İstanbul Ata'yı andı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 71 yıl önce hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında düzenlenen törenle anıldı.

Yayınlanma: 10.11.2009 - 07:57
Abone Ol google-news

Sarayın Harem Bölümü 71 numaralı odasında düzenlenen anma töreni, TBMM Başkanlığı, İstanbul Valiliği, Türk Silahlı Kuvvetleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve sivil toplum kuruluşlarının çelenklerini Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği yatağın üzerine bırakılmasıyla başladı.

Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'de sirenlerin çalmasıyla birlikte saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.

Törene, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren, Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Piyade Albay Arif Oğur ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve yurttaşlar katıldı.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

''Atam, sensiz olmuyor"

Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de saat 09.05'te hayata gözlerini yumduğu odada Türk Bayrağı örtülü yatağının iki yanında 2 er saygı nöbeti tuttu. Nöbet tutan erlerin tören sırasında duygulandığı görüldü.

Tören öncesi yurttaşlar, Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu odayı ziyaret ederek, karanfiller bıraktı. Bazı yurttaşlar duygularını şiir okuyarak ifade ederken, bazılarının gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Bir kadın, ''Atam, sensiz olmuyor'' diyerek ağlarken, bir başka kadın da Atatürk'ün yatağına kapanarak ağladı.

Çocukların ellerinde, ''Sen rahat uyu çünkü biz yetişiyoruz'', ''Küçük yüreğimde sen varsın'' yazılı pankartlar taşıdıkları görüldü.

Atatürk'ün odasında gerçekleştirilen resmi tören, muayede salonuna konulan ekranlardan da izlendi. Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu oda, törenin ardından tekrar yurttaşların ziyaretine açıldı.

Ellerinde Türk Bayrakları ve Atatürk'ün gençliğe hitabesinin bulunduğu Kore gazileri Malatya'dan gelen Mehmet Ali Borçbitiren (79) ve İzmir'den gelen Şerafettin Kıvrak (80) da odayı ziyaret etti.

Bu arada, Milli Saraylar Daire Başkanlığı ve Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve bugün açılan ''Belge ve Fotoğraflarla Atatürk ve Milli Saraylar Sergisi'' de Dolmabahçe Sarayı'nda 15 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.

 

Taksim

Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda yapılan anma töreni, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki programla devam etti. Burada Özel Adıgüzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından Atatürk oratoryosu seslendirildi.

Taksim Anıtı'ndaki törenin sonunda müzisyen İlham Gencer, elinde aldığı Atatürk resmini meydandaki yurttaşlara göstererek, "Ne Mutlu Türk'üm diyene. Ben Atatürk'ün müzisyeniyim. Türk'üm, Türk olarak öleceğim. Siyaset yapmıyorum, Türkçülük yapıyorum" diye konuştu.

 

Atatürk Havalimanı'nda Atatürk'e saygı

Büyük Önder Atatürk, ebediyete intikalinin 71. yılı dolayısıyla Atatürk Havalimanı'nda da anıldı. Atatürk Havalimanı dış ve iç hatlar terminallerinde çalışan kamu ve özel sektör personeli, Türk Hava Yolları (THY) ve özel hava yolu şirketi çalışanları ile yolcular, saatlerin 09.05'i gösterdiği sırada çalan sirenler eşliğinde bir dakika saygı duruşunda bulundu.
Bu arada, Atatürk Havalimanı terminali büyük boy Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile donatıldı.


Büyükşehir Belediye Meclisi'nde tören

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 71. yıl dönümünde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde de anıldı.

Meclis 2. Başkanvekili Göksel Gümüşdağ başkanlığında toplanan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, Büyük Önder Atatürk, silah arkadaşları, şehit ve gaziler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Toplantıda konuşan Gümüşdağ, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, ebediyete intikalinin 71. yıl dönümünde her 10 Kasımda olduğu gibi sevgi, saygı ve şükranla andıklarını söyledi.
10 Kasımların Atatürk'ü fazla tanımaya ve tanıtmaya çalıştıkları, ideallerini daha fazla sahiplendikleri günler olduğunu ifade eden Gümüşdağ, şunları kaydetti:
''Bu vesileyle onun manevi huzurunda olmanın derin heyecanını bir kez daha yaşıyoruz. Bu heyecanla bize emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti'ni her şartta yaşatma ve yüceltme kararlılığı içindeyiz. Bu emaneti bizden sonraki nesillere gururla aktarmak için Atatürk'ün milletimizi muasır medeniyet seviyesi üzerine çıkarma emrini kendimize daima rehber edindik. Bu anlayışla Türk milletinin, daha mutlu, müreffeh ve medeni imkanlar içinde yaşaması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak inanç, azim ve kararlılıkla çalıştık. Bundan sonra da sizlerle birlikte çalışmaya devam edeceğiz.''

CHP grubu adına konuşan meclis üyesi Kemal Çiloğlu da çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün doğumunun 128, vefatının da 71. yıl dönümünde anısı önünde saygıyla eğildiklerini söyledi.

Türk ulusunun önderine gönülden bağlılığını artan bir sevgiyle gösterdiğini dile getiren Çiloğlu, Atatürk ile ulus arasındaki bağın daha da güçlendiğini ve halkın gönlünde güçlü bir yer edindiğini kaydetti.

Çiloğlu, bugün O'nun yokluğunun burukluğunu yaşadıklarını ifade ederek, ''O'nun ilke ve devrimlerine daha sıkı sarılıyoruz. Bu ilke ve devrimler ülkemizin geleceğine yön vermeyi sürdürecek. Milletimizin gönlünde unutulmaz bir yer edinen Atatürk'ü bir kez daha saygıyla anıyoruz'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler