Türk ihracatçıları Kuzey İran'a fark attı

İran Ekonomik Araştırmalar Merkezi, Türkiye'nin son birkaç aydır Kuzey Irak'taki Kürt bölgesine yönelik gıda ve inşaat alanında yaptığı ihracatı ikiye katladığını, İran'ın ihracatında ise büyük düşüş yaşandığını bildirdi.

Yayınlanma: 15.11.2009 - 11:49
Abone Ol google-news

Kuzey Irak'ta yayın yapan Denge Azad'a göre, İran Ekonomik Araştırmalar Merkezi, Türkiye'nin son birkaç aydır Kürt bölgesine gıda ve inşaat alanında yaptığı ihracatı ikiye katlanırken İran'ın ihracatında ise büyük düşüş yaşandığını duyurdu.

Kürt Bölgesi'nde iki büyük rakip ülke olan Türkiye ile İran'nin yıllık ticaret hacmi 8 milyar dolar civarında hesaplandığı da kaydedildiği haberde İran'ın, bölgeye ucuz gıda ve inşaat malzemesi ihracat ederken kaliteye önem vermediği, halbuki Türkiye'nin Avrupa standartlarına göre ihracat ettiği ürünlerin halkın tercih ettiği marka haline geldiği vurgulandı.

Haberde Kürt iktisatçılarının, Türkiye'nin 2008 yılı ticaret hacmi 4 milyar doları açtığını söylerken, Türkiye'nin 2003 yılından bu yana ihracatı kar hacminin ise 5 milyar dolar civarında olduğunu ifade ettiklerine de dikkat çekildi.

Bu arada, söz konusu merkez, İran'ın Kürt bölgesi ile ticaret hacmini artırmaya yönelik çalışmalar yaptığını, bu çerçevede yeni gümrük kapılarının açılması planlandığını da kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler