Gül'den üstü kapalı yorum

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 727. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri'nde yaptığı konuşmada,"Deniz Feneri" davası nedeniyle iktidar ve muhalefet arasında yaşanan gerileme üstü kapalı olarak değindi. CHP lideri Deniz Baykal ise şenliklere ilk kez katıldı.

Yayınlanma: 14.09.2008 - 10:23
Abone Ol google-news

727. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri'ne Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ve BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu katıldı.

Şenliklere ilk defa bu kadar siyasi parti lideri katılırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şenliklere gelmedi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise şenliklere ilk defa katıldı. Tören, Hükümet Konağı Meydanı’ndaki yürüyüş ile başladı. Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, siyasi parti liderleri Bahçeli, Sezer, Yazıcıoğlu ve Vali Musa Çolak katılırken, CHP Lideri Baykal yürüyüşe katılmadı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de tören yürüyüşüne katılmayarak Ertuğrul Gazi türbesine gitti. Daha sonra yörük çadırlarını da gezen Gül, şenliklerin yapılacağı stada geçti.

Gül burada yaptığı konuşmada Deniz Feneri davası ardından yaşanan hükümet- muhalefet gerilimine değindi. Gül, “Osmanlı beyliğinin en büyük özellliği hep dışa karşı mücadele etmesi. Bu önemli bir sinerji doğurmuş. Kalpleri ve gönülleri fethederek işe başlamış. Kendi içinde hiç silah kaldırmamıştır. Bu gerçek bugün de geçerlidir. Ne kadar enerjimizi kendi içimizde harcarsak o kadar yıpranırız. Bu asır birlik ve beraberlik asrıdır. Kendi içimizde birbirimize düşmek asla bize yakışmaz. Farklılıklar her zaman bizim zenginliğimiz olacaktır. Birbirimize saygı göstermeliyiz” dedi.

Bugünün  tarihi gözden geçirmek için bir fırsat olduğunu söyleyen Gül, konuşmasında sık sık Ertuğrul Gazi’den örnek verdi: “Enerjimizi kendi içimizde harcarsak o kadar yıpranırız, o kadar ilerlememiz zayıflar. Enerjimizi Atatürk'ün hedef gösterdiği muasır medeniyetlerinin üzerine çıkarmak için kullanmalıyız. Enerjimizi kavga ederek harcamamalıyız. İçimizde tartışmalar olur ama bu demokratik sınırlar içinde kalmalıdır. Hukuk devletinin ve anayasamızın işleyişi son derece önemlidir” diye konuştu.

Farklılıklarımız zenginliğimizdir

Gül, “Ne yapıp yapıp 700- 800 yıl önce atalarımızın yaptığı gibi kendi enerjimizi dışa doğru yansıtmamız gerekiyor” diyerek, Türkiye’nin hukuk ve demokraside gösterdiği başarıyı her alanda göstermesi gerektiğini savundu. Türkiye’nin bütün enerjisini dışarıya vermesi gerektiğini dile getiren Gül şunları söyledi: “Aramızda tartışmaların ve anlaşmazlıkların olması tabiidir. Önemli olan bunları karşılıklı saygı içerisinde çözmektir. Bunları da meşru sınırlar içerisinde çözmek gerekir. Bütün insanlığı aynı kültür içerisinde birleştirmeye çalışırken, birbirimize düşmek bize yakışmaz. Bu asır birlik ve beraberlik asırdır. Farklılıklar her zaman bizim zenginliğimiz olacaktır. Birbirimize saygı göstermeliyiz. Birbirimize saygı göstermezsek başkaları bize saygı göstermez. Problemlerimizi büyütmeden konuşarak çözelim. Atalarımızın bize gösterdiği yoldan sapmadan ilerleyelim. Ve ülkemizi geleceğe hazırlamak için çalışalım. Gün birlik ve beraberlik günüdür.”

 

'İnsan , ekonomi ve ahlakı bir arada tutmak zorundayız'

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise  konuşmasında, bugünkü siyasi kimliği, siyasi varlığı, bağımsızlığın, başını dik tutan bir devlet olarak bu coğrafyada varlık göstermeyi sürdürüyor olmanın temelinde yatan Ulu Ertuğrul Gazi'yi 727 yıl sonra hep birlikte kıvançla andıklarını kaydetti.

Baykal, bugün herkesin üç temel sorumluluğu bulunduğunu belirterek, bunların birincisinin bütün siyasi yaşamın temeline insanı almak olduğunu kaydetti.Her şeyin insan için olduğunu anlatan Baykal, şöyle devam etti: ''Devlet de insan içindir, bütün diğer insanlar da insan içindir. İnsan her şeyden öncedir. Önce insan. Bu güzel bir değerlendirme ama yeterli bir değerlendirme değil. Başka bir özelliğe daha ihtiyacımız var. Başka bir kırmızı çizgimizin daha olmasına ihtiyacımız var. Bir başka temel dokunulmazlığımız daha olmasına ihtiyaç var. Nedir o? Ekmek. Başını dik tutacak sağlam bir ekonomik altyapıya sahip olmak. Eğer ekonomin sağlam olmazsa bu topraklarda yaşatmazlar seni. Borç içinde olursan bu topraklarda yaşatmazlar seni. Başını dik tutmak için sadece onurlu olmak, kahraman olmak yetmez. Aynı zamanda karnı tok, sırtı pek ve başı dik insanların oluşturduğu bir toplum olduğumuzu ortaya koymak gerekir. Bu da ikinci temel görevimizdir. Önce 'insan, ekmek, iş, ekonomi' diyeceğiz ve bunların sonucunda bir başka öncelik daha söyleyeceğiz. Önce ahlak, dürüstlük, doğruluk, yetim hakkı yememek, harama göz dikmemek, hak, adalet ve hukuk bilmek. Hepsi bir arada, insan, ekonomi ve ahlak. Tümünü bir arada tutmak zorunluluğu içindeyiz. Bu bizim, bu topraklardaki varlığımızın güvencesi olur. Bu topraklarda başımız dik ancak böyle yaşarız.''

Osmanlı Devleti'nin ekonomiyi çözdüğü, insanlarına ekmek vermeyi başardığı ve insanı temel aldığı, hak ve adalet duygusundan şaşmadığı için başarılı olduğunu anlatan Baykal, ''Biz de öyle olmak zorundayız'' dedi. Baykal, bu doğrultuda daha yolculuğun başındayken büyük Edebali'nin Osman Gazi'ye nasihatlerinin sadece o günler için değil günümüz için de değer taşıdığını ifade ederek, gerçekleri görmek için Edebali'nin o gün dile getirdiği nasihatlerin ve tavsiyelerin bu gün de hala büyük önem taşıdığını bildirdi.

Edebali'nin Osman Gazi'ye yaptığı nasihatler

Baykal, Edebali'nin Osman Gazi'ye yaptığı nasihatleri şöyle sıraladı:
''Ey Oğul, Beysin, bundan sonra öfke bize, uysallık sana. Güceniklik bize, gönül almak sana. Suçlamak bize, katlanmak sana. Acizlik, yanılgı bize, hoş görmek sana. Geçimsizlik, çatışmalar, uyumsuzluklar, anlaşmazlıklar bize, adalet sana. Kötü söz, şom ağız, haksız yorum bize, bağışlamak sana. Bölmek bize, bütünlemek sana. Üşengeçlik bize, uyarmak, gayretlendirmek, şekillendirmek sana.Ey oğul, öfken ve nefsin bir olup aklını yener, sabretmesini bil, vaktinden önce çiçek açmaz. Şunu da unutma insanı yaşat ki devlet yaşasın. Ey oğul, işin ağır ve çetin, gücün kıla bağlı Allah yardımcın olsun.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler