Aziz Yıldırm FB TV'de canlı yayında

FB TV canlı yayınına katılan Aziz Yıldırım gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldırım, "Her tür gelişmede o düzende federasyon düzenleyici olacak, atılımlar kulüpler ile olacak. Kimsenin bundan rahatsız olmaması lazım. Alman Futbol Federasyonu ve Mahmut Uslu, Hasan Doğan ile birlikte sabaha kadar konuşmuştuk. Herkes taşın altına elini sokmuş olacak, kimse hakemleri suçlamayacak, federasyonu eleştirmeyecek."

Yayınlanma: 12.09.2008 - 13:16
Abone Ol google-news

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım Fenerbahçe Televizyonu'nda canlı yayında gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtlıyor.

Programda yer alan gazeteciler, Milliyet Gazetesi Spor Müdürü Cem Şengül, Sabah Gazetesi Spor Müdürü Serdar Ali Çeliker, Zaman Gazetesi Spor Müdürü Serkan Akcan, Hürriyet Gazetesi Spor Servisi İstihbarat Şefi Mehmet Arslan ve Akşam Gazetesi Spor Yazarı Alaattin Metin, Aziz Yıldırım'a merak edilen soruları yönelttiler.

Aziz Yıldırım: "Herkesin merak ettiği soruları cevaplamak istedik. Bir danışıklı dövüş şeklinde gözüküyordu. Bu şekilde yapmak istedik. Zaman sınırsız, sabaha kadar konuşabiliriz. Ne isterserseniz sorun ve cevabını alın. Ayrıca siz de gazetelerinize ve televizyonlarınıza beni davet ederseniz, ben de gelirim."
 
Turkcell Süper Lig A.Ş fikriyle ilgili olarak da konuşan Yıldırım şunları söyledi:
"Konuşmamda ifade ettiğim Türk sporu için olması gereken ve ileride çözülmesi gereken bir konuydu. Bugün 5 büyük lig bu şekilde. Bazısı direkt olarak, bazısı ikinci bir yerden organize edilerek yönetilmekte. Bunun faydası, bütün kulüplerin bu liglerin sahibi olduğunun farketmesi ve birlikte çalışması. Şimdiki durumda Federasyon sorumluluk altında.  Her tür gelişmede o düzende federasyon düzenleyici olacak, atılımlar kulüpler ile olacak. Kimsenin bundan rahatsız olmaması lazım. Prag'da maça gittiğimizde, Alman Futbol Federasyonu ve Mahmut Uslu, Hasan Doğan ile birlikte sabaha kadar konuşmuştuk. Benim söylediğim yeni bir şey değil. Herkes taşın altına elini sokmuş olacak, kimse hakemleri suçlamayacak, federasyonu eleştirmeyecek."

 

Takımımız geçen sezondan daha kuvvetli

"İyi bir kadro oluşturduğumuza inanıyorum. Geçen yıl giden oyuncu var mı var. Kemal gitti. Aurelio gitti. Kezman'ı sonra gönderdik. Kamuoyu Kezman'dan da mutlu değildi. Serdar gitti. Kalecimiz vardı zaten. Santrafor sıkıntısı çekiyorduk. Semih'le oynayacak Güiza'yı aldık. Avrupa'nın birçok takımı istedi almasak Barcelona alacaktı. Ligler bitmeden anlaştık, ön anlaşma imzaladık. Biz vazgeçersek gitme şansı vardı. Emre'yi aldık. O Türk futbolunda en önemli oyunculardan biri. Emre askerliğini yaptı ön çalışma yapamadı geldi fedakarlık gösterdi. Sakatlanabilen bir futbolcu, iyi bakılması lazım. Hoca geçmişten tanıyor. Aragones'le de biz Avrupa Şampiyonası başlamadan anlaştık. Emre Türk futbolunun yetiştirdiği ender yeteneklerden biri. Emre'nin basınla ilişkilerini uzatmak hem ona hem bize zarar veriyor. Affetmek lazım. Bu çocukla ilgili hep bir şey ortaya atılıyor. Ailesi, karakteri iyi. Sonra yapamıyor edemiyorsa ne isterseniz söyleyin. Galatasaray'a transfer olsaydı bu ithamların hiçbiri yapılmayacaktı. Galatasaray kalemleri kasıtlı yazıyor bunları. Her insanın hem seveni vardır hem de sevmeyeni vardır. İtalya'da İngiltere'de oynadı. Deivid'in ayağı kırıldı o da oynayamadı. Avrupa'yla Türkiye'yi karıştırmayın çünkü Avrupa'da futbolcular rahat. Semih sakattı. 'Benim oynaman lazım' dedim. Bizim çocukları oynatıyoruz. Sakat çocuklar oynamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Emre'nin sakatlığını söyleyip bunalıma soktular. Türk futbolun geleceği Burak alındı. Josico'nun transferinde hocayla konuşmamızda, ben Josico'yu alacaktım. Sakatlığından dolayı alamadım. 3. ; 5. tercih değil. Bunun mukavelesi vardı. Gelmek istediğini söyledi biz de bunu aldık. Biz belirlemiştik. Senna 24 milyon Euro bonservisi. Güiza 14 milyon euro ona bile çok dediler. Biz Güiza'yı bilmem kaç yıl önce alsak neler söylerdi. Kulüpler kurumsal yapıya girdi. Transferler artık ben parayı verdim geldi denemiyor. İspanya kulüpleri sözleşme yapılırken önceden belirliyorlar. Sena, 17. maddeden dolayı gelebilirdi. Siz her gün yazdınız bu gelecek gelecek. diye eğer biz bunu alsaydık ceza alırdık. Sportif ceza alacaktık çünkü. Geçen seneden daha güçlü bir kadromuz var. Geçen seneninkinden daha iyi. Bu takıma güveniyoruz. Geçen yıldan daha iyi bir başlangıç yaptık. Geçen sene elde ettiğimiz başarıyı yakalayacağız. Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finali geçme başarısını yakalamak hedefimiz. Biz Fenerbahçe olarak tecrübe kazandık. Oyuncularımızda, camiamızda bir tecrübe var. "


Bütçemize göre hareket ediyoruz, zarar etmiyoruz


"Fenerbahçe Kulübü'nün bir bütçesi var. Bütçenin dışına çıkarsak ödemede zorluk çekeriz. Gelir gider tablolarını dengeli haldi tutmamız gerekiyor. Çalışanların emeklerine de dikkat etmeliyiz. Benden sonrası kıyamet deseydik istediğimizi alırdık. Marco bu kulüpten 1 milyon 750 bin dolar alıyordu. Geçen yıl Aralık ayında menajeriyle konuştuk. Oyuncunun mukavelesinde 7 milyon Euro getirirse gider diye bir ibare var. Basına gitti konuştu. Valencia ile oturduk devamlı konuştuk. Antrenörle diyalog içinde 'biz almayacağız' dedi. Menajer geldi. Mademki Marco'yu vermiyorsunuz Vederson'u verin 6 milyon euro getireceğiz dedi. Onun da Deivid'in de beynini yıkamış. Bir yerlere pazarlamak için. Biz onunla konuşmayı kestik. Biz 2 milyon euro teklif ettik. Menajerine de yüzde 10 dedik. Onun teklifi 3 milyon euro artı 1 milyon euro da kendisine istiyor. Ona bunu verseydik diğer oyunculara da aynı şekilde davranmak lazım.
Marco'yla konuştum. Duygusal konuşmalar yaptık. Ailen de burada olmak istiyor. Eline 500 milyar geçen oyuncunun eline primlerle 3 milyon geçti. O
'Menajerim ne derse o olur' dedi. Marco konusunda Fenerbahçe gerekli fedakarlığı yapmıştır. Para için gitti.
Fenerbahçe'de oynarken birçok oyuncunun gidişi yazıldı, çizildi. Peki onlar varken Chelsea'yi geçecek pozisyona gelindi mi? 27 oyuncumuz var. Şu kalsaydı bu kalsaydı deniliyor o zaman 45 oyuncu olacaktı. Bu da olamayacağına göre alabileceklerimizi alamayacaktık."


"Tuncay konusunda Ali Koç çok uğraştı. Ağabey-kardeş ilişkileri var. Tuncay geldi. Boş mukaveleye imza attı. Avrupa'ya gitmek istiyorum dedi. Oradan alacağım paranın üstüne çıktık. 'Roberto Carlos'un kaptanı ol' dedim. Cemil Turan, Can Bartu, Lefter olursun' dedim. 'Ben İngiltere'de oynamak istiyorum' dedi."

"Futbolcular benden çekiniyor. Bana saygı duyuyorlar. Ben de onları kendi çocuklarım gibi görüyorum. Ben bir futbolcuyu 10 milyon dolara alıyorum 4 yıl anlaşıyorum. 4 yıl sonra gidince bana maliyeti 0 oluyor. Eğer ben aldığım değerden daha aza giderse eksi alırım. Kezman bile hesap yaparsanız 8'e aldım 2 sene oynadı 4'ü gitti ben 4.5'a sattım kar ettim. Mukavelesi bitmiş futbolcunun ise bizimle işi bitmiştir."

 

Avrupa'da transfer rakamları alt üst oldu

"Son 5 yıl Lorant'tan bu yana Daum, Zico var. Hiçbirini mukavelesi bitmeden göndermedik. İsterse şampiyon olsun. Mesela sorunların çözülememesi. Antrenör Zico'yu tanıyor muydunuz? Giderken çok kıymetli oldu. Anlaşmam vardı. Birinci yıl; 1.8, ikinci yıl; 1.9 milyon euro. Birinci yıl şampiyon yapma şartı vardı, yaptı mukavelesi uzadı ve geçen sezon bitti. Anlaşmak istedik. Bizden 3.5 milyon euro istedi. Bu fiyatı bir türlü indurmedi. İkinci konu kardeşiydi. İlk konuda anlaşamadık. Yardımcılarıyla birlikte bu rakam 4.750 milyon euroya geldi. 2.8'lerden bu rakama geldik. Zico bu sene şampiyon olsaydı da fark etmezdi. Bu rakam bize gereğinden yüksek geldi. Yüzde 10-20 arttırırdım yüzde 60-70 arttıramam. Aragones'in tüm ekibi bize 3.5 milyon euroya mal oldu. Bu rakama ilaveten primleri var. Zico'da başarı geldi de Türkiye ligini yürüye yürüye kazanması gerekti. Bizim için önemli olan disiplindi. Aragones'i ne benim söylememe ne sizin sormanıza gerek var. Kurumsal yapıya ayak uyduran, çalışkan bilgili olacaktı, Aragones de bu karaktere sahip çok tecrübeli bir hoca. Hiç başarı yakalamamış genç antrenör de getirilebiliriz. Avrupa'da da var bu durum. Fenerbahçe'yi herkes takdir etsin. Ortega, Carlos, Anelka geldi. Kimin aklına gelirdi. Van Hoojidonk geldi. Basına açıkladığım zaman basın o kadar didikliyor ki iş çıkmaza giriyor. Sonra da beceremediler oluyor. Eto'o'yu getirecektik ama çok büyük rakamlar istediler. Avrupa'da rakamlar alt üst oldu."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon