ANAP tarih oldu

DP ile Anavatan Partisi, DP çatısı altında resmen birleşti. Anavatan Partisi'nin tüzel kişiliği kongre kararıyla sona erdi.

Yayınlanma: 31.10.2009 - 08:34
Abone Ol google-news

 

"TÜRKİYE'DE BAŞBAKANLIK REJİMİ VAR"

DP ile Anavatan Partisinin bütünleşme kongresi Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. Kongre sonucunda, 20 Mayıs 1983 tarihinde kurulan Anavatan Partisi'nin tüzel kişiliği sona ererek, DP ile birleşti. Anavatan Partisi Kongresinde alınan kararda şöyle denildi:

"20 Mayıs 1983 tarihinde kurulmuş olan Anavatan Partisi'nin Demokrat Parti ile birleşmesi amacıyla tüzel kişiliğinin sona ermesine, bu birleşme nedeniyle Anavatan Partisi'nin Türkiye Cumhuriyeti Kanunları gereğince edindiği mal varlığını oluşturan taşınır-taşınmaz mallar, haklar, alacaklar ve borçlar ile kamu ve özel hukuk kişileri, gerçek kişiler ve mahkemeler nezdinde, üyelik formlarında ve bunlarla ilgili her türlü evraktaki haklar, yetkiler ve yükümlülüklerin bütün sonuçlarıyla birlikte Demokrat Parti'yle, Demokrat Parti addı altında birleşmesine karar verilmiştir."

Kararın DP'liler tarafından da onaylanmasının ardından, DP ile Anavatan Partisi, resmen DP çatısı altında ve Hüsamettin Cindoruk Başkanlığı'nda birleşmiş oldu. DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk yaptığı teşekkür konuşmasında, şimdi eskisinden de güçlü bir Demokrat Parti'nin var olduğunu söyleyerek, "Olmaz diyorladı işte oldu, seçenek yok diyorlardı işte seçenek" dedi.

Eski Anavatan Genel Başkanı Salih Uzun ise, "Merkez sağın fetret devri bugün bu salonda sona erdi" diye konuştu. Cindoruk ve Uzun, konuşmalarının ardından büyük coşkunun yapıldığı salonda, el ele delegeleri selamladı.
 

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

 

Mesut Yılmaz DP GİK'te

DP ile Anavatan Partisi'nin resmen birleşmesinin ardından, yeni tüzükteki geçici madde ile DP Genel İdare Kurulu'na katılan 50 ANAVATAN'lı üye de belli oldu. Yeni katılan 50 ANAVATAN'lı üye ile DP GİK toplamda 100 üyeye ulaşmış oldu. GİK üyeleri arasında Eski Başbakanlardan, Rize Milletvekili Mesut Yılmaz'ın yer alması ise, DP'yi TBMM'ye de taşımış oldu. İşte DP'ye ANAVATAN kontenjanından katılan 50 GİK üyesi:

"M. Salih Uzun, A. Mesut Yılmaz, Nesrin Nas, Mehmet Ali Bayar, Celal Doğan, H.İbrahim Özsoy, Mustafa Uğur Ener, Yılmaz Karakoyunlu, Prof. Dr. Dursun Akdemir, Prof. Dr. Ahat Andican, Baki Mert, Talip Parlak, Cem Karakeçili, Barış Tarhan, Namık Akay, Cenk Tunçsiper, Ahmet Keskin, Ömer Ertaş, İbrahim Çelebi, Nejat Arseven, Sefer Ekşi, Beyhan Aslan, Ahmet Neidim, Muammer Usta, Yunus Yunusoğlu, Mahmut Ekşi, Adil Aygül, Sinan Uaynık, Salih Çelen, Bülent Biçer, Salih Sarı, Okan Akınç, Adnan Pekkan, Osman Kolsuz, Şakir Bilge, Nejdet Vasa, Hahan Çobanoğlu, Serkan Tatlıcı, Ahmet Yaprak, Aydın Sezer, M. Orhan Efe, Ramazan Özcan, Emin Levi, Ali Çakıroğlu, Mustafa Öge, Erkan Seçkin, A. Kadir Okur, Mehmet Bolat, Fuat Kara, A. Vahit Bingöl."

Yedek 25 GİK üyesi ise şöyle:

"Murat Keskin, Osman Toplu, Sinem Ersoy, Harun Kara, Servet Ünal, Oğuzhan Dolunay, Ertuğrul Alacacı, Demokan Eren, M. Emin Kılıçaslan, Faruk Durak, Taner Akçay, Ahmet Kalyoncu, Harun Yüce, Gürhan Timurhan, Umut Kurman, H. Ali Suray, Şükran Altundal, Mehmet Özer, Uğur Başçı, Zafer Oktay Günenç, Aslı Altıntaş, Coşkun Özyaşlı, Eren Topçu, Emir Aşçıoğlu, Saadettin Duran."

DP Yüksek Haysiyet Divanı'na katılan üyelerin isimleri de şöyle:

"İshak Koçoğlu, Prof. Dr. Oktay Alınak, Erden Arısoy, Temel Eryılmaz, Abdülkadir Baş, Ergin Kahveci, Turgay Yaman, Şükrü Demiryürek, Semra Nurdoğan, Zeki Çelebi, Tuncay Karahancı, Kadriye Okur, Orhan Sakarya, Murat Çakıroğlu, Sefa Gönen, Ahmet Karaduman, Hakan Cevheroğlu, Celalettin Solmaz, Şükran Baloş, Gürbüz Kaya."

Yedek üyeler:

"Cengiz Yeşilyurt, Fuat Ağdemir, Mehtap Erkilet, Nursel Sizgek, Ömer Obay."
 

Parti tüzüğünün 1. maddesi, "Türkiye Cumhuriyeti'nin çok partili demokrasi yaşamına 1946 yılındaki kuruluşu ile öncülük ederek yüce değerler katan Demokrat Parti, bu defa günümüz Türk siyasi hayatının güzide iki partisi olan, 20 Mayıs 1983 tarihinde kurulmuş bulunan Anavatan Partisi'yle 23 Haziran 1983 tarihinde kurulan Doğru Yol Partisi'nin bütünleşmek amacıyla müştereken oluşturdukları milletimizin varlığını, birliğini, refah ve mutluluğunu sürekli olarak kılmayı amaç kılmayı amaç edinen siyasi bir teşekkül halinde evrensel demokratik değerlere, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, siyasi partiler, seçim kanunları ve de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'yle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne bağlı olarak faaliyet göstermek üzere teşkilatlanmış siyasi partidir" diye değiştirildi.


Büyükerşen kongrede

Öte yandan Atatürk Spor Salonu'nda, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşan ve DSP eski Milletvekili Tayfun İçli de bulunuyor.

Eski Başbakanlardan Tansu Çiller, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da kongre için birer kutlama telgrafı gönderdi. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün gönderdiği telgraf ise yuhalandı.
 

Birleşme belgeseli

Kongrede, Demokrat Parti'nin merhum Genel Başkanı Adnan Menderes, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve ardından Anavatan Partisi'nin kurucu Genel Başkanı, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın görüntülerinin yer aldığı, söz konusu partilerin tarihten bugüne yaşanan siyasi değişimlerini içeren mini bir sinevizyon gösterisi yayınlandı. Sinevizyon gösterisi sırasında salon alkışlarla yankılanırken, en çok alkışı alan siyasilerden biri de Eski Başbakanlardan Tansu Çiller'in görüntüsü oldu.

DP, AP, DYP, ANAP ve yeniden DP'nin logolarının yansıtıldığı sinevizyon, "Türkiye Birleşiyor" sloganı ile sona erdi.

Belgeselin ardından ise, kongrelerin eş zamanlı yürütebilmesi için DP kongresini topladı. DP 6. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde, Divan Başkanı Ankara İl Başkanı Bülent Şimşek Özçelik seçildi. Divan Başkanı Yardımcıları, Fatih Dalan ve Feraye Kefeli oldu.

 

Türk ve Azerbaycan bayrakları yan yana

Salonun girişi ve bulunduğu sokak, DP ve Anavatan Partisi'nin bayrakları ile süslenirken, kongre salonunda da ise Azerbaycan Bayrakları dikkat çekti. Kırmızı beyaz Türk Bayraklarının yanına Azerbaycan Bayrakları da asıldı. Salona, birlik ve beraberlik mesajının ağırlık kazandığı "Demokrasimizin Orta Direği Demokrat Parti", "Kutuplaşan Türkiye'nin Kucaklaşan Partisi", "Köklü Gelenekle Güçlü Gelecek" gibi sloganların yer aldığı pek çok pankart asıldı.
 

"Kaç yıl geçti aradan ayrı ayrı"

Solanda Demokrat Parti'nin "Türkiye Birleşiyor" temalı marşının yanı sıra tekrar tekrar "Kaç yıl geçti aradan ayrı ayrı" şarkısı çalındı. "Eski Dostlar" ve "Memleketim" şarkılarının da çalındığı kongrede, delegeler kongre coşkusunu kolbastı oyunuyla da çıkardılar.

 

Anıtkabir ziyareti

Anavatan Partisi (ANAP) ile Demokrat Parti (DP)'nin bütünleşme kongresi nedeniyle iki partinin mensuplarından oluşan bir heyet, Anıtkabir'i ziyaret etti. Heyet, ilk olarak ANAVATAN MKYK üyesi emekli Tuğgeneral Prof. Dr. Oktay Alnıak başkanlığında, Atatürk'ün mozolesine, üzerinde ''Anavatan Partisi'' yazılı bir çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Alnıak, daha sonra Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

''Yüce Önder Atatürk,
'Hayatta en hakiki mürşit ilimdir. Türk öğün, güven, çalış. Ne mutlu Türküm diyene' vecizelerindeki ilim-güven-ulusal birlik talimatlarına uyacağız.
Anavatan Partisi ve Demokrat Parti, tek parti olarak memleketimize senin emirlerin doğrultusunda hizmet edecek, Cumhuriyetimizi ve devletimizi yüceltecektir. Ruhun şad olsun.
Türkiye Cumhuriyeti'nin evlatları ve bekçileri.''

Heyet daha sonra DP Genel Başkan Yardımcısı Selma Tuncer başkanlığında, Atatürk'ün mozolesine, üzerinde ''Demokrat Parti-Anavatan Partisi'' yazan bir çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.

Tuncer de Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

''Yüce Atatürk, aziz Atamız,
Demokrat Parti-Anavatan Partisi bütünleşmesi için huzurundayız.
Toplumsal kalkınma, gelişmenin, özgürlük ve barışın mimarı sevgili Atamız,
Demokrat Parti ve Anavatan Partisi bugün birleşerek sizin açtığınız medeniyet yolunun, çağdaşlığın altın taşlarını örmeye devam edecektir.
Çocuklarımız, kadınlarımız ve toplumun her kesimi ile birlikte laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimizi ve başlatmış olduğunuz aydınlanma devriminizi güçlendirerek sürdürmeye kararlıyız.Gücümüzü sizden, halktan ve demokrasiye olan inancımızdan alıyoruz. Demokrat Parti ve Anavatan Partisi olarak huzurunuzda saygıyla eğiliyor ve ışığınızın hep üstümüzde olmasını diliyoruz.''

 

"Moğol istilası"

Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun, Atatürk Spor Salonu'nda yapılan DP ile partisinin bütünleşme kongresinde konuştu. Uzun, iki partinin birleşmesinin hiçbir aşamasının kapalı kapılar ardından yapmadıklarını vurgulayarak, teşkilatları ve milleti her aşamada bilgilendirdiklerini söyledi. Anavatan Partisinin kurulduğu 1983'den 26 yıla çok şey değiştiğini, hayatın değiştiğini anlatan Uzun, "İşte o yüzden bugün Türkiye'nin önünü açması, milletimize umut olması gereken merkez sağ ve merkez siyaset kendine artık yeni bir yön çizme, yeni bir dönüşüm noktasına gelmiştir" dedi.

Konuşmasında iktidara yüklenen Uzun, Türk siyasetinin bugünkü manzarasını, 600 sene evvel Moğol istilacılarının Anadolu'da sebep olduğu manzaraya benzetti. Uzun, "Türk siyaseti adeta bir Moğol istilası ile karşı karşıyadır. Buna bağlı olarak da merkez sağ siyaset bir Fetret Devri'nin içinden geçmektedir. Bugünkü iktidar kadroları siyasetin Moğollarıdır. Merkez sağ siyasetin yaşadığı bu Fetret Devri sona erecek. İnşallah bugün sona erecek" dedi.

Menderes ve Özal'ı "demokrasinin iki yıldızı" olarak niteleyen Uzun, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a işaret ederek Uzun, "Ama bizim o fotoğraftaki üçüncü yıldıza sözüm ona yıldıza, korsan yıldıza itirazımız var" diye konuştu. Türkiye'nin yeterince laik, yeterince dindar olduğunu ancak "yeterince zengin olmadığını" söyleyen Uzun, merkez sağ siyasetin derdinin "işte bu" olduğunu ifade etti.
 

"Anavatan tarih olmaya değil, yapmaya adaydır"

"Anavatan tarih oldu, Özal tarih oldu" yorumlarını da eleştiren Uzun, "Hayır, Anavatan Partisi bu salonda, bu birlemeyle tarih olmaya değil, tarih yapmaya adaydır. Türkiye Cumhuriyeti'nin iki güzide partisi Anavatan ve Doğru Yol Partileri milletimizin varlığı, refah ve mutluluğu için iki eşit kurucu unsur olarak Demokrat Parti çatısı altında birleşmektedir, bütünleşmektedir" diye konuştu. Uzun, "Yapmaya çalıştığımız şey Türkiye'yi birleştirmektir, Türkiye'yi toparlamaktır. Yapmaya çalıştığımız şey, bütün duvarları yıkıp, bütün cepheleri yıkıp Türkiye'yi ortada buluşturmaktır. Yapmaya çalıştığımız şey, Türkiye'nin önüne yepyeni bir umut, yepyeni bir çare, yepyeni bir iktidar alternatifi çıkarmaktır" dedi.

Bu arada AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu da kongreye katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler