İstanbul'da yeni metro vagonları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce yapım çalışmaları devam eden Taksim-Şişhane-4. Levent-Darüşşafaka hattında çalışacak metro vagonlarından üçü raylara indirilmeye başlandı. 4. Levent'teki metro vagon indirme alanında düzenlenen törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sistemde 32 vagonun çalıştığını ve günde 200 bin yolcunun taşındığını söyledi.

Yayınlanma: 13.09.2008 - 08:05
Abone Ol google-news

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yapım çalışmaları devam eden Taksim-Şişhane-4. Levent-Darüşşafaka hattının vagon indirme alanında düzenlenen törende; Güney Kore'den 92 vagon sipariş ettiklerini belirterek, vagonlardan 28'inin 2008 sonuna kadar, diğerlerinin ise 2009 yılı içerisinde getirileceğini kaydetti. Topbaş, bu vagonların da sisteme dahil olmasıyla hattın taşıma kapasitesinin 4 katına çıkacağını ve 800 bin yolcu taşınabileceğini belirtti.

Vagonların, kompresörü yağ yakmadığı için çevreci olduğunu anlatan Topbaş, tam otomatik özelliği sayesinde de bu aracı kullanan kişinin sadece istasyona gelindiğinde kapıyı açıp kapatabileceğini kaydetti. Topbaş, vagonlarda ''dinamik yol haritası'' bulunduğuna değinerek, sistemin hattan aldığı On-Line bilgiyi içerideki ekrana yansıtacağını ve yolcuların hangi istasyona geldiklerini kolayca öğrenebileceklerini dile getirdi.

Fransız Kalkınma Bankası'ndan 120 milyon dolar kredi aldıklarını ifade eden Topbaş, vagonların tanesinin 1 milyon 400 bin dolara satın alındığını, sipariş edilen 92 vagonun toplam maliyetinin de 127 milyon dolar olduğunu söyledi. Topbaş, metro inşaatlarında binlerce işçinin çalıştığını, inşaatları devam eden metro hatlarının toplam maliyetinin 3,5 milyar dolar olduğunu belirterek, buna Üsküdar-Altunizade-Ümraniye-Tepeüstü hattının da dahil edilmesiyle rakamın yaklaşık 4,5 milyar doları ulaştığını kaydetti.

Topbaş, halen 62 kilometrelik metro hattı inşaatının devam ettiğini, bu uzunlukta bir metro hattı çalışmasının dünyanın hiçbir yerinde olmadığını kaydederek, ''Hedefimiz raylı sistemleri 532 kilometreye çıkarmak'' dedi. Metrobüse de değinen Topbaş, ''Metrobüs çok başarılı oldu, günde 440 bin yolcu taşıyoruz, gece seferlerini artıracağız. Asya'ya geçişle ilgili çalışmalara da bu hafta başlayacağız'' şeklinde konuştu. Törende daha sonra metro vagonlarından ilki raylara indirildi.

 

Vagonlar

56 oturan, 185 ayakta olmak üzere toplam 242 kişi taşıma kapasitesine sahip vagonlar, saatte 80 kilometre hız yapabiliyor. 4 vagondan oluşan tren 968, 8 vagondan oluşan ise 1936 yolcu taşıma özelliğine sahip. Klimalı olan vagonlar arasında birbirine geçiş imkanı bulunuyor. Vagonların dışında hangi yöne gittiğini gösteren dijital gösterge, içinde ise yolcuları bilgilendiren ''dinamik yol haritası'' yer alıyor. Araç istasyona geldiğinde hangi kapıların açılacağını bildiren dijital ok göstergesinin bulunduğu vagonlar, tam otomatik sürüş sağlayan son sistem bilgisayarlara da sahip.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler