Sakarya Zaferi'nin 87. yıl dönümü

Sakarya Zaferi'nin 87. yıl dönümü dolayısıyla, Polatlı Cumhuriyet Meydanı'nda resmi geçit töreni yapıldı. Törene, Kaymakam Hüseyin Eker, Belediye Başkanı Yakup Çelik, garnizonda görevli subay ve astsubaylar ile yurttaşlar katıldı. Etkinlikler kapsamında düzenlenen bir açılışa katılan Devlet Bakanı Cemil Çiçek yaptığı konuşmada "Şampiyonluğa oynayacak bir ülke olmamız lazım. " dedi.

Yayınlanma: 13.09.2008 - 10:15
Abone Ol google-news

Sakarya Zaferi'nin 87. yıl dönümü dolayısıyla, Polatlı Cumhuriyet Meydanı'nda resmi geçit töreni yapıldı. Törende konuşma yapan, Savaşın kazanıldığı yer olarak Polatlı'nın Türk tarihindeki önemine dikkati çeken Çelik, Osmanlı İmparatorluğu'nun gerilemesinin, Sakarya Savaşı'nın kazanılmasıyla durdurulduğunu kaydetti.

Savaşın genç nesiller tarafından en ince ayrıntısına kadar araştırılması, vatan topraklarının hangi şartlarda vatan kılındığının nesilden nesile aktarılması gerektiğini vurguladı.

Törende, Çanakkale ve Kore savaşları ile Kıbrıs Barış Harekatı'na katılanları temsil eden tarihi bölük, atlı süvari birliği, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığına bağlı mehteran bölüğü geçiş yaptı. Aralarında ''Panter'' ve ''Fırtına'' obüsleri ile ''Kasırga'' çok namlulu roketatarlarının da bulunduğu motorlu askeri birlikler ve askerler, vatandaşları selamladı.

Etkinlikler kapsamında, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Polatlı Belediyesi Sanayi Otomotiv Ticaret ve Tarım Fuarını açılışını yaptı. Ardından Polatlı Belediyesi Mehmet Akif Mahallesi Kaşgarlı Mahmut Konağı'nın açılışına da katılan Çiçek, buradaki konuşmasında, ''1071'den bu yana bu coğrafyayı bize vatan yapan, armağan eden bütün şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz. Keza bütün gazilerimize de minnetlerimizi şükranlarımızı sunuyoruz'' dedi.

Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik'in, 4,5 yıllık belediye başkanlığı döneminde ilçede büyük değişimler yaşadığını belirten Bakan Çiçek, ''Polatlı'da yaşayanlar bu değişimin farkında olmayabilirler. Dışarıdan gelenler, geçip gelenler, 5 sene evveliyle bugün Polatlı'da neler olduğunu görebilmektedir. Sizi, mesai arkadaşlarınızı tebrik ediyorum. İnşallah bir beş sene sonra Polatlı, bundan da daha iyi olur'' şeklinde konuştu.

 

'YSE' yazan çeşme isteyen köyden internet isteyen köye

''Eskiden köylere gittiğimizde köyün ortasına YSE yazan bir çeşmeyi isterlerdi ve bir beş sene idare ederlerdi'' diyen Cemil Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Şimdi artık bazı köylerde, enteresandır geçenlerde bizi tanıyan Kastamonu Çatalzeytin'den bir dostum aradı, 'Bizim buradaki şebeke sistemi yeterli değil, internet bağlantısı yapamıyoruz' diyor. Şimdi bakın buranın en büyük eksikliği bilgisayar olarak gözüküyor. Dolayısıyla Türkiye değişiyor. Çok şükür iyi yönde değişiyor.

Hiç karamsarlığa gerek yok. Olup bitenlere bakarak, kavgalara gürültülere bakarak karamsar olmaya gerek yok. Türkiye büyük ülke. Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük bir devlet. Ekonomisi bugün dünyada 200'e yakın devlet arasında 17'nci sırada. İnanıyoruz ki bir beş yıl sonra ilk 10'a girer. Girmesi gereken standardı budur.''

 

Birinci lig müsabakaları yapmamız lazım

İkinci, üçüncü lig ülkesi olamayacağımızı ifade eden Cemil Çiçek şöyle dedi:

''Birinci lig müsabakaları yapmamız lazım. Birinci ligde de öyle 17'nci sırada, ha düştü ha düşecek, küme sınırında değil. Şampiyonluğa oynayacak bir ülke olmamız lazım. Tarihen bize yakışan budur. İmkanlarımız, fırsatlarımız var. Ve Allah'ın bize en büyük lütufu olan bu gençlerimiz var. Onları iyi yetiştirebilirsek, iyi eğitebilirsek, hem günün bilgisini, teknolojisini, hem de milletine devletine vatanına karşı sorumluluk duyan insanlar olarak yetiştirebilirsek Türkiye'nin önü gerçekten açıktır. Hepimiz yaşadığı şu kısa hayat içerisinde Türkiye'nin nelere muktedir olduğunu geçmişte gördük. Bundan sonra da göreceğiz.''


Kaşgarlı Mahmut ve Mehmet Akif

Kentlere yapılan konakların önemli olduğunu ifade eden Çiçek şunları kaydetti:

''Burada seçilmiş olmasının da ayrı bir önemi ve anlamı var, Mehmet Akif Mahallesi... Mehmet Akif'i tanıyoruz, o bizim milli şairimizdir. Her vesileyle İstiklal Marşı'mızı söylüyoruz, ruhlarımız tazeleniyor. Konağın ismi Kaşgarlı Mahmut... Bininci yıl dönümü... Türk kültüründe bir kilometre taşıdır. Onu çoğumuz bilmeyiz, belki okullarda bile doğru dürüst farkında olamıyoruz, ama bugün Türk kültürü denilen bir kültür varsa özellikle dil anlamında, bunu Kaşgarlı Mahmut'a borçluyuz. Onu da rahmetle anıyoruz.''

Eskiden köy konaklarının var olduğunu hatırlatan Çiçek, ''Kültürümüzü orada yaşatırdık. İhtilaflarımızı orada çözerdik. Bir araya gelir, orada dertleşir, orada konuşurduk. Yardımlaşmayı, dayanışmayı orada gerçekleştirdik, şimdi şehre geliyoruz. Orada karşılaştığımız hizmetleri inanıyorum ki mahalle konağı dediğimiz konaklarda karşılama imkanı olacak'' dedi. Bakan Çiçek, konuşmasının ardından konağın açılış kurdelesini kesti.

Cemil Çiçek, konaktaki Takı Üretim Atölyesini gezen Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli Kaşgarlı Mahmut Resim Sergisi'nin açılışını yaptıktan sonra Polatlı'dan ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Gül ise, Sakarya Zaferi’nin 87. Yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Gül, birlik ve beraberlik içinde olunduğunda Türk milletinin aşamayacağı hiçbir engel bulunmadığını vurgulayarak, “Tarih buna birçok kez şahitlik etmiştir. Atalarımızın geçmişte kazandıkları askeri zaferleri bugün ekonomik, siyasal, bilimsel ve kültürel başarılarla taçlandırıp, Cumhuriyetimizi güçlendiriyoruz” dedi. Sakarya Zaferi’nin, Türk milletinin varolma mücadelesi verdiği Kurtuluş Savaşı'nın en kritik aşamasında kazanıldığını belirten Gül, büyük çarpışmalara sahne olan ve binlerce şehit verilen Sakarya Meydan Muharebesi’nin, Türk milletinin bağımsızlık aşkını ve vatan sevgisini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti. Meclisin Başkomutanlık görevini verdiği Mustafa Kemal Atatürk’ün, Çanakkale'de ve diğer cephelerde olduğu gibi, bu savaşta da yine büyük bir komutanlık örneği gösterdiğini vurgulayan Gül, mesajında şöyle dedi:

“Kahramanca çarpışan askerlerimiz; genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla, çocuğuyla ordumuza büyük destek veren halkımız, tarihe altın harflerle yazılan Sakarya Zaferi'nin mimarları olmuştur. Bu anlamlı zafer, adeta yokluklar içinde elde edilmiştir. Atatürk, milletimizin ümitlerini ve teveccühünü boşa çıkarmamış, askeri dehası ve akılcı harekat planıyla savaşın kaderini değiştirmiştir. Sakarya Zaferi'nin ardından, Meclisimiz Atatürk'e ‘Mareşal’ rütbesi ile ‘Gazi’ unvanı vererek, milletimizin hislerine tercüman olmuştur. Türk milleti vatanına ve Cumhuriyetine her zaman sahip çıkacaktır. Bu anlamlı günün yıldönümünde, başta Yüce Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyor, vatandaşlarımıza selam ve sevgilerimi iletiyorum."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler