Güvenlik çemberinde son tarih 30 Kasım

Türkiye'nin çevresinde etkili bir güvenlik çemberi oluşturmak amacıyla açılan uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi projesinde ilk teklifler 30 Kasım'da alınacak.

Yayınlanma: 04.11.2009 - 09:44
Abone Ol google-news

Türkiye'nin etrafından etkili bir güvenlik çemberi oluşturmak amacıyla açılan uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi ihalesinde ilk teklifler bu ay sonunda alınacak. ABD, Rusya ve Çin'in teklif vererek yarışması beklenen projede alınacak dört sistemden ikisi Ankara ve İstanbul'da konuşlandırılacak. Geriye kalan iki sistem ise tehdit değerlendirmesine göre yerleştirilecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri, yaklaşık 1 - 1,5 milyar dolar maliyetli 4 adet füze savunma sistemi alımı yapmaya hazırlanırken, Pentagon'un Türkiye için 13 sistem karşılığı 7,8 milyar dolarlık bir öneriyi ABD Kongresi'ne sunması kafaları karıştırdı. Bunun üzerine yüksek maliyet nedeniyle Patriot'a alternatif daha ucuz sistemler değerlendirmeye alındı. 2009'un haziran ayında Patriotların üreticisi Raytheon firmasını ziyaret için ABD'ye giden Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayer, geçtiğimiz ekim ayında da S - 300 alternatifini görmek için Rusya'yı ziyaret etti. Kısa bir süre içinde Çin'e gitmesi beklenen Bayer'in bu ziyareti sonrasında teklifler alınacak. Bunun ardından da ihale Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin (SSİK) ilk yapılacak toplantısında gündeme alınacak.

Öncelik Ankara ve İstanbul'a

Türkiye'nin açtığı ihalede yarışan ABD, Çin ve Rus yapımı uzun menzilli hava ve füze savunma sistemleri, düşman uçak ve füzelerini havada minimum 50 kilometre yükseklikte imha edebiliyor. Sistemler sahip oldukları radarlar sayesinde 300 kilometre ötedeki rampa hareketliliğini tespit edip devreye giriyor. Türk hava savunmasını güçlendirecek sistemin en geç 2012 yılında aktif olarak hizmete girmesi hedefleniyor. İkisi Ankara ve İstanbul'a yerleştirilecek olan hava savunma sisteminden geriye kalan ikisinin ise tehdit düzeyindeki değişikliğe göre konuşlandırılacağı bildiriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler