Kosova'da 'Abece'

Kosova tarihinde ilk defa yayınlanan Abece tanıtıldı. Kitap, Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (KBETB)tarafından Priştine'de Türkçe eğitimin yapıldığı "Elena Cika" İlköğretim Okulu'nda öğretmen ve öğrencilere tanıtıldı.

Yayınlanma: 13.11.2009 - 20:30
Abone Ol google-news

Abece'nin takdimine, KBET Bakanı Enver Hoca, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Lideri Milletvekili ve Kosova Çevre ve Alan Planlama Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova Meclisi Başkanlık Divanı Üyesi Müffera Şinik, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Metin Hüsrev Ünler katıldı.

Yeni yayınlanan Abece'nin mutluluğunu çocuklarla paylaşan Bakan Hoca, Türkiye ve Kosova arasında tarihten gelen dostluk bağlarının devam ettiğini, Türkiye'nin sürekli ve çok yönlü desteğinin bu bağları pekiştirdiğini belirterek, öğretmen ve öğrencilere derslerinde başarı diledi.

Büyükelçi Ünler, Kosova'da çeşitli fakültelerde Türkçe bölümlerinin açılması konusunda çalışıldığını söyledi. Ünler, Türkiye olarak Kosova'da özellikle eğitime önem verdiklerini belirtirken, bugün bu Abece'yle yetişecek olan öğrencilerin yarın Türkiye'de yüksek öğrenimlerini sürdürebileceklerini, sonra Kosova;ya geri dönüp ülkelerinin kalkınmasına katkı sunacakları umudunu taşıdığını dile getirdi.

Okul Müdürü Osman Vitiya ise özellikle Kosova'daki Türkiye Cumhuriyeti kurumlarını temsil eden Büyükelçilik, Türk Silahlı Kuvvetleri, Türk Polisi ve TİKA'nın okullarına sürekli sundukları destek için teşekkür etti.

Birinci Sınıf Öğretmeni Besire Şehu da, Türkçe ilköğretimin yaklaşık 60 yıldır Abece özlemi çektiğini, bugüne kadar başka ülkelerden getirilen Abece kitaplarıyla bu boşluğu kapatmaya çalıştıklarını vurgularken, son derece mutlu olduklarını belirtti.

Öte yandan Kosova'da Türkçe kitap gereksinimine katkıda bulunmak amacıyla girişimde bulunan T.C. Priştine Büyükelçisi'nin eşi Binnur Ünler, Doğan Grubu desteğiyle toplanan ilkokul kitaplarını, Priştine'deki Bahar Kültür Merkezi'ne armağan etti.

Kitap eylemini sürdüreceklerini söyleyen Ünler, Kosova'ya getirilen 12 koli kitabın bir bölümünün, Türkçe öğrenimin yapıldığı diğer yerlere de gönderileceği bildirildi. Dernek Başkanı İsa Sülçevtsi, daha önce Kosova'da görev yapan Türk Polisi'den de kitap desteği aldıklarını hatırlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler