Okul servislerine sert eleştiri

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Ramazan Güleç, geçtiğimiz ay çıkan yönetmelik değişikliğiyle ilgili okul servislerine ilişkin düzenlemeyi sert dille eleştirdi.

Yayınlanma: 05.11.2009 - 07:20
Abone Ol google-news

Çağın Polisi dergisine yazdığı makalesinde okul servisi kullanan kişilerin 8 aylık bir eğitim sürecinden geçirildiğini hatırlatan Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Ramazan Güleç, geçtiğimiz ay çıkarılan yönetmelik değişikliğini eleştirdi. Bu düzenlemenin araç yaş sınırını 10 yıldan 20 yıla çıkardığına dikkat çeken Güleç, şu konulara dikkat çekti:
"Araç yaş sınırı 20 yaşa kadar çekilerek, modernliği olmayan metal yorgunu hurda araçların dahi öğrenci taşımasına imkan verilmiştir. Lise mezunu rehber personele öğrencilerle ilgili doğru iletişim için pedagojik hizmet içi eğitim verilecek yerde, daha da eğitim seviyesi düşürülerek ilk öğretim yeterli görülmüş ve ayrıca yaş sınırı 22 den 20 ye düşürülmüştür. Yaş sınırı tutsa bile çoğunluğu şöförlerin oğlu, kızı veya bir yakını bu görevi yapmaktadır."

Türkiye her yıl 10 kişinin trafik kazasında öldüğünü hatırlatan Güleç, "Okul servislerinin çoğunluğu zamandan kazanmak için kent içinde tüm trafik kurallarını ihlal etmektedir" diyerek şöförlerin eğitimin parçası olarak görülmesinin mutlak gereklilik olduğunu ifade etti.

Okul servislerinin yoğun olarak kullanıldığı büyük kentlerde hiçbir anket yapılmaksızın tepeden düşme bir düzenleme yapıldığını kaydeden Güleç, şöyle devam etti:
"Okul servis araçlarının 10 yaşından fazlasının teknik donanımdan kaynaklanan yapacağı her kazadan dolayı Ulaştırma Bakanlığı doğrudan sorumlu olacaktır. Çünkü otomotiv sektöründe 10 yıldan fazla olan araçların orijinal parçaları dahi üretilmemekte ve bir kaza anında hurdacılardan temin edilmektedir."

Güleç, Öğrenci velilerine büyük sorumluluk düştüğünü de belirterek, kalitesiz araçların servis olarak çalışmasına müsaade edilmemesini istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler