"Lieberman krizi" büyüyor

Gelecek ay İstanbul'da düzenlenmesi öngörülen Akdeniz için Birlik Dışişleri Bakanları toplantısı, başta Mısır olmak üzere, Arap ülkelerinin İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman'ın katılımına itiraz etmesi üzerine tehlikeye girdi.

Yayınlanma: 27.10.2009 - 09:20
Abone Ol google-news

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nun öncülüğünü yaptığı, Akdeniz için Birlik Dışişleri Bakanları toplantısının, Kasım sonunda İstanbul'da düzenlenmesi öngörülüyor. Ancak, Fransa ile birlikte Birliğin eş başkanı olan Mısır ve diğer Arap ülkelerinden, Filistinliler ve Araplara yönelik sert açıklamalarıyla Türkiye dahil Müslüman ülkelerinde tepki yaratan Lieberman'ın toplantıya katılmasına itirazları nedeniyle ciddi bir sorun yaşanıyor.

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde de gerginliklerin yaşandığı bir döneme rastlanan bu sıkıntının gidirilmesine yönelik diplomatik girişimlerin sonuçsuz kalması halinde toplantının ertelenebileceği öne sürülüyor.

Lieberman'ın İstanbul'daki konferansa katılımına ilişkin olarak yaşanan sorunun Arap ülkelerinin yanısına İsrailli basını da meşgül ediyor. İsrail'in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronot da, Mısır'ın, Lieberman'ın nedeniyle konferansta bulunmayı reddettiğini belirtirken İsrail ile Mısır'ın bu mesele nedeniyle birbirine girdiğini de kaydetti. Gazete şunları yazdı:
"Batılı diplomatlar, soruna bir çözüm bulmak için Mısır ile İsrail'i barıştırmaya çalışıyor. Konferanstaki temsil düzeyinin devlet başkanlarına yükseltimesi önerildi ama İsrail'in, Mısır'ın Lieberman'a olan muhalefet nedeniyle böyle bir alternatife karşı çıkacağı gibi görünüyor."


"Avrupalılar toplantının iptaline izin vermez"

Bu arada, Kudüs'teki üst düzey bir diplomat, Mısır'ın konferansı Lieberman'a karşı bir "silah" olarak kullanmasının "yazık" olduğunu söylerken "Böyle yaparak Mısır ancak kendine vuruyor ve Avrupalı ülkeleri kızdırıyor" iddiasında da bulundu. Aynı diplomat, "Avrupapıların, sadece Mısır Dışişleri Bakanının Lieberman'ın katılımına itirazı nedeniyle etkinliğin iptal edilmesine izin vermez" savını da dile getirdi.

Gazete de, İsrail ile Mısır arasındaki gerginliklerin, Lieberman'ın Dışişleri Bakanı olarak görevlerindirilmesi ile başladığını belirtirken Lieberman'ın son yıllarda Mısır'ı hedef alan sert açıklamalarından bazı örneklerini de verdi.

Bu çerçevede haberde Lieberman'ın Knesset'teki bir konuşmasında Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek için "Bizimle konuşmak istemiyor mu? Cehenneme kadar gidebilir" ifadelerini kullandığına, başka bir vesile ile Mısır'daki Aswan Barajı'nı bombalama tehdidinde bulunduğuna dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler