"Erken seçim için konsensus sağlanmalı"

DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Türkiye'de ne zaman ne olacağını kestirmenin zor olduğunu belirterek "Eğer erken seçime gidilecekse bütün partiler arasında bir konsensüs sağlanmalıdır. Bu antidemokratik yasalar Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu'nu değiştirerek seçime gitmeliyiz, DTP olarak hazırız" dedi.

Yayınlanma: 30.10.2009 - 14:40
Abone Ol google-news

DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Meclis'te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Erken seçim tartışmalarına yönelik bir soruya karşılık Sakık, Türkiye'de ne zaman ne olacağını kestirmenin zor olduğunu ancak hiçbir muhalefet partisinin seçimden kaçmayacağını belirtti.

Sakık, "Siyasi partiler kanunu, seçim kanunu ve dünyada olmayan yüzde 10'luk baraj varken demokratik bir seçimin olacağını söylemek hayal olur. Onun için parlamento seçime gitmek istiyorsa bunun alt yapısını oluşturması lazım. Erken seçim de sorunları çözmüyor, ne Türkiye'yi özgürleştiriyor ne de zenginleştiriyor. Onun için eğer erken seçime gidilecekse bütün partiler arasında bir konsensüs sağlanmalıdır. Bu antidemokratik yasalar Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu'nu değiştirerek seçime gitmeliyiz. DTP olarak bu noktada hazırız"dedi.
 

"Türkiye olup bitenleri bilmek istiyor"

Sakık İrticayla Mücadele Eylem Planı'na yönelik bir soru üzerine de, toplumdan süreç saklanarak büyük haksızlık yapıldığını söyledi. Herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini Türkiye toplumunun şeffaflık beklediğini ifade eden Sakık, "HEP'ten bugüne kadar bize bunlar uygulandı ama herkes seyirci kaldı. Bugün gelinen noktada AKP ve Fethullah Gülen sürece dahil edilince farklı tepkiler oluştu. Çifte standarda yer yok. O vesileyle herkes konumunu bilmelidir, onun için bunun üzerini kapatarak bir yere gidemeyiz. Eğer gerçekten demokratik bir ülke istiyorsak bunun gereği yapılmalıdır, bir an önce Türkiye toplumu bu olup bitenlerin bilmek istiyor en tabi hakkımızdır da biz de sabırsızlıkla bekliyoruz" diye konuştu.
 

"En zayıf halka olarak DTP'yi gösteriyorlar"

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın sözlerinin hatırlatılması üzerine de Sakık, "Bu ülkede, günah keçisi Kürtlerdir ve onun kurumlarıdır. Biz ilk günden beri en çok barışı arzulayan bir kesimiz. O gün Habur'dan insanlar sağ salim ailelerine doğru hareket ettiler. Ne hikmetse bu ülkede 'en iyi Kürt ölü Kürttür' mantığı var. Siyaseten bundan beslenen aktörler var, savaş lobileri var. Onun için Kürtlerin barış sevincini ne yazık ki şiddetle zaferle nitelendirdiler. Oysa bu ülkede bir zafer yok. Bu coğrafya acılarla yoğruldu. Kürt ve Türk çocukları birbirlerini boğazladı, onun için bir helalleşme dönemi yaşanıyor. İki taraflı bir kucaklaşma yaşanıyor. Burada zafer nutukları veya bir kahramanlık yok. Onun için bir projesi olmayanlar sürekli dayatıyorlar; 'DTP süreci engelliyor' diye.. Tam tersi biz engellemedik.Bu süreci hep birlikte ete kemiğe bürümeliyiz. Bizim görevimizdir, olmayan barışı birlikte sağlamalıyız. Bu noktada en mağdur olan parti DTP'dir. Ama ne yazık ki kimler çatışıyorsa en zayıf halka DTP'yi göstererek DTP'yi vurmaya çalışıyorlar, bu doğru değil, ahlaki de değil. DTP üzerine düşeni yerine getirmiştir. Bir projeleri mi var? Hayır. Bir aksaklık olunca DTP'yi hedef göstermek en kolay noktadır, herkes bundan vazgeçmelidir. Ve herkes diline dikkat etmelidir. Görevi konumu ne olursa olsun, DTP'ye tepeden bakarak DTP'yi şekillendirmeye çalışanlar yanılırlar. Onlar ne kadar meşru bir siyasi hareketse DTP de o kadar meşrudur" diye konuştu.
 

"Sokak diliyle siyaseti dizayn etme şansı yok"

Hükümetin açılımla ilgili programını kamuoyuyla paylaşması gerektiğini ifade eden Sakık, bunun parlamentoda da dile getirilmesi, tartışılması gerektiğini söyledi. Sakık, AKP Kahramanmaraş Milletvekili Cafer Tatlıbal'ın sözlerine ilişkin bir soruya ise "Onların bu sokak diliyle kendilerine cevap vermek istemiyorum. Bu konuda arkadaşlarımız hazırlık yapıyor, yasal süreci başlatacağız. Hiç kimsenin bu sokak diliyle siyaseti dizayn etme şansı yoktur. Aldıkları kültür budur, biz onların seviyesine inmek istemiyoruz. Çünkü onlar kandan ve şiddetten besleniyorlar" karşılığını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler