Rusya'nın 11 Eylül'ü

Gürcistan topraklarından çekilmeye başlayan Rusya'dan çarpıcı açıklamalar geldi. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, yaptığı açıklamada Gürcistan'ın tek taraflı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya'ya saldırısının "kendilerinin 11 Eylül'ü" olduğunu söyledi. Aynı zamanda NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer gelecek hafta Gürcistan'a yapacağı ziyaretle bu ülkeye verdiği desteği göstereceğini belirtti.

Yayınlanma: 12.09.2008 - 13:09
Abone Ol google-news

Geçtiğimiz günlerde yapılan sözleşme çerçevesinde, Gürcistan topraklarından çekilmeye başlayan Rus birliklerinin Abhazya'nın Gali bölgesine çekildiği bildirildi. Rus askerlerinin Teklati ve Pirvelimaisi köylerinden de ayrılarak Abhazya içlerine çekildiği kaydedildi.

Rusya'nın, 15 Eylüle kadar Gürcü topraklarında alınan ek güvenlik önlemleri çerçevesinde oluşturduğu tüm kontrol noktalarını boşaltması bekleniyor.

Aynı zamanda, NATO'ya üye olma çabası içersinde olan Gürcistan, gelecek hafta, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'ı ağırlaycak. Letonya'ya ziyareti sırasında konuşan De Hoop Scheffer, pazartesi ve salı günü yapacağı ziyarette 26 NATO ülkesinin büyükelçilerinin de kendisine eşlik edeceğini söyledi.

Genel Sekreter, Gürcü yetkililerle görüşmelerinin yanı sıra savaş sırasında Rusya'nın uçaklar ve tanklarla vurduğu Gori kentini ziyaret edeceklerini bildirdi.

De Hoop Scheffer, NATO'nun Rusya ile esaslı ayrılıkları bulunduğunu, ancak Rusya'yı tehdit olarak görmediğini de kaydetti.

Bu arada, açıklama yapan Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, ABD'den askeri yardım beklentisi içinde olmadıklarını söyledi. ''Gürcistan'ın ABD başta olmak üzere diğer ülkeler tarafından silahlandırıldığı'' yolundaki Rusya'nın iddialarını, ''Gürcistan'a karşı yürüttüğü propaganda faaliyetlerinin bir uzantısı'' olarak değerlendirdi.

''ABD'den askeri yardım beklentisi içinde değiliz'' diyen Saakaşvili, ''Gürcistan'a kimin hangi yardımı yaptığının teorik olarak bir önemi olmadığını'' kaydetti.
Saakaşvili, ''Gürcistan'a yardımlar gelmeden de Rusya ile savaşı sürdürebileceklerini'' ifade etti.

Tüm bu olaylar kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in yaptığı açıklama ABD'ye yapılan bir misilleme olarak gözüküyor. Medvedev, Gürcistan'ın tek taraflı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya'ya saldırısının "kendilerinin 11 Eylülü" olduğunu söyledi.

Medvedev Rusya uzmanlarının üye olduğu Valdai kulübünün toplantısında yaptığı konuşmada, Gürcistan'a, NATO üyelik süreci başlasa bile saldırmakta tereddüt etmeyeceklerini ve Gürcistan'ın NATO üyeliğinin hem ittifak hem de Kafkaslar için istikrarsızlık olacağını belirtti.

Devlet Başkanı, Kafkas krizinin, Rusya ile Batı arasında fay hattı yarattığını sanmadığını da kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler