Ermenistan'dan enerji atağı

Ermenistan Enerji Bakanı Armen Movsisyan'ın dün Ermeni basınında yayımlanan "Gül"ün ziyaretinde anlaşma imzalandı. Türkiye'ye 2009'dan itiraben elektrik vereceğiz" açıklaması, Ankara'yı karıştırdı. Enerji Bakanı Güler ise iddiaların doğru olmadığını vurguladı.

Yayınlanma: 12.09.2008 - 15:06
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün Ermenistan ziyareti sırasında imzalandığı iddia edilen enerji anlaşmasının, onaylanmış bir protokol değil Ermenistanda Rus elektrik enerjisi devi İnter Rau ile bu şirketin Türkiyedeki kolu olan TGR Elektrik tarafından yapılan bir çalışma olduğu öğrenildi. Enerji Bakanı Hilmi Güler de özel şirketler arasında çalışmalar bulunabileceğini belirtirken imzalanan bir anlaşma olduğunu yalanladı. Ancak İnter Raunun Gülün ziyaretinden önce Enerji Piyasası Denetleme Kuruluna (EPDK) başvurarak TGR Elektrik üzerinden Ermenistandan enerji aktarımı konusunda izin istediği kaydedildi.

Ermenistan Enerji Bakanı Armen Movsisyanın dün Ermeni basınında yayımlanan Gülün ziyaretinde anlaşma imzalandı. Türkiyeye 2009dan itibaren elektrik vereceğizaçıklaması, Ankarayı karıştırdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dün Adalet Bakanlığında gerçekleştirilen Enerji Verimliliği Kapsamında Yapılacak İşbirliği Protokolü töreninde, Ermenistan ile herhangi bir anlaşma yapılıp yapılmadığına dair sorular üzerine böyle bir anlaşmanın söz konusu olmadığını söyledi. Bakan Güler, bazı özel firmaların, bu konuda Ermenistanla görüşmeler yaptığını ancak gerçekleşen bir şeyin olmadığını kaydetti.

Edinilen bilgilere göre, Gülerin söz ettiği firmalar ise Rus elektrik enerjisi devi İnter Rau ile bunun Türkiyedeki uzantısı TGR Elektrik.

Bu kapsamda, İnter Rau Ermenistandan Türkiyeye elektrik getirmek için Gülün Ermenistan ziyaretinden önce çalışmalara başladı. Şirket Ermenistan ile görüşmeleri yaparak anlaşmasının ardından, söz konusu elektriği Türkiyeye getirmek için EPDKye de resmen başvurdu. EPDK, konu hakkında Enerji Bakanlığını bilgilendirdi. Ancak Enerji Bakanlığı EPDKye konunun incelenmesi gerektiğini belirtti. Bu nedenle EPDK de Inter Rauya halen herhangi bir yanıt vermedi.

Dışişleri karşı

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, olayı doğrularken Sınır kapısı açılmadan böyle bir anlaşmanın yürürlüğe girmesi düşünülmüyordeğerlendirmesi yapıyorlar. Anlaşmaya göre, Ermenistandan Türkiyeye elektriğin kw/saatinin 5.7 Sentten verilmesinin öngörüldüğü ve iki şirketin Karsta bir elektrik trafosu kurmasının planlandığı vurgulandı.

Güler, anlaşma yok dese de İnter Raunun Ermenistan makamlarıyla çoktan anlaştığı bildirilirken Rus şirketinin Türkiyedeki uzantısı olan TGRnin, söz konusu anlaşmayı Ermenistan ile derhal imzalayacağı vurgulanıyor. Bu kapsamda anlaşmanın şartlarının dahi saptandığı vurgulanıyor. Söz konusu duruma onay verilmesi halinde, TGR Ermenistandan elektriği 5.7 sentten (7 YKr) alacak. Türkiyeye satış bedelini ise kendi belirleyecek. Şu anda serbest piyasada elektriğin ortalama kw/saat değeri 20 YKr dolayında bulunuyor. Bunun yanı sıra TGR şirketi Ermenistandan Türkiyeye yıllık 1 milyar kw/saatlik enerji getirmeyi planlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler