Elektrikte zam kuyruğu

Şimdi de toplam 24 dağıtım şirketi "Maliyetler yine pahalandı, fiyatları arttıralım" diyerek, EPDK'ye başvurdu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu gelecek hafta toplanarak zam kararını görüşecek. Konutlara ve sanayiye verilen elektriğin fiyatı 1 Ekim'den geçerli olmak üzere yüzde 10 arttırılacak.

Yayınlanma: 13.09.2008 - 11:34
Abone Ol google-news

Elektriğe uzun bir süre zam yapmadığı iddiası ile övünen AKP’nin son bir yılında zam haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Son olarak toplam 24 elektrik dağıtım şirketi, enerji maliyetlerindeki artışı gerekçe göstererek konutlara ve sanayiye yönelik elektrik perakende satış fiyatına zam talebiyle Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna (EPDK) başvurunca tablo tamamlandı.

Reutersın EPDK kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre, önceki gün perakende fiyatlarda revizyontalebiyle yapılan başvuru, önümüzdeki hafta perşembe günü değerlendirilerek karara bağlanacak. Toplantıda EPDK, her abone grubu için yeni dönemdeki tarifeyi belirleyecek. Konut ve sanayi elektriğinin perakende fiyatına yüzde 9-10 oranında zam yapılması bekleniyor.

EPDK, Türkiye Elektrik Ticaret AŞnin (TETAŞ) toptan sattığı elektriğe 1 Ekimden geçerli olmak üzere yüzde 34 zam yapılmasına ilişkin başvurusunu geçen hafta onaylamış ve karar önceki günkü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Böylece, TETAŞın satacağı elektriğin tarifesi 1 Ekimden itibaren kilowattsaat (kwh) başına 10.74 YKrden 14.39 YKrye yükselecek.

TETAŞın toptan elektriğe yaptığı yüzde 34lük zam da doğrudan dağıtım şirketlerinin maliyetlerini arttırdı. 1 Temmuzda yürürlüğe giren maliyet bazlı fiyatlandırma çerçevesinde maliyet artışlarının fiyatlara yansıtılması gerekiyor. Hükümet, bu yıl ocaktan geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 15, sanayide yüzde 10 olarak zam yapılmasını kararlaştırmış, enflasyon güncellemesinin etkisiyle bu oranlar tüketiciye konutta yüzde 19.5 ve sanayide de yüzde 12 olarak yansıtılmıştı.

Yeni sistemin devreye girmesinin ardından EPDK, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞnin (TEDAŞ) tüketiciye satacağı elektriğin 1 Temmuzdan itibaren ev ve işyerlerinde yüzde 21, sanayide ise yüzde 22 arttırılmasını kararlaştırmıştı. Elektrik fiyatlarına yılbaşından bu yana konutta toplam yüzde 44.6, sanayide ise toplam yüzde 36.6 oranında zam yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler