103 yıllık telefon

Yatağan Termik Santrali'nde kullanılan Polonya yapımı ZWUS marka 103 yıllık telefon, görenleri şaşırtıyor. Üzerinde 1905 yılında yapıldığı yazılan telefona en son 1950'de bakım yapılmış. Çalışanlar, telefonun nereden geldiği tam olarak bilmediklerini ve telefonun iç hatlarda yoğun bir biçimde kullanılmasına rağmen hiç arızalanmadığı söylediler.

Yayınlanma: 13.09.2008 - 09:16
Abone Ol google-news

Graham Bell'in 1876'da icat ettiği telefonun ardından bu alandaki teknoloji oldukça gelişti. Ancak Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Yatağan Termik Santrali'nin ana giriş kulübesinde kullanılan 103 yıllık telefon, zamana ve teknolojiye meydan okuyor.

Termik santralin ana girişindeki nöbetçi kulübesinde duvara asılı haldeki ZWUS marka telefonun üzerinde 1905 yılında Polonya'da yapıldığı yazılı.

Uzmanlar, gövdesi demir döküm olan yaklaşık 14 kilogram ağırlığındaki Polonya yapımı telefonun 2. Dünya Savaşı'na kadar yoğun biçimde kullanıldığını ifade ettiler.

Yatağan Termik Santrali yetkilileri ise telefonun nereden geldiğini tam olarak bilmediklerini, ancak santralin açıldığı 1982 yılında, başka bir kamu kuruluşundan buraya getirildiğini duyduklarını söylediler.

İç hat olarak yoğun biçimde kullanılmasına rağmen telefonun hiç arızalanmadığını kaydeden termik santralin çalışanları, ''1982 yılında termik santral açıldığında bu telefon buraya konulmuş. O yıldan beri hiç arızalanmadı. Santralde bu telefondan 4 tane daha var. İç hatta kullanıyoruz. Bugüne kadar benzerini hiç görmedik. 26 yıldır hiç arızalanmadan hizmet veriyor'' dediler.

Santral çalışanları, görenlerin sergilenmek amacıyla konulduğunu düşünerek telefonu kullanmaktan çekindiğini belirterek, ''Oysa telefon uzun yıllardır kullanılıyor. Üzerinde 1905 yılında Polonya'da yapıldığı yazılı. Telefona çakılı demir levhadan ise telefona 1950 yılında bakımının yapıldığını öğrendik. Demek ki o yıldan sonra hiç arızalanmadı'' dediler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler