Avrupa Sosyal Forumu toplanıyor

Avrupa Sosyal Forumu, 17-21 Eylül tarihleri arasında İsveç'in Malmö kentinde toplanıyor. Bu yıl da işçiler, aydınlar, öğrenciler bir araya gelerek emperyalist küreselleşme karşıtı hareketin savunucusu olarak başka bir dünya umutlarımızı tazeleyecekler. Sosyal forumda, bir çok seminer, atölye çalışmaları ve paneller yer alacak.

Yayınlanma: 13.09.2008 - 09:39
Abone Ol google-news

Avrupa Sosyal Forumu, bu yıl 17-21 Eylül tarihleri arasında İsveç’in Malmö kentinde toplanıyor. Bu yılki sosyal forumda, bir çok seminer, atölye ve konu başlıklı kurultaylar yapılması planlanmış durumda. Sosyal forum süresince, kadın hakları bakımından kürsülerde kadınların oranın yüzde 50 olmasını getirecek önlemler alınacak. Büyük gösteri, 20 Eylül Cumartesi öğleden sonra saat 14.00'de başlayacak.

 

Bu yılki ASF'de seminer, panel ve atölye çalışmalı 9 ana başlık altında yapılacak:

1-Sosyal eşitlik ve haklar (kamu sektörü, herkes için ortak ihtiyaçlar)
2-Herkes için yaşanabilinir bir dünya, çevre ve iklim adaleti
3-"Güvenlikçi" politikalara karşı demokratik ve hakları temel alan bir Avrupa'nın inşası. Katılımcılık, açıklık, eşitlik, özgürlük ve azınlık hakları.
4-Ayrımcılığı her türlüsüne karşı eşitlik ve haklar. Cins ayrımcılığına karşı feminist alternatifler.
5-Militarizme ve işgalciliğe karşı barış, adalet ve dayanışma içinde bir Avrupa inşası.
6-Sömürüye karşı itibarlı çalışma için çalışanlar stratejisi inşa etmek.
7-Ekonomik ve sosyal adalet için, halkların ihtiyaçları ve haklarını temel alan ekonomik alternatifler.
8-Bilginin, kültürün, eğitimin, bilgi alışverişinin ve medyanın demokratikleşmesi.
9-Irkçılık ve ayrımcılığın her türlüsüne karşı mülteci ve göçmenlerin eşitliği, hakları için mücadele.

 

Avrupa Sosyal Forumu'nun tarihi

Bugün Dünya Sosyal Formu yanında, bölgesel (Avrupa, Asya, Akdeniz, Afrika vb.) ve ülkesel (Almanya, Türkiye vb.) Sosyal Forumlar yapılıyor. Avrupa Sosyal Forumu ilk defa 2002 yılında İtalya'nın Floransa kentinde toplandı. Polisin saldırdığı ve onlarca kişiyi yaraladığı, gözaltına aldığı Floransa Sosyal Forum'unu, 2003 Paris, 2004 Londra ve 2006 Atina Avrupa Sosyal Forumları izledi. Avrupa Sosyal Forumu süresince değişik atölye çalışmaları, seminerler, kültürel etkinlikler ve biri açılışta biri de bitişte olmak üzere iki büyük protesto yürüyüşü gerçekleşiyor. Forum alanına standlar açılıyor, konu başlıklı alanlar (anti-emperyalist alan, göçmenlik alanı, kadın alanı v.b) oluşturuluyor. 

Avrupa Sosyal Forumu''nun altıncısının 2010 yılında İstanbul'da yapılması planlanıyor. İstanbul 2010 Forum'u için şimdiden hazırlıklara başlandı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler