'Domuz gribi' için meclis araştırma istemi

CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi, ''domuz gribi'' konusunda Meclis Araştırması açılmasını içeren önergesini, TBMM Başkanlığı'na sundu.

Yayınlanma: 27.10.2009 - 10:51
Abone Ol google-news

CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi ve 21 arkadaşının imzasını taşıyan önergenin gerekçesinde, halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünün ölümcül olduğu ve bu nedenle aşılama yapılması gerektiği konusunda Amerika başta olmak üzere birçok ülkede ve Türkiye'de yoğun tartışmalar yaşandığını hatırlattı.

Neredeyse her yıl ortaya bir yenisi çıkmaya başlayan, ölümcül ve salgın olduğu iddia edilen yeni mikropların neden olduğu yeni hastalıkların, dünyada ve Türkiye'de halk arasında korku, telaş ve panik yaratmakla birlikte yeni tartışmalara da kaynaklık ettiğini belirten Selvi, şunları kaydetti:
''Bu konuda toplumlar neredeyse ikiye bölünmüştür. Bir bölümü resmi otoritelerce de kabul edilen tehdit ve tehlikeyi kabul etmekte ve aşı dahil gerekli önlemlerin alınması konusunda istekli davranırken diğer bir bölümü ise aslında bu konuda bir tehdit ve tehlikenin olmadığını konunun bilinçli ve sistemli olarak abartıldığını, tekel konumundaki bazı uluslararası ilaç firmalarının kar amacıyla bunu yaptıklarını, hatta bazı devletlerin ekonomilerini durgunluktan çıkarmak ya da rakip devletlerin ekonomilerini baltalamak amacıyla bu yola başvurduklarını düşünmekte ve bu nedenle aşı dahil alınması gereken tedbirlerde isteksiz davranmaktadırlar.
Ancak salgın riski olan hastalıklarla mücadelede, mücadelenin başarılı olabilmesi, toplumun bütününün tehlikenin varlığı ve alınacak tedbir konusunda bilinçlendirilmesine ve ciddi olarak ikna edilmesine bağlıdır.

Bu nedenle, gerek domuz gribi tehlikesi için gerekse bundan sonra ortaya çıkması muhtemel yeni salgın hastalık tehlikelerinin toplum üzerinde yarattığı, yaratacağı tereddütlerin ciddi, inandırıcı bir biçimde giderilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir.
Sık sık bir yenisi ortaya çıkmaya başlayan bu yeni salgın hastalıkların, varlığı, gerçekliği ve alınması gereken tedbirler konusunda toplumda var olan tereddütlerin giderilmesi ve ilerde benzeri durumun yaşanmaması için gerçek durumun ortaya konularak alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. maddelerine göre Meclis araştırması açılmasını dileriz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler