Sarkozy ile Lula De Silva, iklimde ortak

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile konuğu Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, sanayi ürünlerinden karbondioksit salımı yüzünden bozulan dünya iklimini ''kurtarmak'' için birlikte olduklarını ilan ettiler.

Yayınlanma: 14.11.2009 - 22:01
Abone Ol google-news

Sosyalist Lula da Silva, başkent Paris'te Nicolas Sarkozy ile birlikte yaptığı açıklamada, 2050 yılına dek karbondioksit salımının 1990 yılı düzeyine göre yüzde 80 düşürme planları bulunduğunu anlattı. Lula da Silva, bunun için hazırladıkları tropikal Amazon ormanlarını koruma yasanının önemini belirtirken, Sarkozy de Amazon planının gerçekten çok önemli olduğunu kaydetti.

İki lider, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da 7-18 Aralık tarihleri arasında yapılacak iklim zirvesi için hazırlıklı olduklarını bildirdiler. 190 ülkeden 2 binden fazla çevrebilim uzmanının katılacağı Kopenhag Zirvesi'nde, 1997 tarihli Japon Kyoto Protokolü'nün çok daha bağlayıcı köklü çözüm hedefinde anlaşılması hedefleniyor.


Kötümserlik bizzat Danimarka'dan

Ancak kimi uzmanlar, Kopenhag için ''çok kötümser''. Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen, dünya iklim zirvesi için hazırlık müzakerelerinin ''acı verici biçimde ağır işlediğini'' bildirmişti.

Dünya iklim uzmanlarının ''acil kurtarma planından'' son derece yoksun oldukları bildiriliyor. 2 yıllık müzakereler Lars Rasmussen'e göre hemen hemen iflas etmiş durumda.
Rasmussen, ''Süre bitimi yaklaştıkça 2 yıldır süregelen hazırlık müzakereleri hiçbir esaslı sonuç vermeyecek'' dedi.

Danimarka İklim-Enerji Bakanı Connie Hedegaard da durumdan ''umutsuz'' olduğunu vurgulayarak, tarihi Kopenhag İklim Antlaşması'nın en azından kağıt üzerinde dahi olsa ''güdüleciyici, tamamıyla bağlayıcı nitelikte, 1 Ocak 2010'dan itibaren acil önlem gerektiren maddeleri içermesi gerektiğini'',  ''son umut'' olarak bildirmişti.

Bugün Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile buluşan Sarkozy, yaşamsal duruma gelen dünya ikliminin bozulması sorununu perşembe günü Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ele alacak ve muhtemelen ardından Afrika'ya gidecek, sonra da kasım ayı sonunda Trinidad-Tobago'da yapılacak İngiliz Milletler Topluluğu Zirvesi'ne katılacak.

ABD ve Çin, Hindistan ve Rusya'dan sonra dünya ikliminde sera gazı etkisi yaratan yıkıcı karbondioksit salımında başta gelen ülkeler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler