Çetin'den Türkiye'nin vahim tablosu

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, tüketicilerin zararının katlandığını, yoksulluğun arttığını ve 9 aylık dönemde 1 milyon 158 bin kişinin ferdi kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemediğini belirtti.

Yayınlanma: 16.11.2009 - 09:28
Abone Ol google-news

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın 9 ayında, 1 milyon 158 bin kişinin ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödeyemediğini, bunların 3'te 2'sinin kredi kartı borçlusu olduğunu kaydetti. Bu dönemde, 95 oktan benzinde yüzde 22, elektrikte yüzde 21,8, suda yüzde 8,5, şekerde yüzde 5, değerli kağıtlarda yüzde 63 fiyat artışı olduğunu belirten Çetin, ÖTV ve KDV'de yüzde 63'e varan oranlarda, emlak vergilerinde yüzde 25, köprü ve otoyollarda yüzde 24, doğalgazda yüzde 70 zammın öngörüldüğünü öne sürdü.

Yapılan araştırmalara göre, tüketicilerin zamlar ve işten çıkarmalar nedeniyle gelirlerinin düştüğünü, temel ihtiyaç maddelerini daha az kullandığını, gıda ve ısınmada ciddi kısıntıya gittiğini, kültürel, seyahat ve sosyal harcamalarını ise feda ettiğini anlatan Çetin, açıklamasında şöyle devam etti:
''Elektrik ve doğalgaz zamları nedeniyle daha az yıkanıp daha az ısınıyoruz. Yetersiz beslenme ve sağlıksız yaşam koşulları hastalıkları tetikliyor. Muayene ve ilaç katkı paylarının artması hastaneye gidişleri olumsuz etkiliyor. çare bulamayan tüketici kredi kartlarına sarılıyor. Bir müddet sonra kredi kartları borcu da döndürülemez hale geliyor.''

TÜDEF'in, sadece gazete haberlerinde yaptığı taramaya göre, cinnet ve cinayet haberlerinin geçen yıla göre yüzde 18 arttığını kaydeden Genel Başkan Ali Çetin, bu dönemde şirket karlarındaki artışa dikkat çekerek, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:
''Bu yılın 9 ayında, Sabancı Holding 1 milyar 57 milyon lira, Doğan Holding 60 milyon lira, Koç Holding 1,1 milyar lira, Denizbank 72 milyon avro, Global Yatırım Holding 94 milyon lira, Turkcell 497 milyon lira, THY 476 milyon lira kar açıkladılar. Bankacılık sektörü kriz öncesi dönemden çok daha fazla kar elde etti. Bankacılık sektörü, sadece ortak soygun noktaları olarak ATM merkezlerinde bir ayda 5 milyon lira kazandı.''

Hükümetin açlık ve yoksulluğu önlemek için ciddiye alınır bir projesi olmadığını, yoksulluktan siyasi rant elde ettiğini öne süren TÜDEF Genel Başkanı Çetin, işsizlik artarken yatırım bütçesinin kısıtlandığını, gelir dağılımındaki dengesizliğin giderilemediğini, tersine türetim vergileri ve dolaylı vergiler artırılarak gelir dağılımının daha da bozulduğunu belirtti. Tüm mali desteklerin şirketlere yönelik olarak düzenlenmesini eleştiren Çetin, tüketicilere ayda-yılda 50 liralık gıda paketi ve kömür dağıtımını ise ''sadaka ekonomisi'' olarak nitelendirdi.

Çetin, muhalefeti de alternatif projeler üretmek yerine, ''iktidarın her hafta değiştirdiği ve bir toplum mühendisliği ekibince kurgulanan gündem peşinde koşmakla'' eleştirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon