Karaciç'in karanlık geçmişi

Bosna Savaşı'nda önemli rol oynayan, binlerce Bosnalı'nın ölümünden sorumlu tutulan ve soykırımdan hüküm giyen ilk Avruplı lider olması beklenen Radovan Karaciç'in hayat hikayesi...

Yayınlanma: 03.11.2009 - 14:36
Abone Ol google-news

1945'te Karadağ'da dünyaya gelen Radovan Karaciç, 15 yaşında ailesiyle birlikte Bosna'ya taşındı. Aldığı tıp eğitiminin ardından kentin tanınan psikiyatristlerinden biri oldu. Zamanla siyasete ilgi duydu ve 1990 yılında Bosna'da ulusalcı ve Hırvat partilerin yükselişine yanıt olarak kurulan ve 'Büyük Sırbistan' hedefine odaklanan Sırbistan Demokratik Partisi'nin kuruluşunda yer aldı.

Yugoslavya'nın dağılmasının ardından 1992'de Bosna'nın bağımsızlık ilanına karşı çıktı. Ayrılıkçı "Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin" lideri oldu.

Aşırı milliyetçi Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in de desteğini alarak, Bosnalı Müslümanları ve Hırvatları yok etmek için kanlı bir savaş başlattı.

1992-1995 arasındaki savaşta, Bosnalı Sırpların lideri olarak başrol oynayan Radovan Karaciç, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük katliamın da baş zanlısı. Bosna savaşı sırasında işlenen en ağır suçlarda onun imzası olduğu söyleniyor.


13 yıl kaçtı

Karaciç, hakkındaki bunca ağır suçlamaya karşın, savaşın 1995'te sona ermesinin ardından tam 13 yıl adaletten kaçmayı başardı. 2008 Temmuz'unda Belgrad'da sıradan bir vatandaş gibi yaşarken yakalandı. Radovan Karaciç, kılık değiştirmiş, eski bir psikiyatrist olmanın verdiği deneyimle alternatif tıp alanında çalışmaya başlamış ve Dragan Dabic adını almıştı. Kimliğini o kadar iyi gizlemişti ki, ne çalışma arkadaşları ne de kaldığı evin sahibi onu tanıyabilmişti.

Uluslararası istihbarat örgütlerinin de desteğiyle yakalandıktan sonra, son adresi Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi oldu.

Geçen hafta yargılanmaya başlanan Karaciç, soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekle itham ediliyor. Hakkındaki suçlamaların başını, 8 bin Müslüman erkeğin toplu mezarlara gömüldüğü Srebrenitsa katliamındaki rolü çekiyor.64 yaşındaki Karaciç üç buçuk yıl süren Saraybosna kuşatması sırasında 12 bin kişinin ölümünden de sorumlu tutuluyor.


Soykırımdan hüküm giyen ilk Avrupalı lider

Kabarık suç dosyası etnik temizlik, işkence, sistematik tecavüz olaylarıyla dolu olan Radovan Karaciç, suçlu bulunursa soykırımdan hüküm giyen ilk Avrupalı lider olacak.

Aynı suçlamayla Lahey'de yargılanan eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç, dava sonuçlanmadan yaşamını yitirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler