TBMM'de Borçlar Kanunu görüşülecek

Meclis, bu hafta 2010 Yılı Bütçesi ve ''özel hukukun anayasası'' sayılan Türk Borçlar Kanunu tasarısı için çalışacak.

Yayınlanma: 01.11.2009 - 14:08
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu, haftaya denetim konularıyla başlayacak. Genel Kurulda, 3 Kasım Salı günü, sözlü soruların ardından madencilikle ilgili araştırma önergelerinin görüşmelerine geçilecek.

Genel Kurul, 4 Kasım Çarşamba günü, görüşmelerine daha önce başlanan 649 maddelik Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'na devam edecek. Temel kanun olarak bölümler halinde görüşülecek olan Tasarı, önemli düzenlemeler içeriyor.

Tasarıya göre, sözleşmelerde, güvenli elektronik imza kullanılabilecek. Tüketici; banka, sigorta ve seyahat şirketlerince ''tek yanlı'' hazırlanan sözleşmelere karşı korunacak. Hakim, haksız fiilden doğan bedensel zararlarda, hesaplanan tazminat miktarına müdahale edemeyecek. Ağır bedensel zarar veya ölüm halinde, zarar görenin veya ölenin yakınları tazminat isteyebilecek. Olağanüstü faiz oranları karşısında borçlu korunacak. Ekonomik kriz dönemleri gibi olağanüstü durumlarda, sözleşmeler değişen koşullara göre uyarlanabilecek.

Tasarıdaki en önemli düzenlemelerden biri de kira bedellerinde yapılacak artış, bir önceki yılın üretici fiyat endeksini (ÜFE) geçmeyecek. Kiracıların elektrik ve su borcunu ödememesi de tahliye sebebi olacak. Çatı onarımı ve dış cephe boyası gibi giderler, ev sahibi tarafından karşılanacak. ''Yeniden kiralama yasağına'' aykırı hareket eden ev sahipleri için öngörülen hapis cezası kalkacak. Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemeyecek. Konut ve iş yeri kiralarında depozito, 3 aylık kira bedelini aşamayacak.
Getirilen yeniliklerden biri ise işverenin, psikolojik ve cinsel tacizi önlemekle yükümlü olması...Eşler birbirlerinin rızasıyla kefil olabilecek. Kefili koruyucu hükümler, kefalet sözleşmesi dışındaki sözleşmelere de uygulanacak.

Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri, birinci bölümde 24. madde üzerinden sürecek.

Genel Kurul, 3 Kasım Salı günü 15.00-20.00, 4 Kasım Çarşamba ve 5 Kasım Perşembe günü ise 14.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.

Bütçe komisyonda

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulan 2010 yılı bütçesinin görüşme maratonu, bu hafta başlıyor.

Bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler yarın yapılacak. TBMM, Sayıştay, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, MİT, MGK, Diyanet İşleri Başkanlığı ve TİKA'nın bütçeleri 3 Kasım Salı, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, TODAİ, Gümrük Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı bütçeleri 4 Kasım Çarşamba günü Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülecek.

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, TÜBİTAK, TÜBA, Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, SHÇEK bütçeleri 5 Kasım Perşembe, Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSYM, YÖK, YURTKUR, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve 94 üniversitenin bütçesi ise 6 Kasım Cuma günü ele alınacak.

KİT Komisyonu, denetimlerine bu hafta başlayacak. Komisyon, İller Bankası ve Doğusan Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin 2007 yılı bütçesini 3 Kasım Salı, Eti Maden İşletmeleri, Türkiye Demir Çelik İşletmeleri, Karadeniz Bakır İşletmeleri A.Ş bütçelerini 4 Kasım Çarşamba, Tarım İşletmeleri ve Atatürk Orman Çiftliği bütçelerini ise 5 Kasım Perşembe günü ele alacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler