Talat - Hristofyas'dan gençlere barış sözü

"Uluslararası Barış Günü" çerçevesinde, Lefkoşa ara bölgedeki Ledra Palace Otel'in bahçesinde bu akşam düzenlediği "Barış İçin Ortak Şarkılar" etkinliğinde biraraya gelen, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için çalışacakları sözü verdiler.

Yayınlanma: 14.09.2008 - 21:01
Abone Ol google-news

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Türk ve Rum gençlere, Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması için çalışacakları sözünü vererek, bunun için destek istediler.

Cumhurbaşkanı Talat ve Rum lider Hristofyas, bazı Türk ve Rum siyasi partilerin gençlik örgütlerinin Slovakya Büyükelçiliği himayesinde ve BM desteğiyle "Uluslararası Barış Günü" çerçevesinde, Lefkoşa ara bölgedeki Ledra Palace Otel'in bahçesinde bu akşam düzenlediği "Barış İçin Ortak Şarkılar" etkinliğinde buluştu.

Cumhurbaşkanı Talat, çözümün en kısa zamanda gelmesi için çok çalışılması gerektiğine dikkatİ çekerek, "Bunu yapmak hepinize sözüm ve taahhüdümdür" dedi.
Rum lider Hristofyas da "Talat ile ihtiyaç duyduğumuz ortak dili bulmak ve BM yardımlarıyla da Ada'yı yeniden birleştirmek için elimden geleni yapacağım taahhüdümü yineliyorum" diye konuştu.

Etkinlikte şiirler okundu, KKTC'den SOS ve Güney Kıbrıs'tan liseli gençlerin oluşturduğu bir müzik grubu şarkılarını seslendirdi. Bu arada etkinliğe katılan Türk ve Rum gençler Türkçe ve Rumca "Kıbrıs'ta Barış Engellenemez" diye slogan atarak halay çektiler. Etkinlikte iki toplumlu koro da Türkçe ve Rumca şarkılarını seslendirdi. Ayrıca folklor gösterileri yapıldı.

Etkinliğe KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer de katıldı.

Hristofyas: "Askersizleştirilmiş birleşik federal Kıbrıs"

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas etkinlikte yaptığı konuşmada, "geçmişte, Ledra Palace'taki görüşmelerde, ortak vatana barış getirmek için bir çok arkadaşıyla bir çok manifesto hazırladıklarını" belirterek, "şimdi insiyatifin iki taraftan gençlerin örgütleri tarafından alındığını" ifade etti.
Hristofyas şunları söyledi: "Bu çok olumludur ve bize geleceğe giden yolu gösteriyor, çünkü gençlik gelecektir, adamızın geleceğidir. Talat ile ihtiyaç duyduğumuz ortak dili bulmak ve BM yardımıyla da adayı yeniden birleştirmek için elimden geleni yapacağım taahhütümü yineliyorum. Bu adada barışa ihtiyacımız var. Bu güzel etkinliği düzenlemeniz çok güzel."
Etkinliğin, Uluslararası Barış Günü çerçevesinde düzenlenmesinin de olaya ayrı bir güzellik kattığını ifade eden Hristofyas, "gelecek yıl, böyle etkinliklerin tüm Kıbrıs'ta, yeniden birleşmiş bir adada gerçekleştirilmesini" diledi.

"Mehmet Ali benimle aynı fikir de mi bilmiyorum, ümidim bu etkinlikleri askersizleştirilmiş birleşik Kıbrıs federal devletinde kutlamak. Bir diyalog başlattık, ciddi bir diyalog. BM personelini, barış içindeki adamızın, üniformasız ziyaretçileri olarak karşılamak için çabalarımızı birleştirmek zorundayız. Bu bizim Kıbrıs'ın genç insanlarına sözümüzdür. Çok yaşasın barış, bu adaya barışı ve sosyal adaleti getirelim, her iki toplumun da acı çekmiş insanları ancak özellikle gençleri için bunu yapalım"


KKTC Cumhurbaşkanı Talat: "Çözüm, barışı inşa etmenin temelidir"

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ise konuşmasında, barışa ulaşmak için çalışmaları gerektiğini, barışa gerçekten ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Adada barış ve bir anlaşma olmamasından dolayı bir çok neslin acı çektiğini anlatan Cumhurbaşkanı Talat, "gençlerin, barış içinde birleşmiş bir ülke, federal bir ülke görmek istediklerini, bunu sağlamanın Hristofyas'la kendisinin ortak amaçları olduğunu ve bunu başarmayı taahhüt ettiklerini" kaydetti.

Talat, çözümün, barışı inşa etmenin temeli olduğunu, barışı inşa etmenin farklı bir şey olduğunu, bunun her iki halkın da birbirinin kültürlerine büyük saygı duydukları bir ortamda tam bir işbirliği içerisinde yaşamaları anlamına geldiğini" belirterek, hedeflerinin uç noktasının bu olduğunu söyledi.
Hedefe ulaşmak için önce bir anlaşma yaparak temeli hazırlamak gerektiğini dile getiren Talat, bunun da başlangıç olacağını söyledi.
Talat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer halklarımızın desteğini alırsak başarırız. Aksi taktirde çok zor olur. Vermeli ve almalıyız. Bir şey verip bir şey almalıyız. Uzlaşmalıyız. Uzlaşmak için halklarımızın ve özellikle siz gençlerin desteğine ve cesaretlendirmesine ihtiyacımız var. Bunu genç insanlardan talep ediyoruz. Gençler için müreffeh bir geleceğe ulaşmak amacıyla kendi adına elimden geleni yapacağımı ve uzlaşacağımı taahhüt ederim."
Talat, çok yakın gelecekteki bir çözümden sonra daha coşkulu etkinliklerde buluşmayı diledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler