"Yüzyılın soygun hareketi"

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Merkez Yürütme Kurulu üyesi Ali Kılıç ile parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Kılıçdaroğlu, ''Yüzyılın iyilik hareketi diye başlayan eylem, insanların temiz dini duyguları istismar edilerek yüzyılın soygun hareketine dönüşmüştür'' dedi.

Yayınlanma: 13.09.2008 - 11:58
Abone Ol google-news

Kılıçdaroğlu, Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Ali Kılıç ile parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

''Deniz Feneri ve Kanal 7 arasındaki ilişkinin tüm ayrıntılarıyla medyada yer aldığını'' ifade eden Kılıçdaroğlu, Alman savcıların hazırladığı iddianamenin 60. sayfasında ''Yapılan soruşturma ve araştırmaların neticesinde, her iki derneğin (Türkiye'deki ve Almanya'daki Deniz Feneri Dernekleri) olduğu gibi, Almanya'daki Kanal 7 ile Türkiye'deki Kanal 7 televizyon yayınları sorumlularının çok yakın ilişkilerinin olduğu ortaya çıkmıştır'' yazdığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, ''(Yüzyılın iyilik hareketi) diye başlayan eylem, insanların temiz dini duyguları istismar edilerek yüzyılın soygun hareketine dönüşmüştür'' dedi.

''Müslümanlığa ihanet edenleri, özel çıkarları için kullananları, yani Allah ile aldatanları halkımızın unutmaması gerekiyor. Bunları yapanlar kesinlikle Müslüman olamazlar'' diyen Kılıçdaroğlu, ''Türkiye'de bu karanlık ilişkiler niçin sorgulanamıyor? Başbakan Erdoğan bu karanlık ilişkilerin başında var. Şimdi bu ilişkilerin neresinde?'' diye sordu.

 

Başbakan ve SPK Başkanına sorular

Trabzon Milletvekili Hamzaçebi de ''Almanya'daki Deniz Feneri Derneği davası ile bağlantıları nedeniyle gündeme gelen Kanal 7 hakkında Sermaye Piyasası Kanunu'na aykırı faaliyetleri nedeniyle Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) uzmanlarının 2007 yılında bir inceleme yaptığını ve 1 Mart 2007 tarihinde denetleme raporu düzenlendiğini'' ifade etti.

Raporda, eksik ve yanlış bilgi verilmesi nedeniyle şirket yönetim kurulu başkanı Zekeriya Karaman ile yönetim kurulu üyeleri hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulması gerektiği sonucuna varıldığını belirten Hamzaçebi, ''Raporun düzenlenmesinden bu yana yaklaşık 19 aylık bir süre geçmiş olmasına rağmen rapor SPK tarafından Cumhuriyet Savcılığına intikal ettirilmemiştir'' dedi.

Hamzaçebi, ''Kanal 7 üzerinde özellikle bir korumanın olduğunu ifade etmek istiyorum'' söyledi. Hamzaçebi, Recep tayyip Erdoğan ile SPK Başkanı Turan Erol'a şu soruları yöneltti:

''Sayın Başbakana soruyoruz: SPK uzmanlarının Kanal 7 yöneticileri hakkında düzenlediği suç duyurusu raporunun işleme konulmaması için SPK Başkanı Turan Erol'a bir talimat verdiniz mi?

Haziran 2007'de makamınızda Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman olduğu halde SPK Başkanı Turan Erol'u çağırıp SPK uzmanlarının düzenlediği rapor hakkında üçlü bir görüşme yaptınız mı? Bu görüşmede SPK Başkanı'ndan Kanal 7 meselesinin biran önce şirket lehine sonuçlandırılmasını istediniz mi? Bunun üzerine SPK Başkanı Turan Erol'un size 'merak etmeyin konuyu halledeceğim' şeklinde bir beyanı oldu mu?

SPK Başkanına soruyoruz: SPK uzmanları tarafından düzenlenen denetleme raporu henüz resmiyet kazanmadan rapor taslağı ve eklerini Kanal 7 yetkililerine verdiniz mi?

Rapor taslağı ve eklerinde yer alan hususlarla ilgili olarak yani rapor resmiyet kazanmadan Kanal 7 yetkilileri ile SPK uzmanlarının katılımıyla toplantı yaptınız mı?

Avukatlık unvanına sahip olmadığı halde bir uzmanın yönetmeliğe aykırı olarak tarafınızdan SPK Hukuk işleri Daire Başkanlığı'na atandığı doğru mudur? DaireBaşkanlığına atama için 10 yıllık süre gerektiği halde Hukuk İşleri Daire Başkanlığı atamasında bu süreye uyulmuş mudur?

Kanal 7 hakkındaki raporun işleme konulmaması amacıyla Hukuk İşleri Dairesi Başkanlığından alınan görüşün, Hukuk İşleri Daire Başkanlığına görev döneminizde yapılan atamayla bir ilgisi var mıdır?

Kanal 7 hakkındaki incelemenin suç duyurusu talebiyle sonuçlanması üzerine incelemeyi yürüten Denetleme Dairesinin Başkanı'nından istifasını istediğiniz doğru mudur? Bu olmayınca bu birimi adı geçenden alarak doğrudan kendinize bağladınız mı?

Kanal 7 banka hesaplarının yasal kayıtlarda gösterilmemesi ile ilgili olarak SPK uzmanlarının raporundaki öneri doğrultusunda durumu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'na bildirimde bulundunuz mu?''

SPK Başkanı Erol'dan raporu işleme koymasını isteyen Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü Devlet Denetleme Kurulunu görevlendirmeye davet etti.

 

Akman'a davet

MYK üyesi Ali Kılıç da yaptıkları hiç bir açıklamada ''RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın giriş yasağı olduğunu'' söylemediklerini ifade etti.

Kılıç, ''Dünyanın her yerinden insanlar suçlu da olsalar Almanya'ya girebilirler, eğer yurt dışı edilmemişlerse... Akman'ın böyle bir suçu olmadığı için Almanya'ya giriş yasağı yoktur. Ancak Sayın Akman, Almanya'ya girer de tekrar çıkabilir mi, soru işaret buradadır'' dedi.

Kılıç, yarın duruşmaları izlemek üzere Almanya'ya gideceklerini belirterek, ''Sayın Akman'ı konuğumuz olarak yeniden davet ediyoruz'' dedi.

 

Sorular

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin ''Bayram Meral'in Yol-İş'ten aldığı maaşla ilgili düşünceleriz nedir?'' sorusu üzerine ''Biz eğer bir yerde toplu iğne ucu kadar bir suç unsuru varsa hükümetin derhal harekete geçmesini isteriz. Herkes bu ülkede hesabını vermelidir. Meral ile ilgili yasa dışı bir işlem varsa hükümetin derhal harekete geçmesi lazım. Hırsız hırsızdır, hırsızın sağcısı, solcusu, ortacısı olmaz'' dedi.

Eski TBMM Başkanı, Manisa Milletvekili Bülent Arınç'ın dün yaptığı açıklamaların yeterli olup olmadığının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, ''Hem evet hem hayır. Evet çünkü hukukun çalışmasını istiyor ama Sayın Arınç Başbakan'ın 'suçlanamayacağını' söylüyor. Önce hukukun çalışması gerek, sonra bu açıklamayı yapsaydı daha mantıklı olurdu'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler