'Açılım'ın ardından...

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Genel Kuruldaki konuşmasını, ''Muhalefete, 'şehit cenazelerinin gelmesini istiyor' diye, hiç kimsenin konduramayacağı bir ithamı utanmadan bir Başbakan yapıyor'' diye eleştirdi.

Yayınlanma: 13.11.2009 - 18:17
Abone Ol google-news

CHP'liler, Erdoğan'ın konuşmasını protesto ederek, Genel Kurul Salonunu terk etti. Kuliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, üzüntü verici bir olay olduğunu ifade etti. Ülkeyi ''tahrip ve tahrik ettiklerini, parçaladıklarını'' öne süren Baykal, ''Muhalefet şehit cenazelerinin gelmesini istiyor'' diye, hiç kimsenin konduramayacağı bir ithamı, utanmadan bir Başbakanın yaptığını'' söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın tepki gösterdikleri sözlerine işaret eden Baykal, şunları söyledi:
''Allah akıl izan versin. Olacak şey değil. Çok kaba, zalimce bir iftira. Bu anlayışla milli birlik mi sağlanır? Bu öyle bir ithamdır ki kimsenin söylemeye hakkı yok. Başbakanın bir nezaket dersi almaya ihtiyacı var. Bir başbakanın böyle konuşmaya hakkı yok. Bu, demokrasiye, ne dine, ne imana sığar. Nasıl kondurabilirsiniz? Bunu söylemek vicdansızlıktır.''
 

 

''Takdirleridir, bir şey söylemeye gerek yok''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Kürt açılımı'' görüşmesinin ardından TBMM'deki makamında, bazı bakanlar ve parti yöneticileriyle bir araya geldi.

Erdoğan, TBMM'den ayrılırken, gazetecilerin, CHP'li milletvekillerinin Genel Kurul salonunu terk etmesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, ''Takdirleridir, bir şey söylemeye gerek yok''dedi.

 

"Başbakan, utanç duyulacak bir konuşma yaptı"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, TBMM Genel Kurulundaki konuşmasını, ''Çok utanç duyulacak bir konuşma yaptı. Başbakan, gittikçe kendisini dağıtıyor'' diye değerlendirdi.

Bahçeli, kuliste gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Erdoğan'ın, ''çok utanç duyulacak bir konuşma yaptığını'' savundu.

Devlet Bahçeli, ''Kendilerinden beklenmeyen bir üslup. Başbakan, gittikçe kendisini dağıtıyor. Toparlanmasını tavsiye ediyorum'' dedi. Bunun, çok yanlış bir konuşma olduğunu dile getiren Bahçeli, AKP'lilerin de bu konuşmayı tasvip etmediğini düşündüğünü söyledi.

Bahçeli, Erdoğan kürsüdeyken, kendisinin yerinden konuştuğunun anımsatılarak, ne söylediğinin sorulmasına, ''Sadece 'ayıp oluyor' diye el işareti yaptım'' yanıtını verdi.

Genel Kurul Salonunu terk etmeyi düşünüp düşünmediğine ilişkin soruyu yanıtlarken Bahçeli, MHP'de ''terk'' kavramının olmadığını belirtti. Bahçeli, açılımın ne olduğunu anlayabilmek için bir kez daha toplantı yapılması gerektiğini kaydetti.

 


''İnancımız olmasaydı, bu konuda tartışmazdık''

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, yanlış fatura ve söylemlerin, toplumda gerginlik yarattığını ve vatandaşların umutlarını azalttığını ifade etti.

Türk, TBMM Genel Kurulundaki Kürt açılımı görüşmelerine ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, ortada somut bir şeyin olmadığını, projeler, yapılanlar ortaya çıktıkta, bu süreçle ilgili daha doğru yorumlar yapılabileceğini söyledi.

Ancak umutlarının kırılmayacağını, bir inancı, görmek istedikleri bir süreci gerçekleştirmek için çaba harcadıklarını kaydeden Türk, ''İnancımız olmasaydı, bu konuda tartışmazdık'' dedi. Türk, yanlış faturalar, yanlış söylemlerin, toplumda hem gerginlik yarattığını hem de vatandaşların umutlarını azalttığını kaydederek, bunun için hassas yaklaşmak, süreci iyi kavramak, derinlikli bakmak gerektiğini vurguladı.

 


"Türk kadınlarını çok kötü temsil ettiğini düşünüyorum"

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, dinleyici locasında eylem yapanları bir bayan milletvekilinin getirdiği, eylem yapma düşüncesiyle bilerek getirdiği yolunda ilgililerden bilgi aldığını açıkladı. Şahin, ''Kürt açılımı'' konusundaki genel görüşmeden sonra kuliste gazetecilerin konuya ilişkin sorusunu yanıtlarken şunları söyledi:
''Dinleyici locasında eylem yapanları, bir bayan milletvekilinin getirdiği, eylem yapma düşüncesiyle bilerek getirdiği yolunda ilgililerden bilgi aldım. Nitekim Mecliste 10 Kasımda açılan pankartları da organize eden kendileridir. Tabii (16 Kasım) pazartesi günü yapılacak Başkanlık Divanına bunları getireceğiz. Divanda bunları görüşeceğiz.

Geçmişte buna benzer konularla ilgili Divanın vermiş olduğu bir takım kararlar var. Genel Kurula kadar intikal etmiş bir takım uygulamalar var. Bu bağlamda, bu bayan milletvekili arkadaşımızın TBMM'ye, davranışlarıyla gölge düşürdüğü, milletvekilliği dışında bu tür eylemlerle uğraşmayı kendisine meslek edindiği şeklinde bir düşünceye sahibim. Onun adına son derece üzgünüm. Özellikle hanımlar adına son derece üzgünüm. Türk kadınları bu tür görüntü vermezler. Türk kadınlarını çok kötü temsil ettiğini düşünüyorum.''

 

Meclis'teki protestolar

TBMM Genel Kurulu'nda "kürt açılımı" ile ilgili genel görüşmeler devam ederken, ziyaretçi locasında bulunanOsman E. ve İlkay A., oturdukları yerden ayağa kalkarak "ABD ajanlarının içimize girmesine izin vermeyeceğiz" diye slogan attılar.

TBMM'de eylem yaptıkları sırada gözaltına alınan iki genç serbest bırakıldı. Gözaltına alınan Osman E. ve İlkay A. Kavaklıdere Polis Karakolu'na götürüldü.

Burada ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılmaları öncesinde Keçiören Adli Tıp Kurumuna götürülen eylemcilerden Osman E. serbest bırakılırken, İlkay A. bir kez daha gözaltına alındı.

Meclis'te gözaltına alınırken, kendisini kontrol eden bir bayan polis memurunun yere düşmesi üzerine şikayetçi olduğu ve İlkay A'nın bu nedenle tekrar gözaltına alındığı belirtildi.

İlkay A, Kavaklıdere Polis Karakolu'nda bu konuyla ilgili de ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

 

Şehit annesinin bayraklı eylemi

Meclis Genel Kurulu'nda demokratik açılımla ilgili genel görüşmenin devam ettiği şehit annesi Pakize Aybaba'nın bayrak eylemine sahne oldu. Genel Kurul'da ziyaretçi locasındayken Türk bayrağı açmaya çalışan şehit annesine polisler engel olurken, elindeki bayrağın alınması dolayısıyla da Pakize Akbaba uzun süre Meclis'ten çıkmamak için direndi.

Polislerin uzun süren ikna çabaları işe yaramazken Akbaba "Benim Türk bayrağımı sakladınız, getirin bayrağımı istiyorum" diye bağırdı. Akbaba'yı CHP İzmir Milletvekilleri Ahmet Ersin ile Canan Arıtman Meclis'ten çıkması için ikna ederken Arıtman şehit annesinin kendisinin misafiri olduğunu söyledi. Şehit annesi Akbaba, polisler tarafından bir araçla Meclis'ten uzaklaştırıldı.

Meclis Genel Kurulu'nda Kürt açılımıyla ilgili genel görüşme iki gencin sloganlı eyleminin ardından Şehit Anneleri Derneği Başkanı Pakize Akbaba ziyaretçi locasında Türk bayrağı açmaya çalıştı. Polisler tarafından engel olunan Akbaba daha sonra ziyaretçi locası girişine çıkarıldı.


Polisler Akbaba'yı ikna edemedi

Akbaba'nın eylemi, ziyaretçi locası girişinde de devam etti. Türk bayrağının polisler tarafından elinden alınmasına tepki gösteren Akbaba, "Ben de saygı istiyorum. Hakkımdır gitmiyorum. O bayrağa benden çıkartamazsın. Kapıda topla, orada topla, PKK hep ortada, ben hareket edemiyorum. Boşuna mı gitti benim çocuğum? PKK'nın konuşma hakkı var benim yok. 'Sus' diyorlar susmuyorum. Ben diyorlar, PKK'ya hiç seslerini çıkartmıyorlar" diye bağırdı.

Akbaba Meclis polislerine ayrıca "Ben anayım dayanamıyorum. Türk bayrağımı sakladınız, getirin, bayrağımı istiyorum. Bayrağımı verin gideyim" dediği de duyuldu. Polisler ise Akbaba'yı Meclis'ten çıkmak üzere uzun süre ikna edemedi.


Ersin ve Arıtman devreye girdi

Polislerin Akbaba'yı ikna etme çabası devam ederken devreye CHP İzmir Milletvekilleri Ahmet Ersin ile Canan Arıtman girdi. Ziyaretçi locası önündeki girişe ilk olarak CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin gelirken, Ersin 'olayı öğrenmeye geldim' dedi. Daha sonra şehit annesi Akbaba'nın olduğu yere çıkan Ersin'in ardından da CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman geldi. Akbaba CHP'li iki milletvekili ile birlikte polisler tarafından Meclis bahçesine çıkartıldı. Akbaba gazetecilere "O bayrak inmeyecek meclis korkmasın" dedi. Akbaba daha sonra polisler tarafından bir araca bindirilerek Meclis'ten uzaklaştırıldı.


Arıtman: Benim misafirim

Akbaba ile birlikte Meclis bahçesine çıkan CHP'li Arıtman, gazetecilerin sorusu üzerine Akbaba'nın kendisinin misafiri olduğunu söyledi. Arıtman Akbaba'nın karakola götürülmeyeceğini belirtirken, sloganlı eylem yapan iki gencin de henüz Meclis'ten çıkarılmadığını ancak Kavaklıdere karakoluna götürüleceklerini bildirdi. Arıtman Emniyet amiriyle görüştüğünü ve kendisine 'çocukların hırpalanmayacağı'nın söylendiğini de kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler