Downer: BM planı olmayacak

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, ''ortada bir BM planı olmayacağını, kararı, liderlerin siyasi iradesi ile halkın vereceğini'' söyledi. Müzakerelerin olumlu bir havada geçtiğini söyleyen Downer, ''Önümüzde barış süreci var'' dedi.

Yayınlanma: 12.09.2008 - 17:19
Abone Ol google-news

Lefkoşa ara bölgedeki Ledra Palace Otel'de düzenlenen toplantıda, müzakereler hakkında bilgi veren BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, müzakerelerin olumlu bir havada geçtiğini söyledi.

Downer, iyimser olduğunu, bu iyimserliğinin aptalca olmadığını, göreve atanmadan önce, konu hakkında araştırma yaptığını, okuduğunu, çözülemeyecek sorun bulunmadığını belirtti.

Downer, ''Ortada BM planı olmayacak. Kararı, liderlerin siyasi iradesi ile halk verecektir" dedi.

Kıbrıs müzakerelerinin ''zorlu bir süreç olacağını'' ifade ederek, iki tarafın sorunu çözme yönünde gösterdiği kararlılıktan etkilendiğini dile getiren Downer, Atina ve Ankara ile Adada temaslar yaptığını ve genelde dinlediğini, temaslarından güç aldığını belirtti.

''Önümüzde barış süreci var'' diyen Downer, sürecin zor geçeceğini, ancak iki tarafın gösterdiği kararlılıktan etkilendiğini söyledi. Downer, BM'nin görevini, sürece yardımcı olmak şeklinde tanımladı.
Kıbrıs'taki siyasi sürecin kendine has özellikleri bulunduğunu, iki tarafın pozisyonunun ayrı olduğunu ve bunların bilindiğini ifade eden BM yetkilisi, farklı görüşleri, siyasi iradenin bir araya getireceğini belirtti.
Downer, ''Kıbrıs'a yerleşecek misiniz?'' yönündeki bir soruya karşılık, görevi ''part time'' olduğu için kabul ettiğini belirterek, Adaya gidip-geleceğini söyledi.
Basın toplantısından sonra Avustralya'ya gideceğini, oradan New York'a geçerek, BM'ye rapor sunacağını belirten Downer, Adaya ekim başında döneceğini bildirdi.



 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler