Sigara yasağı 'cafe' açmaya yöneltiyor

Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven, kapalı alanlara getirilen sigara yasağı nedeniyle düşen gelirlerini artırmak amacıyla, ''Alkollü içecek, köfte ve hamburgerin satılacağı işletme'' olmak için başvurduklarını bildirdi.

Yayınlanma: 02.11.2009 - 08:49
Abone Ol google-news

Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven,  yaptığı açıklamada, 19 Temmuz'da yürürlüğe giren kapalı alanlardaki sigara yasağının, müşteri kapasitesini yüzde 70 oranında azalttığını söyledi.

''Kahvehanelerde aynı ortamda bulunan çok sayıda insan olmadığı ve yoğunluk yaşanan mekanlar olmaktan çıktığı için'' domuz gribine yönelik özel bir önlem alma gereksinimi duymadıklarını savunan Güven, ''Toplu yaşanılan yerler için alınan önlemler bizler için ihtiyaç olmadı. Çünkü kahvehanelerde müşteri yok'' görüşünü dile getirdi.
Kahvehanelerde sadece çay, kahve ve meşrubat satıldığını ve bu ürünlerle esnafın ekonomik anlamda ayakta kalmakta sıkıntı yaşadığını bildiren Güven, şunları kaydetti:
''Sigara yasağı nedeniyle düşen gelirimizi artırmak amacıyla, alkollü içecek, köfte ve hamburgerin satılacağı işletme olmak için başvurduk. Başvurumuzu TBMM'de ilgili Sağlık Komisyonu Başkanlığı'na ilettik. Komisyon Başkanı Cevdet Erdöl ile görüştük, sıkıntıları aktardık. Hükümetimiz çeşitli konularda açılım yapıyor. 1980'lerde kahvehanelerde alkollü içki satılır, köfte tarzı yiyecekler olurdu. Daha sonra bunlar ortadan kalktı. Şimdi içinde bulunduğumuz dönemde esnafın sıkıntısını gidermek için, sattığımız ürünlerin çeşidini artırmak ve sigara nedeniyle düşen geliri yeniden elde etmek istiyoruz. Çünkü 19 Temmuz'da yürürlüğe giren kapalı alanlardaki sigara yasağı, müşteri kapasitesini yüzde 70 oranında azalttı.''
 

''Yemek-içki-oyun"

Böylece kahvehaneye gelen müşterinin hem yemeğini içeceğini, hem içkisini içeceğini, hem de oyununu oynayacağını belirten Güven, üçünün bir arada sağlanmasıyla esnafın evine götürecek ekmek parası bulacağını ileri sürdü.

Havaların soğumasıyla birlikte müşterilerin dışarda oturmakta zorlanacağını ifade eden Güven, ''Isıtma cihazlarıyla dış mekanlarda ısınma sağlanmaya çalışılıyor. Ayrıca bahçe ve havalandırma düzenleri için çok paraya gereksinim var. Bu tablonun yanında KOSGEB'in açıkladığı kredi paketinde kahvecilerin yer almaması bizi üzdü. Yeni açılım için esnafın paraya ihtiyacı var'' diye konuştu.

Ankara Kahveciler Odası Başkanı Güven, kahveci esnafının krediden yararlandırılması için yeni bir düzenleme yapılmasını istediklerini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler