Irak Cumhurbaşkanı Talabani, Paris'te

Fransa ve Irak, iki ülke arasında savunma ile kültür ve bilim alanlarında yakın işbirliğini öngören iki anlaşma imzaladılar.

Yayınlanma: 16.11.2009 - 19:39
Abone Ol google-news

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'yi bu akşam Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti. Söz konusu anlaşmalara, iki ülkenin savunma ve dışişleri bakanları, Sarkozy ve Talabani'nin önünde imza attılar.

Talabani'nin ziyareti sırasında, Fransız sigorta kurumu ''Coface'' ve Iraklı yetkililer arasında, Fransız şirketlerinin, Irak'ta kısa dönemde yapacağı yatırımların güvence altına alınmasına yönelik bir anlaşma imzalanacak. Yine iki ülke yetkilileri, Fransız Kalkınma Ajansı'nın, Irak'ta bir büro açmasını öngören anlaşmaya imza atacaklar.

Talabani, görüşmeden sonra basına yaptığı açıklamada, ''Fransa'yı Irak'ın büyük bir dostu olarak'' niteledi ve ''İki ülke arasındaki ikili ilişkileri, siyasal, askeri, kültürel, ekonomik ve ticari alanda geliştirmek ve derinleştirmek istiyoruz'' dedi. Fransa, yapılan anlaşmalar gereği en kısa zamanda, Irak'ta yatırım yapacak Fransız işadamlarına yardım için bir merkez açacak. Fransa ayrıca, Erbil kentinde bir arkeoloji enstitüsü kuracak ve Irak'ta tarımın gelişmesine yardım amacıyla bir de merkez açacak. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, yapılan ikili görüşmede Sarkozy'nin, ülkesinin, Irak'ın uluslararası sahnede eski yerini alabilmesi için elinden gelen tüm çabayı göstereceği sözünü verdi.

Sarkozy, bu akşam, Talabani onuruna bir yemek verecek. Talabani'nin resmi ziyareti dolayısıyla, başta ünlü Champs-Elysees Alanı olmak üzere kimi kamu kuruluşlarına ait binalara Irak bayrağı asıldı.

Talabani'nin 4 gün sürecek ziyareti, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi açısından büyük önem taşıyor. Sarkozy dışında, başbakan, meclis ve senato başkanlarıyla da resmi temaslarda bulunacak olan Talabani, ülkesinde yatırım yapmak isteyen Fransız yatırımcılarla da Paris'te biraraya gelecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler