İpek Yolu Film Festivali başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesince düzenlenen ''4. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali'', ''kırmızı halı'' geçişi ve törenle başladı.

Yayınlanma: 13.11.2009 - 22:02
Abone Ol google-news

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki kokteyl ve açılış törenine, festivalin onur konuğu olarak ''Kurtlar Vadisi Irak'' ve ''Kelebek'' filmlerinde oynayan ve Ridley Scott'ın ''Cennetin Krallığı/Kingdom of Heaven'' filminde Selahaddin Eyyübi karakterini canlandıran Suriyeli oyuncu Ghassan Masoud katıldı.

Festivalin açılışında Yeşilçam'ın önemli simaları Ediz Hun, İzzet Günay, Eşref Kolçak, Engin Çağlar, Serdar Gökhan, Nuri Alço, Suzan Avcı, Selma Güneri, Yusuf Sezgin ile oyuncu Yetkin Dikinciler, Fadik Sevil Atasoy, şarkıcı Ahmet Özhan, çok sayıda yönetmen ve yapımcı ile iş ve siyaset dünyasından isimler yer aldı.

Festival Onursal Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, açılışta, Bursa'da yaşayan ve kenti yöneten insanlar olarak Bursa'nın tüm güzelliklerini ortaya çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

Bir yandan şehrin yeni güzelliklerini ortaya çıkarmaya çalışırken, diğer yandan birçok medeniyetin izlerini taşıyan Bursa'nın tarihi kimliğini ayağa kaldırmaya çalıştıklarını ifade eden Altepe, şöyle konuştu:
''Bursa, yaşayan canlı bir tarih ve kültür şehri olma yolunda hızla ilerliyor. Kültürsüz ve sanatsız bir kent yaşamı düşünülemez. Bu konuda her türlü faaliyeti destekliyoruz. İpek Yolu Film Festivali de bunlardan bir tanesi. Festivalimizin de gelişerek, büyüyerek geleneksel hale geleceğine inanıyorum. Festival süresince Bursa'da Türkiye ve dünya sinemalarına katkı koymanın mutluluğunu yaşayacağız.''

Oyuncu Ahu Türkpençe ve Ali Sunal'ın sunuculuk yaptığı törende, festivalin onur konuğu Suriyeli oyuncu Ghassan Masoud'a ''Altın Karagöz Heykelciği'' verildi. Masoud, Bursa'nın Suriye'de kendi yaşadığı şehre çok benzediğini ifade etti.

Kendi şehrini Bursa'da bulduğunu dile getiren Masoud, ''Aramızda ortak çok şeyler var. Kültür ortak, mutfak ortak, yüzlerimiz bile benziyor. Türkiye ve Suriye arasındaki gelişmeler beni çok mutlu ediyor. Çünkü aynı kültür, tarih ve coğrafyanın insanlarıyız. Bu gecede yer aldığım için büyük bir mutluluk duyuyorum. Festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

Bu arada, festivalin açılış programında kapsamındaki Sertab Erener konseri, eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin'in vefatı nedeniyle iptal edildi.


Onur ve Emek ödülleri

Sinema emekçilerini ve seyircilerini Bursa'da bir araya getiren gecede, Türk sinemasının sevilen yüzleri Nedret Güvenç ile Muzaffer Tema'ya ''Onur'', usta oyuncular Hakkı Kıvanç ile Baykal Kent'e de ''Emek'' ödülleri verildi.

Törenin ardından, açılış filmi olarak, Paola Mendoza ve Gloria La Morte'nin birlikte yazıp yönettiği 2008 Kolombiya, ABD ortak yapımı ''Aramızda/Entre Nos'' gösterildi.

Filmde, memleketi Kolombiya'yı terk edip çocuklarıyla kocasının yanına New York'a giden ve kocasının Miami'ye çalışmak için gidişiyle dilini bile konuşamadığı yabancı bir şehirde yapayalnız kalan Mariana'nın öyküsünü anlatıyor.


İpek Yolu Film Festivali'nde bu yıl neler olacak?

İpek Yolu Film Festivalinin geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da zengin içeriğiyle sinemaseverlerden büyük ilgi görmesi bekleniyor. Festivalin olmazsa olmaz bölümleri arasında bulunan ve ilk filmlerini çeken yeni sinemacıları destekleyen ''Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması'' bu yıl da devam edecek ve Bursalılar, dünyanın dört bir yanından yarışmaya katılan filmlerle, genç kuşağın sinema eğilimlerini görme şansını yakalayacak.

Türk sinemasının gelişimine büyük önem veren festival, Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması'nda Türk sinemacılara katkılarını devam ettirerek, yeni Türk filmlerini, yönetmen ve oyuncularının katılımıyla Bursalılarla buluşturacak.

Kısa filmi destekleyen ve üretimini teşvik eden İpek Yolu Film Festivali, geçen yıl ''Diyaloğsuz'' konseptiyle, diyalog, monolog ve sözlü anlatım içermeyen filmlerin yarıştığı ''Uluslararası ve Ulusal Altın Karagöz Kısa Metraj Film Yarışmaları''na bu yıl da devam edecek.

Bursalılar, 22 Kasım tarihine kadar devam edecek festivalde, dünyanın sayılı festivallerinde gösterilen ve Türkiye'de merakla beklenen dünyaca ünlü yönetmen ve oyuncuların son filmlerinden, yenilikçi genç kuşağın ilk filmlerine kadar geniş bir yelpazede 100'e yakın filmle buluşacak.

Festivalde, ücretsiz sinema kursları, sinemanın ünlü yüzlerini ve akademisyenlerini, Bursalılarla bir araya getirecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler