Sıvas, Van ve Gaziantep'e opera-bale

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, opera ve bale faaliyetlerini Türkiye'nin değişik bölgelerine yaymak amacıyla Sıvas, Van ve Gaziantep'te müdürlük açmayı planladıklarını bildirdi.

Yayınlanma: 03.11.2009 - 09:02
Abone Ol google-news

Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü Rengim Gökmen, DOB'un müdürlük bulunan 6 il dışında da sanat çalışmalarının Anadolu'da yaygınlaşması için büyük bir gayret içine girdiklerini, bu yılın da turneler açısından ''bir hamle yılı'' olduğunu söyledi.

Bu yıl içinde Eskişehir, Ordu, Bartın, Balıkesir, Bursa, Bolu, Muğla, Denizli, Kastamonu, Manisa, Çanakkale, Çankırı, Uşak, Yalova, Artvin, Trabzon, Adana, Hatay, Bodrum, Marmaris, Mesudiye, Mut, Kalecik, Tarsus, Silifke, Anamur, İskenderun, Selçuk, Datça, Kaş, Demre, Polatlı, Gölcük, Batman, Tunceli, Bingöl, Kahramanmaraş, Siirt, Bitlis, Gaziantep, Adıyaman, Mardin, Tatvan, Erzurum ve Van'a gittiklerini belirten Gökmen, ''Bunun geçmiş yıllarda DOB'un gerçekleştirmiş olduğu turne hamlesinin kat kat üzerinde olduğunu ifade edebilirim'' dedi.

Gelecek yıl da bu hamleyi sürdüreceklerini ifade eden Gökmen, Türkiye'nin bütün illeri ve bir çok ilçesine bütün coğrafi bölgelere eşit düzeyde gitmeyi hedeflediklerini, bu turneler için çok önemli bir kaynak ayıracaklarını ifade etti. Turneler konusunda bir planlama yaptıklarını ve Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya ve Samsun'daki 6 müdürlüğe 6 coğrafi bölge verdiklerini, bu müdürlüklerin kendi bölgelerindeki illere turneler gerçekleştireceğini aktaran Rengim Gökmen, ''Ayrıca Doğu ve Güneydoğu Anadolu, 6 müdürlüğümüzün de ulaşması gereken bir bölge olarak hepsinin görev alanı içinde bulunuyor'' diye konuştu.
 

Gaziantep sevinci

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın (CSO) da müzik direktörlüğünü üstlendiğini ve orkestra ile ''Kampüste Senfonik Akşamlar'' adlı bir proje başlattıklarını anımsatan Gökmen, bu kapsamda Anadolu'daki üniversitelerde konserler verileceğini söyledi. Piyanist İdil Biret'in solist olarak katıldığı konserlerde Niğde, Konya ve Gaziantep'te üniversite gençliği ve halkla buluştuklarını anlatan Gökmen, bu konserlerde kendisinin de orkestrayı yönettiğini hatırlattı. Rengim Gökmen, ''Üniversite gençliği, özellikle Gaziantep'te kapılarda bekledi ve girmek için izdiham yarattı. Bu alanda Anadolu illerinde çok büyük bir açlık olduğunu düşünüyorum'' sözleriyle konserler için Anadolu'daki üniversitelere yönelmelerinin nedenlerini anlattı.

Bu açlığın giderilmesi için devletin sanat kurumlarına ve yerel yönetimlere önemli görevler düştüğünü vurgulayan Gökmen, CSO ile gelecek yıl ağırlıklı olarak Doğu illerini kapsayan bir turne planlamasına şimdiden başladıklarını bildirdi. ''Tüm opera ve balelerimizin açıkhava etkinliklerinde halkla buluşmasıyla opera salonlarına hiç girmeyen insanların bu konuyla ilgili kulaklarına çalınan bir ezginin, melodinin onlarda çok daha sıcaklık yaratacağını ve bu salonlara girmekten korkmayacaklarını düşünüyoruz'' diyen Gökmen, sahne sanatları konusunda artık Ankara, İstanbul ve İzmir dışında da çok büyük bir izleyici kitlesi oluştuğunu söyledi.

Gökmen, Mersin ve Antalya'da sanatseverlerin ilgisinin kendilerini çok mutlu ettiğini belirterek, ''Samsun Devlet Opera ve Balesi, bizi de şaşırtan bir ölçüde Samsunluların yoğun ilgisiyle karşılanıyor. Buna ben de şaşırıyorum'' sözleriyle yeni kurulan müdürlüğün başarısından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

'Şimşir taraklara layık'

Samsun Devlet Opera ve Balesi'nin 6 ay önce kurulmasına rağmen Valilik, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, sivil toplum örgütleri ve halkın, kurumu geliştirmek için elele verdiğini ifade eden Gökmen, ''Bu da bize gelecekteki yeni opera ve bale müdürlüklerimizin kurulması konusunda çok büyük bir şevk verdi. Onu gönülden ifade edebiliyorum'' dedi. ''Samsun müdürlüğümüz kurulmadan önce şöyle ifadeler olmuştu: 'Kel başa, şimşir tarak...' Ama ben Samsun'un gerçekten şimşir taraklara layık olduğunu düşündüm ve bunda da yanılmadık'' diyen Gökmen, Samsunlular'a ilgilerinden dolayı teşekkür etti.

Opera ve bale kurumlarını birer eğitim kurumu olarak düşündüklerini belirten Gökmen, yeni müdürlükler kurulmasına ilişkin hedeflerini de şöyle özetledi: ''Opera-bale denilince öcü olarak görmemek lazım. Üst kültür olgusu, kurumu ve 'bunu yalnız birileri izler, biz izleyemeyiz' saplantısını geniş kitlelerimizden silmeliyiz. Bunu silebilmemiz için de operanın öncelikli olarak bir eğitim kurumu olmasını düşünüyorum. Bu bakımdan, coğrafi açıdan çok eşit, güzel bir dağılım gösterilmesi etkinliklerimizin daha kolay yaygınlaşması açısından bizim için önemlidir. Bu açıdan daha önce yapılmış planlamalarda Samsun vardı. Bu müdürlüğümüz 1993'te planlandı, 2009 yılında faaliyetlerine başlandı. Şimdi Sıvas, Van ve Gaziantep var. Gaziantep'te bu son CSO turnemizde de gözlemlediğim, müthiş hazır, beklenti içinde olan sanatsever bir topluluk var. Van gerçek bir kültür ve tarih kenti. Sıvas, Anadolu'nun göbeğinde. Bu yerleşim bölgelerinde biz sırayla ülkemizin sınırlı olanakları elverdiği ölçülerde kurumumuzun eğitim çalışmalarını yaygınlaştırabileceği bir küçük yapıda opera ve balelerimizin yaygınlaşmasını sağlayacağız.''

Turnelerde opera, bale ve çoksesli müziği sevdirmeyi amaçlayan ''Öylesine Bir Dinleti'' adlı eseri sahnelediklerini, Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin bu eserinin Sıvas, Tokat, Amasya ve Çorum'da büyük bir ilgiyle karşılandığını belirten Gökmen, bu eserle ilgili başka taleplerin de geldiğini söyledi. Bu eserin çocuklar için bir versiyonunun da Ankara'da sahnelendiğini anımsatan Rengim Gökmen, ''Bizim, 'Küçükler İçin Öylesine Bir Dinleti' adlı eserimiz de çok büyük ilgi görüyor. Geçen hafta da Leyla Gencer Sahnesindeki temsilde çocuklarımızın şen ve sıcak ilgisiyle karşılaştı. Onu da bu turne programı içine almayı düşünüyoruz'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler