İP'den AKP'ye 3 milyar dolarlık soru

İşçi Partisi (İP) Genel Başkan Vekili Mehmet Bedri Gültekin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın 23 Aralık 2002 tarihinde Citibank’ın 3 milyar dolarlık vergi borcunu yasalara aykırı bir şekilde sildiğini belirterek, verginin silinmesi karşılığında AKP’ye ne verildiğinin açıklanması gerektiğini kaydetti.

Yayınlanma: 12.09.2008 - 14:19
Abone Ol google-news

İP Genel Başkanı Vekili Mehmet Bedri Gültekin, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’in geçen yıl belgeleriyle açıkladığı, Citibank’ın 3 milyar dolarlık vergi borcunun silinmesi iddialarını gündeme getirdi. Gültekin, düzenlediği basın toplantısında son dönemde tartışma konusu olan “Deniz Feneri” yolsuzluğu ile ilgili davayı anımsatarak, “dolandırıcılık” olayının AKP’ye kadar uzandığını anımsattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra AKP’yi yöneticilerin davanın seyrini engellemeye çalıştığını ve durumun abartı olmadığını kaydeden Gültekin, “AKP yolsuzluk suçlarının odağı olmuştur. Dokunulmazlık nedeniyle bir kenarda bekleyen bu dosyalara bütün olarak bakıldığında, AKP’nin mali suçların odağı olarak Türkiye için ciddi bir güvenlik sorunu haline geldiği görülmektedir” iddiasında bulundu.


"Maliye Bakanı yasalara aykırı borç sildi"

Gültekin, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’in 7 Haziran 2007 tarihinde Citibank’ın 1997-2007 yıllarına ait vergi borçlarının 23 aralık 2002 tarihinde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından silindiğini belgeleri ile beraber açıkladığını anımsattı. 19 Haziran 2007 tarihinde İP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Cengiz’in Maliye Bakanı Unakıtan ve hükümet üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunduğuna işaret eden Gültekin, “AKP iktidarının bu tasarrufu yasalara ve ülke çıkarlarına tamamen aykırıdır” dedi. Söz konusu borcun silinebilmesine olanak tanıyan 4353 sayılı yasaya göre af edilebilecek en yüksek sınırın 50 YTL olduğunu kaydeden Gültekin, bu miktarın aşılması için Danıştay izni gerektiğini anlattı. Gültekin, “2003 yılı bütçe kanununa göne bu sınır 500 bin YTL idi. Citibank’ın 4 milyar YTL vergi borcunun silindiği 2002 yılında Bütçe Kanunu ile belirlenen sınır bu miktarın da altındaydı. Citibank’ın bu vergi borcu bu sınırı çok aştığı halde, Danıştay’dan olumlu görüş alınmaksızın bu borcun Maliye Bakanının onayıyla silindiği anlaşılmaktadır. Görüldüğü gibi Citibank olayında yasanın öngördüğü sınır aşılmış, Danıştay’dan görüş alınmamış ve kamu yararı gözetilmemiştir” dedi.

 

"Sorumlular cezalandırılmalı"

Gültekin, söz konusu kararla ilgi olarak bakanlar Kurulu’nun da sorumlu olduğunu belirterek, Başbakan Erdoğan, Maliye Bakanı Unakıtan ve diğer hükümet üyelerinin Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesini ihlal ettiğini söyledi. Citibank’ın sponsorluğunda Financial Times gazetesinin çıkardığı Banker dergisinin 2008 yılında Maliye Bakanı Unakıtan’ın Avrupa’da yılın maliyecisi seçtiğini hatırlatan Gültekin, “Demek ki Avrupa’da yılın maliyecisi olmak, 3 milyar dolarlık vergi kıyağından geçiyor. Ama biz bu olayın bu kadar masum olmadığını düşünüyoruz. Bütün bu gerçekler ışığında bir kez daha soruyoruz; Citibank’a yasalar çiğnenerek yapılan 3 milyar dolarlık vergi kıyağı neyin karşılığı olarak sağlanmıştır? Cumhuriyet Savcılarını bir kez daha göreve çağırıyoruz. Belgeli olarak orta yerde duran bu büyük kanunsuzluk derhal soruşturulmalı ve sorumlular cezalandırılmalıdır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler