Üreticinin 'don' korkusu

Bahar ve yaz aylarında etkili olan yağışlar sayesinde kış döneminde sebze ve meyvede rekolte artışı beklenirken, üreticilerin hava sıcaklıklarındaki düşüşün ardından ''Don'' olayının yaşanmasından korktuğu bildirildi.

Yayınlanma: 05.11.2009 - 08:58
Abone Ol google-news

Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Genel Başkanı Mehmet Çakman, son iki yıldır yaz ve kış aylarında iyi yağış olması sayesinde meyve ve sebze rekoltelerinin yüksek gerçekleştiğini söyledi.

Yağışlar sayesinde yaz döneminde meyve ve sebzede bolluk yaşandığını, yurttaşların kavun, karpuz başta olmak üzere birçok meyve ve sebzeyi ucuza alabildiğini ifade eden Çakman, sonbahardaki yağışların da kış için kendilerini umutlandırdığını bildirdi.

Çakman, son 10 günde ise hava şartlarında ani değişimler yaşandığını, bu süreçte hava sıcaklıklarının yaklaşık 10 derece düştüğünü vurgulayarak, ''Hava sıcaklığının aniden gece saatlerinde 5-6 dereceye kadar düşmesi nedeniyle üreticiyi 'don olur mu?' korkusu sardı'' dedi.

Kış meyve ve sebzelerinin yavaş yavaş tezgahlardaki yerlerini almaya başladığını, fiyatların da oldukça ucuz olduğunu vurgulayan Mehmet Çakman, daha yeni ürün olmasına karşın yurttaşların 1 liraya mandalina veya portakal alabildiğini kaydetti.

Çakman, Türkiye'nin birçok bölgesinde meyve ağaçlarının henüz çiçek evresinde olduğunun altını çizerek, ''Ürün rekoltesinin çok yüksek olmasını bekliyoruz ancak üretici don olmasından korkuyor. Eğer don olmazsa kış meyvesi ve sebzesini bol ve ucuza yeriz. Aksi takdirde hem üretici zor durumda kalır hem de vatandaş için ucuz sebze ve meyve hayal olur'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler