Domuz gribi aşısı İstanbul'da

Domuz gribi Türkiye'de yayılmaya devam ederken, Sağlık Bakanlığı, domuz gribi aşılarını 81 ile gönderirken 60 bin doz pandemik A (H1N1) aşısı İstanbul'a ulaştı. İstanbul Valisi Muammer Güler, "Kasım ayı sonu itibariyle öğrenciler aşılanacak. Öncelikle risk gruplarımızdan sağlık çalışanlarımız ve ardından hacı adayları da aşılanacak. Bunun talimatını bakanlıktan bekliyoruz'' dedi.

Yayınlanma: 27.10.2009 - 07:18
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada Bakanlığı'nın Pandemi İzleme Bilim Kurulu'nun Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyeleri doğrultusunda pandemik A(H1N1) gribi aşı uygulamasının öncelikli olarak sağlık çalışanları ve Hacca gidecek olanlara yapılacağı ifade edildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

''Teslimat yapılan ilk parti aşının Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Laboratuvarlarında yapılan ön kontrollerin olumlu çıkması üzerine aşıların 81 ilimize sevkiyatına başlanmıştır. Yakın zamanda sonuçlanması beklenen son kontrollerden sonra aşı uygulamasına başlanacaktır. Sağlık çalışanlarının aşılamaları kişilerin çalıştıkları kurumlarda, hacca gideceklerin aşılamaları ise gidiş günlerine bağlı olarak her ilde belirlenen merkezlerde veya havaalanlarında yapılacaktır.''
 

Sağlık Bakanlığı'ndan medyaya çağrı

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''H1N1 aşısı'' uygulamasına, Ulusal Referans Merkezinden son kontrollerle ilgili olumlu rapor alınmadan başlanılmayacağı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, evrensel nitelikleri ve daha çok da Türkiye'yi ilgilendiren boyutları ile ''H1N1 Pandemisi (salgını)'' sürecinin hassas bir biçimde takip edildiği ve bu süreçte kamuoyunun, medya aracılığı ile eşit, hızlı, açık ve şeffaf bir biçimde bilgilendirildiği ifade edildi.

Bu süreçte bazen çeşitli spekülasyonlarla karşılaşıldığı ve halkın ''kafasını karıştırıcı, olumsuz algılamalara sebep olabilecek dedikoduların üretildiğinin üzülerek görüldüğüne'' işaret edilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın resmi açıklamaları dışında spekülatif bilgilere itibar edilmemesi istendi.

H1N1 aşılarının Refik Saydam Hıfzıssıhha merkez laboratuvarlarında yapılan ''ön kontrollerinin olumlu sonuçlandığı'' hatırlatılan açıklamada, zaman kazanmak ve gecikmelere sebebiyet vermemek için aşıların illere sevkinin yapıldığı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
''Söz konusu Ulusal Referans Merkezimizden son kontrollerle ilgili olumlu rapor alınmadan aşı uygulamasına başlanılmayacaktır. Aşı uygulamasına başlanılacağına dair gün ve tarih verilerek üretilen spekülatif haberler doğru değildir. Uygulama için her türlü hazırlık tamamlanmıştır. Son kontrollerin olumlu raporu alındığında hem bu husus, hem de aşı uygulamasının aşamaları medyamız aracılığı ile kamuoyumuzla paylaşılacaktır. Sağlık hizmetlerinin aksatılmaması, hijyen kurallarının ihlal edilmemesi ve birey haklarına özen gösterilmesi gibi kaygılar dikkate alınarak aşı uygulamaları ile ilgili medyamızın görüntü talepleri müşavirliğimiz tarafından hem görüntü, hem de fotoğraf olarak temin edilecek ve bütün medya kuruluşlarımıza ulaştırılacaktır.
H1N1 Pandemi süreci aynı zamanda bir sosyal ve toplumsal sorumluluk sürecidir. Bu sürecin iletişim ayağını birlikte yürüttüğümüz medyamızın konuya bu çerçevede gösterdiği hassasiyete teşekkür ediyoruz.''

 

Aşı İstanbul'da

İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, ilk etapta 60 bin doz pandemik A (H1N1) aşısı geldiğini belirterek, ''Kentte öncelikle aşılanacak sağlık personeli, öğrenciler ve risk grupları da dahil olmak üzere aşı yapılan kişi sayısı 3.5 milyonu bulabilir'' dedi.

Dokucu, henüz aşıların kime yapılacağına ilişkin talimatın Sağlık Bakanlığı'ndan gelmediğini ifade etti. Dokucu, ilk aşılamaların sağlık personeline yapılacağını düşündüğünü de ifade ederek, ''Kentte ilk etapta aşılanacak sağlık personeli, öğrenciler ve risk grupları da dahil olmak üzere aşı yapılan kişi sayısı 3,5 milyonu bulabilir'' dedi.

Kentte 2 milyon ilk ve orta öğretim öğrencisi, 300 bin kreş çocuğu, ayrıca 18 yaş altı okula gitmeyen yaklaşık 1 milyon gencin bulunduğunu ifade eden Dokucu, ayrıca kronik kalp yetmezliği, diyabet, KOAH gibi hastalığı bulunan risk gruplarının da aşılacağını anımsattı.
Ali İhsan Dokucu, İstanbul'da 44 bin Sağlık Bakanlığı'na bağlı çalışan sağlık personeli, bunun yanı sıra özel hastane, poliklinik ve tip merkezlerinde çalışan hekim, hemşire ve yardımcı personel bulunduğunu da hatırlattı.

 

İstanbul İl Sağlık Müdürü Dokucu: Sağlık personeli cuma günü aşılanacak

İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, domuz gribine karşı İstanbul'da sağlık personelinin aşılanmasına ilişkin programın büyük bir ihtimalle cuma günü başlayabileceğini söyledi.

''Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastane Programı'' çerçevesinde Sağlık Bakanlığı tarafından ''Bebek Dostu İl'' olarak kabul edilen İstanbul'daki 1. Basamak sağlık kuruluşlarına plaketleri, Grand Cevahir Otel'de düzenlenen törenle verildi.

Törende konuşan Dokucu, anne sütünün teşvik edilmesinin ve sağlık kuruluşlarında emzirme odalarının bulunmasının önemine işaret etti.

Dokucu, Aile Hekimliği uygulaması hakkında da bilgi vererek, uygulamanın İstanbul'da 2010 yılı sonunda başlayacağını ve 3 bin - 3 bin 500 hekimin bu hizmeti vermesinin öngörüldüğünü anlattı.

Son dönemde gündemde olan domuz gribi ve aşısı konusunda da konuşan Dokucu, domuz gribinin bir gribal enfeksiyon olduğunu ve aşının da hastalığın yayılma hızını azaltacağını dile getirdi.

Dokucu, domuz gribine karşı ilk etapta sağlık personelinin aşılanmasının düşünüldüğünü de hatırlatarak, ''İstanbul'da domuz gribine karşı sağlık personelinin aşılanması programı cuma günü büyük bir ihtimalle başlayabilir'' dedi.

Aşılama konusunda zorlama olmayacağını da hatırlatan Dokucu, aşılamanın önemine vurgu yaptı.

Dokucu, domuz gribi vakalarında çok ağır klinik vakalar dışında 1. basamak sağlık kuruluşlarının hizmet vereceğini de belirterek, hastalığın normal grip gibi tedavi edileceğini ve hastalara evde istirahat ile kalabalık ortamlarda bulunmamalarının önerileceğini söyledi.

Vali Güler'in açıklaması

İstanbul Valisi Muammer Güler, domuz gribi konusunda yurttaşların test yaptırmasını gerektiren bir zorunluluk bulunmadığını söyledi. İl Güvenlik Komisyonu toplantısı için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesine gelen Vali Güler, toplantıya katılmadan önce basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Güler, ''domuz gribi aşılarının neden geciktiği'' konusundaki sorulara, aşıların ticari boyutuyla ilgili bir şey söylemesinin mümkün olmadığını belirterek, şunları kaydetti:
''Korunma tedbirleri açısından bakıldığında vatandaşlarımızın yoğun şekilde tedbir aldıkları görülmektedir. Bu iyi bir şey. Bu dönemde hijyen maddeleri üretiminin arttığı bir dönem. Hatta bu konuda bize de başvurular oluyor ama bu ticari bir durum olduğu için biz bunları değerlendiremiyoruz. Aşılarla ilgili dün sayın bakanımız ifade etti. Kasım ayı sonu itibariyle öğrenciler aşılanacak. Öncelikle risk gruplarımızdan sağlık çalışanlarımız ve ardından hacı adayları da aşılanacak. Bunun talimatını bakanlıktan bekliyoruz.''

Yurttaşların domuz gribi için test yaptırdığını belirten Güler, ''Vatandaşlarımızın test yaptırmasını gerektiren bir zorunluluk yok. Bu bir panik havasından kaynaklanıyor. Kimsenin 'ben domuz gribi miyim' diye test yaptırmasına gerek yok. Kaldı ki, bazı sağlık kuruluşlarımızın hızlı test adı altında test yaptığını gördük. Ancak uzmanlar bunun bir fayda sağlamadığını söylüyor. Bu konudaki referans testleri yapan Çapa'daki mikrobiyoloji test laboratuvarıdır. Önümüzdeki günlerde Anadolu yakasında yeni bir laboratuvar kurulacaktır'' dedi.

Güler, ''Bir grip vakası varsa birinci basamak sağlık kuruluşlarına ya da hastanelere başvurulmalı. Doktorlar gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Domuz gribi var mıdır, yok mudur diye bir teste gerek yok. Kaldı ki, hiç hastalık kapmamış bir çocuğun ya da vatandaşın hastane ortamında virüs kapma tehlikesi de vardır. Kronik ya da ağır seyreden hastalarda test yapılıyor. Normalde tahlili gerektiren bir durum yok'' diye konuştu.

 

Sıvas

Sıvas'ta domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alınan 3 sağlık çalışanından alınan numunelerde hastalığa yol açan ''H1N1'' virüsünün belirlendiği, çalışanların tedavilerinin evlerinde sürdürüldüğü bildirildi.

Hastanede şu an için 3 pozitif vakanın bulunduğunu bildiren yetkililer, hastalık şüphesiyle takibi yapılan bazı hastalardan da numuneler alındığını, sonuçların beklendiğini ifade etti.
Pozitif vaka sayısının artabileceğini belirten yetkililer, hastanede gerekli önlemlerin alındığını, şu an için korkulacak bir durum olmadığını kaydetti.

Bu arada, hastanede görevli sağlık personelinin domuz gribi konusunda bilgilendirilmesine yönelik eğitim çalışmaları yapılıyor. Sıvas İl Pandemi İzleme Kurulu Sözcüsü ve CÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazif Elaldı, sağlık personeline domuz gribi ve korunma yollarıyla ilgili detaylı bilgiler veriyor.

Öte yandan, Sivas Sağlık Müdürlüğü'nün Sağlık Bakanlığı'ndan domuz gribine karşı talep ettiği 208 bin aşıdan 4 bininin yarın gelmesinin beklendiği belirtildi. Sağlık çalışanları başta olmak üzere risk gruplarının gelecek günlerde kademeli olarak aşılanacağı kaydedildi.

 

Diyarbakır

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kentte domuz gribi vaka sayısının 56 olduğunu söyledi. Vali Mutlu yaptığı açıklamada, ilk etapta 7 kişide domuz gribi görüldüğünü, hastaların bir kısmının öğrenci olması nedeniyle ilk etapta 4 okulda, daha sonra tüm okullarda bir hafta eğitime ara verildiğini hatırlattı.

Okulların bugün tekrar açıldığını bildiren Mutlu, eğitim kurumlarının kapalı olduğu süreçte bütün öğrencilerin, paket programlarla yapılan yayınlarla derslerden geri kalmasının önüne geçildiğini anlattı.

Mutlu, okulların kapalı olduğu süre içerisinde okullarda hijyenle ilgili tedbirleri bir kez daha gözden geçirdiklerini, öğrencilerin daha çok temas ettiği yerler; özellikle lavabo, çeşmeler, kapı kolları, trabzanlar, sıralar gibi yerlerin temizlenmesine özen gösterildiğini belirtti.
Hastanelerde de tedbirleri hemen aldıklarını, gribal enfeksiyon nedeniyle hastanelere müracaat eden hastaların, diğer hasta gruplarıyla karışmamaları ve birbirlerine bu enfeksiyonu taşımamaları için farklı polikliniklerde tedavilerinin yapıldığını bildiren Mutlu, bu yolla hem sağlık personeli hem de hasta gruplarını salgından korumaya çalıştıklarını vurguladı.

 

Manisa

Manisa'nın Salihli ilçesinde domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırılan kişinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.

Manisa İl Sağlık Müdürü Ziya Tay, yaptığı açıklamada, hastanın tahlil sonuçlarının henüz kendilerine ulaşmadığını söyledi. Tay, ''Hastanın genel durumu bozukluğunu koruyor. Tahlil sonuçları büyük ihtimalle pozitif çıkacak'' dedi.

Tay, domuz gribi aşılarının henüz ellerine ulaşmadığını sözlerine ekledi. Manisa Vali Yardımcısı Salih Gürhan ise ilde hastalıkla ilgili kriz masası oluşturulacağını belirterek, şu bilgileri verdi:
''Kriz masasında kaymakamlar, sağlık grup başkanları bulunacak ve hastalıkla ilgili alınacak tedbirler hakkında görüşme yapacağız. Okulların da tatil olması nedeniyle önümüzdeki 4-5 günün iyi değerlendirilmesini görüşeceğiz.''

Üniversite öğrenimi gördüğü İstanbul'dan Manisa'nın Salihli ilçesine gelen Y.D. (28), fenalaşarak önce Salihli Devlet Hastanesi, ardından da özel donanımlı ambulansla Manisa Devlet Hastanesi'ne kaldırılmıştı.


Çorum

Çorum Belediyesi'nde ise domuz gribi önlemleri kapsamında Zabıta Müdürlüğü personelinin kendi arasında ve yurttaşlarla öpüşmesi, tokalaşması yasaklandı. Belediyenin giriş ve çıkış kapılarına, öpüşmeme ve tokalaşmama konusunda uyarı yazısı asıldı.

Çorum Belediyesi Zabıta Müdürü Turhan Candan, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın açıklamaları doğrultusunda, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü'nün talimatıyla zabıta personeline böyle bir yasak getirdiklerini söyledi.

Zabıta olarak günde yüzlerce kişiyle görüştüklerini ifade eden Candan, domuz gribinin risk haline gelmesinin ardından zabıta ve yurttaşların tedbirli olması gerektiğini kaydetti.
Zabıta personelinin yurttaşlarla tokalaşmasını, öpüşmesini ve kucaklaşmasını bugünden itibaren yasakladıklarını belirten Candan, ''Vatandaşlarımız 5 ay boyunca bu tür fiziksel temaslardan uzak durmalıdır. Zabıta ve belediye olarak buna öncülük etmemiz gerektiğini düşündük. Toplumumuzun bilinçlenmesine katkı için böyle bir uygulama başlattık'' diye konuştu.

 

 Ağrı

Ağrı'da domuz gribi testi yapılan 11 kişiden 5'inde domuz gribi virüsüne rastlanılmasının ardından yurttaşlar hastanelere akın eden iki bin kişi domuz gribi şüphesiyle muayene oldu.

Ağrı Valiliği'nin akşam saatlerindeki resmi açıklamasının basın kuruluşlarında yer almasının ardından paniğe kapılan yurttaşlar soluğu hastanelerde aldılar. Maske takarak hastanelere giren yurttaşlar domuz gribi şüphesi ile uzun süre sıra beklediler.
Ağrı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi doktor yetersizliğine rağmen binlerce hasta muayene edilirken, şuana kadar yapılan kontrollerde ciddi vakaya rastlanılmadığı bildirildi.
Ağrı Devlet Hastanesi'nde karantina altına alınan 3 kişinin tedavilerine devam edildiği öğrenildi.

 

Adana

Adana Hıfzıssıhha Enstitüsü Bölge Müdürlüğü laboratuvarlarında gerekli alt yapı donanımlarının ardından H1N1 virüsünün tetkiklerinin yapılacağı bildirildi. İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın domuz gribinin tespiti ve önlenmesine karşı çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Çalışmalar kapsamında bakanlık tarafından hastalığın tespiti amacıyla yeni laboratuvarların kurulmasının planlandığını belirten Kemik, ''Ülke genelinde 3 yeni laboratuvarın açılması planlandı. Biz de bunlardan birinin Adana'da olması için girişimde bulunduk ve kabul edildi'' dedi.

Aytekin Kemik, kentte tespit edilen domuz gribi vakası sayısının 5'e çıktığını bildirdi.
Kemik, hazirandan bu yana kentte 54 kişiden kan örneklerinin alınarak Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'ne gönderildiğini söyledi.

Kan örneklerinden 5 vakanın pozitif çıktığını belirten Kemik, ''Bunlardan 2'si yurt dışından gelen işçilerdi. Bunların tedavileri yapılarak sağlıklarına kavuşturuldu'' dedi.
Kemik, kentte bir ilköğretim öğrencisinin ardından, Diyarbakır'dan gelen üniversite ile İstanbul'dan gelen lise öğrencisinden alınan kan örneklerinin incelenmesinde hastalık yönünden pozitif bulgulara rastlandığını ifade etti. Aytekin Kemik, hastaların tedavilerinin evlerinde yapıldığını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Başkanı Mustafa Ertek'in pazartesi günü kente gelerek, Adana Hıfzıssıhha Enstitüsü Bölge Müdürlüğü'nde incelemelerde bulunacağını anlatan Kemik, şöyle konuştu:
''Adana'da zaten bölgeye hizmet veren bir Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü var. Buradaki laboratuvarın geliştirerek H1N1 virüsünün tespitinin de yapılması planlanıyor. Bu kapsamda sayın Ertek, enstitüde incelemelerde bulunacak ve ardından donanım çalışmaları başlayacak. Laboratuvarın kasım ayı başından itibaren hizmet vermesi planlanıyor.''

Laboratuvarın güney ve güneydoğu illerini kapsayacak geniş bir yelpaze de hizmet vereceğini belirten Kemik, laboratuvarın tetkik işlemlerini hızlandırması bakımından da önemli bir görev üstleneceğini bildirdi.

Kemik, öte yandan dün domuz vakası görülen kişinin evindeki tedavisinin sürdüğünü kaydetti.


Samsun

Samsun'da bir firma, domuz gribi ve benzeri hastalık salgınlarına karşı, koruyucu kapüşonlu tulum, bot tipi galoş, üstün koruma özelliği olan filtreli maske, gözlük ve eldiven bulunan acil müdahale kiti üretti.

Edinilen bilgiye göre, Samsun Büyükşehir Belediyesince kurulan İş Geliştirme Merkezindeki (İŞGEM) 650 metrekarelik kapalı alanda tıbbi tekstil ve hastane malzemeleri üreten firma, dünyada son yıllarda artış gösteren kuş gribi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ve domuz gribi gibi hastalıklara karşı özel korumalı acil müdahale seti hazırladı.

Firmanın satış sorumlusu Serkan Kaymakçı, yaptığı açıklamada, öncelikle sağlık çalışanları ve belirli risk grupları için hazırladıkları kitin dünya standartlarında olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığının domuz gribi ve benzeri bulaşıcı hastalıklar için bu tip koruyucu kitlere büyük oranda döviz harcadığını ifade eden Kaymakçı, kendi hazırladıkları kiti ortalama 45 TL'ye sattıklarını belirtti.

Serkan Kaymakçı, ayda 50 bin adet kit hazırladıklarını, istenirse kapasiteyi daha da arttırabileceklerini ifade etti. Kaymakçı, kitin öncelikle sağlık kuruluşlarında çalışanlar ve risk taşıyan kişiler için hazırlandığı ancak özel durumu bulunanlara da satış yaptıklarını sözlerine ekledi.


Van

Van Valisi Münir Karaloğlu, kentte 5 kişide domuz gribi virüsüne rastlandığını söyledi.
Vali Karaloğlu, Valilik Ali Paşa Salonu'nda düzenlenen İl Pandemi Yürütme Kurulu Toplantısı'nda, tüm dünyayı etkisi altına alan ve son dönemde de ülkenin en önemli gündem maddesi olan domuz gribiyle ilgili olarak topladıklarını ifade etti.

Karaloğlu, domuz gribiyle ilgili herkesin ortak yaşadığı bir sorun bulunduğunu, salgın tehlikesi olduğunu belirterek, kamu kurumları ve toplum olarak yapılması gerekenlerin zamanında ve doğru yapılması durumunda bu salgının da daha önceki salgın hastalıklar gibi hasarsız atlatılabileceğini kaydetti.

Van'a 470 bin aşı gönderileceğini ifade eden Karaloğlu, yarından sonra aşıların ellerinde olacağını, öncelikle hacca gidenlerin, çocukların, güvenlik güçlerinin, sağlık personelinin ve kronik hastalığı olanlara aşı yapılacağını bildirdi.

 

Şanlıurfa

Şanlıurfa Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, domuz gribinin mevsimsel grip ve diğer akut üst solunum yolları enfeksiyonuna benzediği ve bu vakaların çoğunun mevsimsel grip nedeniyle hastanelere başvuranlardan alınan numunelerin ulusal laboratuvara gönderilmesiyle tespit edilebildiği belirtilerek, ''İlimizde son bir hafta içinde grip benzeri şikayetlerle başvuran toplam 14 hastadan alınan numuneler İl Sağlık Müdürlüğü'müz tarafından Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'na gönderilmiş ve bu vakalardan 12 hastada domuz gribi sonucu pozitif, 2 hastada ise negatif sonuç alınmıştır. Pozitif hastalarımızın genel durumları iyi olup ayaktan takip ve tedavileri devam etmektedir'' bilgisine yer verildi.

2 okul tatil edildi

Domuz gribi hastalığının klinik olarak mevsimsel grip hastalığıyla tedbirleri ve sonuçları itibarıyla benzerlik gösterdiği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Mevsimsel grip hastalığında alınan tedbirlerin bu hastalıkta da alınması gerekmektedir. Bu nedenle okullarımızda grip hastalığı geçiren öğrencilerin evde istirahat etmelerinin sağlanması, hastalığın seyrine göre bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Pozitif vakaların görüldüğü Gazi Lisesi ve Sabiha Özlek Lisesi 28 Ekim Çarşamba günü tatil edilmiştir.

1 Kasım Pazar gününe kadar okulların kapalı olması sebebiyle tüm okullarımızda genel temizlik çalışması yapılacaktır. Hastalığın seyrine göre herhangi bir panik oluşturmadan geçmiş yıllardaki mevsimsel grip enfeksiyonu gibi atlatılması konusunda tedbirler alınmıştır. Hastalıkla ilgili görsel ve yazılı eğitim materyali (VTR, el broşürü, afiş v.s) ile okullarda öğrencilere yönelik, basın ve yayın kuruluşları aracılığıyla halka yönelik tedbirlerle ilgili bilgilendirme çalışmaları devam etmektedir. Sağlık Bakanlığımızın konuyla ilgili talimatları doğrultusunda hastalıkla ilgili çalışmalar devam edecektir.''

 

"BİLİNENDEN FAZLA VAKA VAR"

 

TRT 3'TEN YAYINLAR BAŞLADI


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler