Bilecik'te restleşme

Bilecik'in Söğüt ilçesinde dün başlayan 727. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri'ne Söğüt Belediye Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasındaki restleşme damgasını vurdu. Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin şenliklere 3 tırla yiyecek göndermesinin "siyasi bir hareket" olarak niteledi.

Yayınlanma: 13.09.2008 - 14:20
Abone Ol google-news

Bilecik'in Söğüt ilçesinde dün başlayan 727. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri, çeşitli etkinliklerle devam ederken Söğüt Belediye Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasındaki restleşme şenliğe damgasını vurdu.

Bilecik'in Söğüt ilçesi Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, 727'nci Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri'ne katılan vatandaşlara iftar ve sahurda dağıtılmak üzere 3 tırla yiyecek göndermesinin siyasi bir hareket olduğunu iddia etti ve denetimi de yapılmayan yiyeceklerin dağıtımına izin vermediğini bildirdi.

Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, düzenlediği basın toplantısında, İstanbul Büyükşehir Belediyesinden iftar ve sahurda dağıtılmak için 3 tır yiyecek gönderildiğini belirtti. Oysa Söğüt Belediyesi ve Vakıf olarak bu konuda her türlü önlemi aldıklarını, yiyecek sıkıntısının bulunmadığını ifade eden Aydoğdu, şöyle konuştu:

''Herhangi bir talebimiz yok. Bunu istemediğimizi, onlara defalarca söylemimize rağmen maalesef devletin gücünü, Hükümetin gücü kullanılarak buraya 3 tır yiyecek gönderilmiş. Güya akşama iftarda ve sahurda yiyecekler dağıtılacakmış. Biz böyle bir talebimiz olmadığını defalarca ilan ettik. İhtiyaç olmadığı halde yapılan hareketi ben siyasi buluyorum ve tasvip etmiyorum, etik bulmuyorum. Eğer böyle bir yiyecek fazlaları varsa bunu kendi illerinde ve kendi insanlarına dağıtabilirler. Geçen yıl da gelmek istediler, ihtiyacımız olmadığını belirttik ve gelmediler. Herhangi bir yardım almadık bugüne kadar. Bırakın yemeği diğer konularda da yardım almadık.''

Aydoğdu, Vali Musa Çolak'a konuyu ilettiklerini, ancak herhangi bir girişimde bulunulmayınca bunları dağıttırmama kararı aldıklarını kaydederek, şöyle devam etti:

''Belediyeden izin alınmadı ve gıdalar bir denetime tabi tutulmadı. Polis kontrolünde bekletiliyor, akşam da iftarda dağıtılacak. Ben bu gıdaların belediyenin mücavir alanları içerisinde dağıtılmasına izin vermiyorum. Siyasi nitelikli bir yardım görünüşü olmasından dolayı buna müsaade etmiyorum.''

AKP Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz ise burada siyasi bir maksat aramanın yanlış olduğunu belirterek, ramazan ayında katılımın yoğun olmasını göz önüne alıp insanlara kolaylık sağlamak amacıyla söz konusu yiyecek yüklü tırların ricaları üzerine ilçeye geldiğini söyledi.

Poyraz, geçen yıl Isparta Belediyesinin Söğüt'ün yollarına yarım ton gül suyu döktüğünü anımsatarak, aynı şekilde yarın da yine bir tona yakın gül suyu döküleceğini bildirdi.
''Şimdi Isparta Belediyesi siyaset mi yapıyor burada? Yok böyle bir şey. Bunlar bize yakışmıyor'' dedi.

Tüm bu olaylara rağmen şenlikler olağanca hızıyla devam ediyor. Ertuğrul Gazi Vakfı Başkanı ve İlçe Kaymakamı Yakup Canbolat, Hükümet Meydanı'ndaki etkinliklerde, ''Ertuğrul Gazi Ocağına Hoş Geldiniz'' adlı şiiri okudu. Canbolat, coşkulu katılımla dede ocağında büyük rüyanın gerçekleştiğini ifade etti.

Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu da, 727 yıldır devam eden Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri'nin, Türk milletinin milli birlik ve beraberliği açısından büyük önem arz ettiğini söyledi.

Şenliğe katılanların, yüce Türk milletinin birlik ve beraberliği noktasındaki hassasiyetini ortaya koyduğunu ifade eden Aydoğdu, şöyle konuştu:

''Yüzyıllardır kutlanan bu törenler Ertuğrul Gazi'nin sağlığında başlamıştır. Bu toplantının adı Toy'dur. Ertuğrul Gazi Bey, her yıl yayladan dönüş sonrasında bütün boyuna bir Orta Asya geleneği olan Toy verirdi. Toy'a bütün boylar davet edilirdi. Toy'a çağrılmamak gözden düşmek, çağrıldığı halde toya katılmamak ise Bey'e isyan anlamına gelirdi. Toy'da, boyun, siyasi, askeri ve ekonomik durumları görüşülürken dışarıda şenlikler yapılır çeşitli müsabakalar düzenlenirdi. Bu gelenek Ertuğrul Gazi'nin ölümünden sonra da Toy ve anma şeklinde devam ettirildi.''

Konuşmaların ardından Küre beldesi mehteran ekibi konser verdi, Yörük ve Türk Cumhuriyetlerinden gelen halk oyunları ekipleri gösterilerini sundu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler