Babacan- Ebul Geyt görüşmesi

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ankara'ya ziyarette bulunan Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt ile Dışişleri Bakanlığında bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Babacan, görüşmede ağırlıklı olarak bölgesel konuyu, Orta Doğu'daki gelişmeleri ele aldıklarını belirtti. Temasların ardından iki ülke arasında ekonomik ve siyasi işbirliğine yönelik deklarasyon imzalandı.

Yayınlanma: 13.09.2008 - 19:52
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ankara'ya ziyarette bulunan Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt'in ziyaretinin bölgede önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleşmesinin önemli olduğunu belirtti. Babacan, şunları söyledi:

"Özellikle önümüzdeki döneme bakacak olursak, İsrail-Filistin görüşmelerinin kritik bir safhasındayız. Yine, Lübnan'da göreceli bir istikrar sağlanmış durumda ancak bu istikrarın korunması büyük önem taşıyor. İsrail-Suriye dolaylı görüşmelerinin başladığı bir dönemdeyiz. Gaza'da nispeten sağlanmış bir sükunet var ve bu konuda Mısır'ın çabalarını takdir ediyoruz. Yine önümüzdeki dönemde Filistin'deki gelişmeler büyük önem taşıyacak, İran'ın nükleer programı kuşkusuz bölgemizde herkesin yakından takip ettiği bir konu ve bunun diyalog yoluyla çözülmesi hepimizin üzerinde çalıştığı bir konu."

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt de, "Türkiye'nin ev sahipliğinde İsrail ile Suriye arasında yapılan görüşmelerden memnuniyet duyduğunu" söyledi.
 

 

İsrail-Suriye görüşmeleri 18-19 Eylül'de

Bakan Babacan, İsrail ile Suriye'nin Türkiye'nin aracılığıyla yürüttüğü barış görüşmelerinin beşinci turunun, 18-19 Eylül'de İstanbul'da yapılacağını söyledi. Babacan, "İsrail ve/veya Suriye ikisi birden istemedikçe, görüşmelerin içeriğiyle ilgili herhangi bir şey biz açıklayamıyoruz. Ancak hem İsrail'in, hem Suriye'nin mutabakatı varsa bir açıklama yapılabiliyor. Biz de, onların içerikle ilgili mahremiyet kaygılarına saygı duyuyoruz" diye konuştu.
İsrail'in görüşmelerdeki başmüzakerecisinin istifa ettiğinin anımsatılması ve yeni bir müzakerecinin atanıp atanmadığının sorulması üzerine de Babacan, "Onların kendi iç hukuk süreci tamamlanmak üzere diye biliyorum ve Sayın Turboviç'in resmen yetkilendirilmesi belki bugünlerde tamamlandı ya da tamamlanacak olabilir. Eğer İsrail tarafından herhangi bir gecikme söz konusu olmazsa, 18-19 Eylül'de 5. turun İstanbul'da yapılması öngörülüyor" diye konuştu.


ABD gemileri ve Montrö

"ABD'nin askeri gemisiyle Karadeniz'e açılarak, Montrö sözleşmesiyle ilgili bir ihlalde bulunup bulunmadığına" sorusuna ise Babacan, "Şu ana kadar boğazlardaki trafiğe bakacak olursanız ve Karadeniz'de bulunan toplam gemilerin miktarına, tonajına bakacak olursanız olan her şey Montrö sözleşmesiyle yüzde yüz uyum içerisindedir" yanıtını verdi.

İran'ın nükleer programına ilişkin bir soru üzerine de Babacan, "Bizim politikamız çok açık; biz bölgemizde nükleer silah istemiyoruz. Dolayısıyla, İran'ın silaha giden bir nükleer programını istemiyoruz. Zaten İranlılar da kendi ifadelerinde, 'Bizim nükleer silahla ilgimiz yok' diyorlar. Ancak uluslararası kamuoyunda bu konuyla ilgili endişeler varsa, şüpheler varsa, bunların da giderilmesi için kuşkusuz gerekli adımların atılması gerekiyor" dedi.
Mısır Dışişleri Bakanı Ebul Geyt ise, İran'ın nükleer programı konusunun barışçıl yollarla çözüme kavuşturulması gerektiğini ve Ankara'ya ziyaretinden önce Kahire'de Javier Solana ile görüştüklerini söyledi.
 

 

Ortak deklarasyon yayımlandı

Türkiye ile Mısır arasında işbirliğine dair ortak deklarasyon yayımlandı.
Orta Doğu'daki gelişmelerin ele alındığı görüşmelerde taraflar, İsrail ve Filistin'in yan yana barış içinde yaşamasını amaçlayan Annapolis süreciyle başlayan görüşmelere destek verdiklerini yinelediler.
Ortak deklarasyonda ayrıca, Türk tarafının Mısır'ın İsrail-Filistin konusundaki çabalarını takdir ettiği, Mısır'ın ise Türkiye'nin aracılığıyla yürütülen ve devam eden İsrail-Suriye barış görüşmeleri konusundaki çabalarını takdir ettiği ifade edildi. Taraflar, bu görüşmelerin İsrail ve Suriye arasında barış sağlaması konusundaki umutlarını da dile getirdi.
Irak'ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunmasının önemini yineleyen taraflar, Orta Doğu'daki güvenlik ve işbirliği konularında da görüş alışverişinde bulundular. Taraflar, İran'ın nükleer programı, Kafkaslardaki ve Balkanlardaki son gelişmeler ile Barselona süreci gibi konuları ele aldı.
İki ülke bakanları, 2007 sonunda iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1,5 milyar dolara ulaşmasından duydukları memnuniyeti belirterek, taraflar arasında ulaşım bağlantılarının, özellikle de deniz yolu bağlantılarının geliştirilmesinin ekonomik ve ticari ilişkileri arttıracağını kaydettiler.

Ebul Geyt, temaslarını tamamlayarak Ankara'dan ayrıldı. Mısırlı Bakanın ziyareti, 3 Kasım 2007'de İstanbul'da imzalanan Türkiye-Mısır Stratejik Diyaloğu Çerçeve Muhtırası kapsamındaki ilk ziyaret oldu.





Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler