Sözde Ermeni Soykırımı kabul edilemez

Eastern Institute tarafından düzenlenen ve Doğu Avrupa'nın prestijli forumlarından olan Krynica Ekonomik Forumu'nda bir panel Türkiye'ye ayrıldı. "Whither Turkey" başlıklı panele katılan AKP İstanbul Milletvekili Egemen Bağış: ''Türkiye, Ermenistan ile ilişkileri geliştirme konusunda sözde soykırım iddialarını kabul etme ön koşulunu kabul etmeyecektir'' dedi.

Yayınlanma: 13.09.2008 - 15:00
Abone Ol google-news

AKP Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, Türkiye'nin, Ermenistan ile ilişkileri geliştirme konusunda Ermeni çevrelerinin soykırım iddialarını kabul etme ön koşulunu hiç bir zaman kabul etmeyeceğini bildirdi. Alınan bilgiye göre Bağış, Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen ''Nereye Türkiye'' başlıklı bir panele katıldı.

Eastern Institute tarafından düzenlenen ve Doğu Avrupa'nın en prestijli forumlarından olan Krynica Ekonomik Forumunda bir panel Türkiye'ye ayrıldı. TOBB Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Mustafa Aydın'ın yönettiği "Whither Turkey" (Nereye Türkiye) başlıklı panele AKP Dış İlişkiler Birim Başkanı İstanbul Milletvekili Egemen Bağış'ın yanı sıra AKP Dış İlişkiler Birim Başkan Yardımcısı Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu, İngiliz parlamenter ve eski AB Bakanı Dennis McShane, Varşova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Andrzej Ananicz, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Siyasi Planlama ve Analiz Daire Başkanı Kostas Ifatanis ve ASAM Avrupa Uzmanı Deniz Altınbaş katıldı. Katılımcılar, panel boyunca Türkiye'nin önündeki fırsatlar ve zorlukları tartıştı.

Sunumunda, ''dünyanın geçirmekte olduğu değişim çerçevesinde Türkiye'deki demokrasi atılımlarına ve AK Parti iktidarı sürecinde yaşanan siyasi ve iktisadi ilerlemelere'' yer veren Egemen Bağış, AB'de Türkiye'nin yeri hakkında çeşitli örnekler verdi ve katılım sürecinde Polonya ile benzerliklere dikkat çekti.

Panelin soru-cevap kısmında ise izleyiciler arasında bulunan Ermenistan Meclis üyeleri ve Avrupa Ermeni sivil toplum kuruluşu temsilcileri Ermeni çevrelerinin soykırım iddialarını gündeme getirdi.

Bu sorular karşında söz alan Egemen Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ermenistan'a üçüncü ülkelerin de katılımı ile ortak bir komisyon kurma ve arşivleri açma davetinde bulunduğunu, ancak bu davete cevap alınamadığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın davetine icabet ederek ''Ermenistan'a gitmesinin Türkiye'nin iyi niyetinin en somut örneği olduğunu ve Türkiye'nin incelettiği döneme ait bir milyondan fazla belgenin, yaşanan acı olayların bir soykırım değil, bir dünya savaşı sırasında yaşanan bir iç savaş olduğunu ispat ettiğini'' söyledi.

Bağış, ''Türkiye, Ermenistan ile ilişkileri geliştirme konusunda sözde soykırım iddialarını kabul etme ön koşulunu hiç bir zaman kabul etmeyecektir'' dedi.

Kınıklıoğlu ise Türkiye'de 70 bin'e yakın Ermenistan vatandaşının kaçak yollarla çalıştığını vurgulayarak, Türklerin Ermenilere kin tutmadığını ancak Ermeni Taşnak Partisine ait Boston ve Şam'daki arşivlere Türk araştırmacıların alınmayışının, gizlenen bir takım bir şeyler olduğunu gösterdiğini söyledi.

Suat Kınıklıoğlu, ''Türkiye'nin son 6 yıldır takip ettiği dış siyaset, bölgesine ve komşularına odaklandı. Bu siyaset hem siyasi hem ticari hem de sosyal anlamda Türkiye'yi bölgenin lider ülkesi haline getirdi. Sayın Cumhurbaşkanımızın Ermenistan ziyareti de bu çerçevede Türkiye'nin inisiyatif alan aktif dış siyasetinin en açık örneklerinden biridir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler