Tünel inşaatındaki tarihi eser

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından D-100 kara yolunda yapımı süren tünel inşaatında, daha önce lahit ve çeşitli tarihi eserler bulunan bölgede Roma dönemine ait torso ile bazı yapı taşları bulundu. Kocaeli Müze Müdürü İlksen Özbay, açıklamasında, inşaatın sürekli kontrol altında bulunduğunu ve bulunan eserin Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ne taşınacağını kaydetti.

Yayınlanma: 13.09.2008 - 11:50
Abone Ol google-news

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından D-100 kara yolunda yapımı süren tünel inşaatında, daha önce lahit ve çeşitli tarihi eserler bulunan bölgede Roma dönemine ait torso (başı, kolları ve bacakları olmayan heykel) ile bazı yapı taşları bulundu.

Kocaeli Müze Müdürü Arkeolog İlksen Özbay, yaptığı açıklamada, Kozluk Mahallesi'ndeki tünel inşaatını sürekli kontrol altında tuttuklarını, D-100 kara yolunun yapımı sırasında dolgu malzemesi olarak kullanılan tarihi eserleri gün yüzüne çıkarttıklarını söyledi.

Bölgede yapılan çalışmaların Kocaeli Müze Müdürlüğü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekiplerince sürekli izlendiğini ifade eden Özbay, bölgeden çıkacak taşınabilir kültür varlıklarını müzeye taşıyarak teşhirini sağlamayı planladıklarını kaydetti. Özbay, şu bilgileri verdi:

''Buradaki eserler, 1950'li yıllarda D-100 kara yolu ilk defa yapılırken bir tahribata uğramış. Bugünkü çalışmalarda da dere yatağından bir torso çıktı. Diğer yapı taşlarıyla birlikte dere yatağını kuvvetlendirmek için kullanılmış.

D-100 kara yolunun iyileştirilme çalışmaları devam ediyor. Burada herhangi bir tarihi yapı yok edilmiş değil. Müze Müdürlüğü olarak amacımız, bu bölgeye atılan tüm taşınabilen kültür varlıklarını alıp, sağlam bir şekilde müzemizde teşhir etmek. Bunları toplamak üzere buradayız ve çalışmaları bu nedenle izliyoruz.''

Özbay, eserin, mekanik temizliğinin yapılmasının ardından Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ne taşınacağını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler