Domuz gribi önlemleri

Tüm dünyayı etkisi altına alan, Türkiye'de de 3 cana mal olan domuz gribi nedeniyle yurdun çeşitli yerlerinde önlemler alınıyor.

Yayınlanma: 30.10.2009 - 10:51
Abone Ol google-news

Domuz gribinden 3. ölüm vakasının yaşandığını Konya'da, okullarda dezenfekte çalışmaları sürdürülüyor.

Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, okulların domuz gribi virüsüne karşı dezenfekte edilmesi için pek çok öğretmen ve öğrenci velisinin seferber olduğunu, bu konudaki asıl görevi ise okuldaki hizmetlilerin yaptığını belirtti.

Pazar günü akşamına kadar okullardaki dezenfeksiyon işleminin tamamlanacağını vurgulayan Şahin, ''Okullardaki bu çalışmaları Sayın Valimiz Aydın Nezih Doğan da denetliyor.'' dedi.


İzmir

İzmir Milli Eğitim Müdürü Mehmet Rağip Üye, İzmir Atatürk Lisesi'ndeki dezenfekte çalışmalarını denetledi.

Üye, müdürlük olarak domuz gribiyle ilgili her türlü önlemi aldıklarını, bu çalışmalar kapsamında okullarda dezenfekte işlemlerinin devam ettiğini söyledi.

Yapılan çalışmalara başta valilik olmak üzere her kurumun destek verdiğini belirten Üye, ''Hafta başına kadar tüm okullarda dezenfekte çalışmalarını tamamlayacağız. Hastalıkla ilgili olarak ilimizde şu ana kadar bir duyum yok. Ancak biz her türlü önlemimizi alıyoruz'' dedi.


Muğla

Muğla Milli Eğitim Müdürü Mustafa Aksan, domuz gribi önlemleri kapsamında dezenfektasyon çalışması yapılan Atatürk İlköğretim Okulu'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, domuz gribi önlemleri kapsamında öğrenci velilerine büyük görev düştüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:
''Velililerimizden ricamız bunun panik haline getirilmemesi çocukların evde hijyen kurallarına dikkat etmesi önemli. Okula gelen çocukların ellerini sık sık su ve sabunla yıkamaları çok önemli. Zaten okul yöneticisi arkadaşlarım ve öğretmenlerim gerek duyarlarsa dersin bir bölümünü bu alışkanlığı kazandırmak adına çocuklarımıza anlatacaklar. Umuyorum pazartesi günü okullar açıldığında tüm okullarımız dezenfektasyon çalışmaları tamamlanmış, pırıl pırıl olacak.''

Taşımalı eğitim yapılan araçlar ve okul servis araçlarının da dezenfekte edilmesi konusunda emniyet yetkilileriyle görüştüklerine işaret eden Aksan, ''Öğrenci taşıyan tüm servis araçlarını özel klorlu suyla dezenfekte ettirmek için çalışmalar yapılıyor. Muğla riskli bir il diye değerlendirilmemeli ama biz tedbirimizi alalım çünkü çocuklar bizim her şeyimiz'' diye ifade etti.


Karaman

Karaman Milli Eğitim Müdür Müdür Yardımcısı Selmani Karaçam, okullardaki dezenfekte çalışmalarını titizlikle yürüttüklerini belirterek, şunları söyledi:
''Biz okullarımızı her zaman ilaçlı sularla temizliyoruz. Fakat şimdi olası domuz gribi vakalarının önüne geçebilmek için çok detaylı bir temizlik yapıyoruz. Tüm okullarımıza yeteri kadar dezenfekte ve temizlik maddesi gönderildi. Kurduğumuz ekip de bu çalışmaları takip ediyor. Çalışmalar yıl boyu devam edecek. Öğretmen ve öğrencilerimizi devamlı olarak domuz gribi hakkında bilgilendiriyoruz.''


Bolu

Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, Milli Eğitim Bakanlığı'nın genelgesi doğrultusunda Bolu'daki tüm okullarda temizlik ve dezenfekte çalışması yapıldığını ifade ederek, ''Öğrencilerin sağlığı için gerekli görülen yerler temizlendi. Bu temizlikler okulların açılmasıyla birlikte sık aralıklarla yapılacak. Özellikle öğrencilerin toplu olarak kullandığı kapı kolları, merdiven tutacakları, tuvaletler ve lavabolar temizlenecek'' dedi.

Dr. Koç, Bolu'da domuz gribi vakasına henüz rastlanmadığını ve her türlü önlemin alındığını, olası bir vaka durumunda gerekli müdahalelerin anında yapılacağını söyledi.

 

Cami, kilise ve minibüsler de dezenfekte edilecek

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, ilçedeki okullarda dezenfekte çalışmasına başladıklarını belirterek, okulların ardından cami, kilise ve minibüslerde de aynı çalışma yapılacak.

Domuz gribine karşı alınan önlemler kapsamında, Cezayirli Gazi Hasanpaşa İlköğretim Okulu'nda dezenfekte çalışması yapıldı.

Demircan, burada yaptığı açıklamada, domuz gribi ile ilgili olarak ülkede ciddi bir hassasiyet oluştuğunu bildirerek, virüse karşı, vatandaşların yoğun bulunduğu mekanlarda tedbir almaya başladıklarını kaydetti.

İlçede özel okullar dahil 45 okulun bulunduğunu anlatan Demircan, bin 170 sınıf ve bağımsız bölümlerde temizlik çalışması yapacaklarını bildirdi.

İlçedeki okulların 4 yıldır her hafta temizlendiğini ifade eden Demircan, ''İlçemizdeki okullarda dezenfekte çalışması başlatıldı. Ancak şimdi ortaya çıkan hassasiyetten dolayı, ilaçlama ve duman yoluyla dezenfekte uygulaması yapıyoruz. Okulların ardından camilerde, kiliselerde, minibüslerde de dezenfekte çalışması yapacağız. Bu çalışmaları 15 günde bir tekrarlayacağız. Kullanılan ilaçların etkisi 15 gün sürüyor. Bütün okulları, camileri, kiliseleri, minibüsleri, insanların yoğun olarak bulunduğu yerleri dezenfekte edeceğiz'' dedi.

 

Ankara

Çanakkale'de, kentteki eğitim kurumlarındaki sınıflar, koridorlar, tuvaletler, kapı ve pencereler ile tüm araç gereç özel temizlik maddeleriyle dezenfekte edildi.

Kent genelindeki okullarda domuz gribi önlemleri kapsamında temizlik ve hijyen çalışması yaptıklarını ifade eden Bardakçı, bu işlemin çamaşır suyu ve temizlik ürünleri kullanılarak hazırlanan özel bir temizlik maddesiyle gerçekleştirildiğini bildirdi.

Vefa Bardakçı, ''çok şükür ilimizde ve okullarımızda domuz gribi vakası yok. Biz bu duruma karşı hassas davranarak, gerekli temizlik işlemlerine ağırlık verdik. Bu işlemlerin yanında velilerimize de büyük görevler düşmekte. Öğrencilerimiz, düzgün beslenmeli, bol bol meyve tüketmelidir'' dedi.

Grip virüsünün eskiden beri var olduğunu belirten Bardakçı, özellikle bugünlerde günlük kişisel bakımların daha dikkatli ve detaylı yapılması gerektiğinin altını çizdi.


Rize

Rize İl Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik, il merkezinde 210 okul ve eğitim kurumu bulunduğunu belirterek, ''Bütün bu okul ve kurumlarda temizlik çalışması yapılıyor. Okullarda temizlik çalışmasına önem veriyoruz. Daha önce zaten çalışmalara başlamıştık. Bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' dedi.

Okulların her gün temizlik ürünleri ile temizlendiğini, ayrıca haftanın üç günü genel temizlik yapıldığını anlatan Çelik, ''Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının aldığı karar kapsamında, okulları deterjan ve çamaşır suyu ile temizliyoruz. Temizlik çalışmasında sıralar, kapı kolları, dolap, pencere ve masa ile tuvaletler ve okulun diğer kısımları özenle temizleniyor' diye konuştu.

 

Edirne

Edirne'deki 68 ilk ve orta dereceli okulda, domuz gribi önlemleri kapsamında ilaçlama başlatıldı.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün talebi doğrultusunda, Edirne Belediyesi ekiplerince yapılan ilaçlamaya Şehit Üsteğmen Efkan Yıldırım İlköğretim Okulu'ndan başlandı.

Belediye Başkan Yardımcısı Namık Kemal Döleneken, Edirne Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Demirci ve basın mensuplarının ellerine, okul görevlileri tarafından hijyen etkili sıvı jel sıkıldı.

Daha sonra belediyenin 6 kişilik ilaçlama ekibi, okuldaki sınıf, tuvalet ve idari birimleri ilaçladı.
Döleneken, Edirne merkez ve merkeze bağlı köylerdeki 68 ilk ve orta dereceli okulun belediye ekiplerince ilaçlanacağını belirterek, ''15 bin ilaç tabletimiz var. Gerekli ilaçla ilgili stoklarımız hazır. Merkezdeki okulların ilaçlanmasının bugün bitirileceğini tahmin ediyoruz'' dedi.

 

Sıvas

Sıvas'taki Kızılırmak İlköğretim Okulunda, okul müdürü ve çalışanlar dezenfekte çalışması yaptı.

Okul Müdürü Necati Yerlikaya, yardımcı hizmetlilerle birlikte sınıfların pencere, kapı kolu, masa ve sıralarını temizledi.

Okulun tuvaletlerinde de dezenfekte çalışması yapılırken, kentteki temizlik çalışmalarının bir gün içerisinde tamamlanacağı öğrenildi. Bu arada, Anadolu Selçuk İlköğretim Okulu'nda da idareciler ve çalışanlar okulu temizledi.


Bartın

Bartın Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt, bugün kentteki 133 okulda başlatılan temizlik çalışmalarının üç gün devam edeceğini söyledi.

Okul yönetimi ve okul aile birliklerinin işbirliğiyle gerçekleştirilen temizlik çalışmalarına bütün idareciler, müdürler, öğretmenler, veliler ve hizmetlilerin de katıldığını ifade eden Yeşilyurt, şunları söyledi:
''Okulların tuvaletleri, lavabolar, sınıflar, koridorlar, sıralar hatta kapı kolları dahil olmak üzere detaylı çalışma yapılıyor. Temizlik için İl Özel İdaresi'nin desteğiyle müdürlüğümüze alınan 5 ton deterjan kullanılacak. Ayrıca, veliler ve okul idarecilerinin katkılarıyla temin edilen temizlik ürünleri de kullanılıyor. 2 Kasımda kentteki okullarımız dezenfekte olmuş şekilde eğitim-öğretime açılacak.''


Karabük

Karabük Milli Eğitim Müdürü Mehmet Beşler, il genelindeki okullarda temizliğin çamaşır suyu ve diğer temizlik ürünleri kullanılarak yapıldığını söyledi.

Beşler, ''Okullar ve eğitim kurumlarında belediye ve okul aile birliklerinden de yardım alarak dezenfekte çalışması yapıyoruz. Sınıf, koridor, tuvalet, kapı ve pencereler, araç gereçler özel temizlik maddeleriyle dezenfekte ediliyor. Çok şükür ilimizde domuz gribi vakası yok. Öğrencilerimiz, olası hastalığa karşı düzgün beslenmeli, bol bol meyve tüketmelidir'' şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler