"Demokratik açılım kardeşlik projesi"

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, TBMM'de "demokratik açılım" konusundaki genel görüşmeyi değerlendirirken, "Muhalefetin konuşmalarında çok sert ithamlar vardı ama biz hepsini çok sakin bir şekilde dinledik" dedi.

Yayınlanma: 14.11.2009 - 10:54
Abone Ol google-news

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, havaalanında, gazetecilerin, "demokratik açılım" konusunda TBMM'de dün gerçekleştirilen genel görüşmeye ilişkin soruları üzerine, TBMM'de tarihi bir oturum gerçekleştirildiğini, konuşmacıların da "tarihi bir gün" vurgusu yaptığını hatırlattı.

"Verimli bir görüşme yapıldığını" ifade eden Atalay, "Meclisteki görüşmeler, bu işin koordinasyonunu yürüten bizler için oldukça faydalı ve verimli oldu. Biliyorsunuz başından beri biz hükümet olarak hep meclise atıfta bulunduk. 'Bu çalışmaların nihai değerlendirme yeri ve karar merci Meclistir' dedik. İki muhatabımız var, birisi millet, diğeri milletin temsilcileri olan Türkiye Büyük Millet Meclisi. Hükümet olarak dün yüce Meclise düşüncelerimizi götürdük, sunumumuzu yaptık" diye konuştu.

Bakan Atalay, yüce Meclise çağrıda bulunduklarını, "Gelin hep beraber Türkiye'ye bir kardeşlik iklimini yayalım" dediklerini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Tabii ki muhalefetin eleştirileri olacak, bunlar başından beri bildiğimiz şeyler. Orada muhalefetin söyledikleri yeni şeyler değildi, aylardır dile getirilen hususlardı. Ama bizim söylediklerimizin çoğu yeniydi. Biz bir demokrasi çağrısında bulunduk. Daha çok demokrasi daha fazla özgürlük. Bizim konuşmalarımızın özü buydu ve bu çalışmalarımız verimli bir şekilde yürüyecek.

Muhalefetin dünkü konuşmalarından da faydalanabildiğimiz, aldığımız hususları biz yine alacağız. Giderek ortak bir dile doğru mesafe alabileceğimizi düşünüyorum. Dün liderlerin konuşmalarında da onu belli seviyede algılamış olduk."


Bakan Atalay, bir gazetecinin "görüşmeler sert başlamadı mı?" yönündeki sorusu üzerine ise şöyle konuştu:

"Salı günü daha sertti biliyorsunuz. Mecliste hiç istemediğimiz bir atmosfer vardı. Biz AK Parti olarak dünkü oturuma iyi hazırlandık. Şu manada iyi hazırlandık, konuşmalar olarak demiyorum, Mecliste biz gerginlik artıracak, orada kargaşa oluşturacak hiçbir şeye sebep olmayacağız. Onun için de dikkat ederseniz muhalefet liderlerinin konuşmalarına bizim grubumuzda hiçbir müdahale olmadı. Muhalefetin konuşmalarında çok sert ithamlar vardı, ama biz hepsini çok sakin bir şekilde dinledik. Ama sonrasında başbakanımızın bir şey söylemesiyle onlar hemen Meclisten ayrıldılar, o onları takdiridir. Oysa, onların söyledikleri yanında, hatırlayın liderlerin Başbakana söyledikleri yanında Başbakanın söyledikleri çok hafifti."


Bakan Atalay, "Muhalefet ikna oldu mu?" sorusunu ise "Demokratik açılım, ciddi bir toplumsal barış, birlik ve kardeşlik projesidir. Barış, kardeşlik ve birlik projesi yürüyor, inşallah çok verimli olacak ve Türkiye'ye dalga dalga bu kardeşliği biz yayacağız" diye yanıtladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon