Kaptanlar tutuklandı

Bandırma'dan İstanbul'a araç taşıyan bir Ro-Ro gemisi Bandırma Limanı'ndan ayrıldıktan kısa süre sonra battı. Yaklaşık 106 kişi olduğu belirtilen gemide kaza sonucu 1 kişi hayatını kaybetti. Gemi kaptanı Mithat Altın, 2. kaptan Uğur Kalkavan ve 3. kaptan Hüseyin İncereis tutuklandı.

Yayınlanma: 14.09.2008 - 21:16
Abone Ol google-news

 ''Hayat N'' adlı Ro-Ro gemisinin, Bandırma Limanı'ndan ayrıldıktan kısa süre sonra batmasının ardından gözaltına alınan gemi kaptanı ile ikinci kaptan tutuklandı. Üçüncü kaptan, savcı tarafından ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Gemi kaptanı Mithat Altın, 2. kaptan Uğur Kalkavan ve 3. kaptan Hüseyin İncereis, Bandırma İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulamaları tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edildi.

Adliyede, Cumhuriyet Savcısı tarafından ifadeleri alınan zanlılardan kaptan Mithat Altın ile 2. kaptan Kalkavan, çıkarıldıkları mahkemece Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun (CMUK) 100. maddesine göre suçlu bulunarak, tutuklandı. Üçüncü kaptan İncereis, savcı tarafından ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.


''Hayat N'' adlı Ro-Ro gemisi, Bandırma Limanı'ndan çıkış yaptıktan kısa süre sonra batmıştı. Olayda, Özer Erdoğan adlı bir kamyon şoförü ölmüş, 4 kişi kaybolmuştu.

 

Kaza ihmal eksikliğinden mi?

Kazanın ardından bilgi almak için olay yerine giden Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, bir gazetecinin ''İhmal söz konusu mu?'' sorusuna ''Denizcilik Müsteşarlığımızca, Ulaştırma Bakanlığımızca bu konu incelenecektir. Bizlere de yolcular bunu ifade ettiler, ama tabii ki sonuç araştırma sonucunda ortaya çıkacak'' yanıtını verdi.
Hatipoğlu, ''Denetim eksikliği söz konusu mu?'' şeklindeki bir soru üzerine de şöyle devam etti: ''Hayır, şu anda öyle bir şey dememiz mümkün değil. Bu olay olduğunda hemen Liman Başkanlığımıza ait römorkör hareket edip kısa zamanda gemiye ulaşıyor ve bütün bu kurtarılan vatandaşlarımız, Liman Başkanlığımızın ekipleri tarafından kurtarılıyor. Yoksa aksi taktirde daha da büyük bir kaybımız olacaktı.''

 

Çelişkili ifadeler

Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, kazaya neyin yol açtığı yönündeki bir soruya ise şu yanıtı verdi:

''Akşam hava muhalefeti nedeniyle denizdeki şartlar ağırdı. Hatta biz de basın mensuplarımızı da alarak olay yerine gittik. Gerçekten çok dalga vardı. Tabi bu, teknik bir ekip tarafından incelenmesi sonucunda ortaya çıkacaktır. Bize verilen bir bilgide de bu dalgadan dolayı gemide kamyonlarda kaymalar neticesinde olduğu bilgisi geldi. Ama yine ifade ediyorum bu inceleme sonucunda ortaya çıkacaktır.''

Hatipoğlu; gemide 105 değil,106 kişi olduğunu, bu kişilerden 100'ünün sağ kurtarıldığını, 1 kişinin hayatını kaybederken,4  kişinin de halen kayıp olduğunu açıkladı.

Hatipoğlu; kazanın gemi içerisindeki "yüklerin yan yatması" sonucu meydana geldiğini belirtti. Gemide bulunan yolcular ise; Hatipoğlunun açıklamalarının aksine, "geminin zaten yan yatmış durumdayken hareket ettiğini" iddia etti.

 

''Gemi 20- 30 metre derinlikte"

''Batan gemi kaç metre derinlikte?'' sorusu üzerine Hatipoğlu, şu bilgileri verdi:
''Gemi 20-30 metre derinlikte, içinde 73 kamyon, 2 otomobil olduğu bildirildi. Bunlardan 6 tanesi römorkör, bunların şoförleri yok çekici olduğu için. Akşam Sahil Güvenliğimize ait bir helikopter sabaha kadar denetimlerine havadan devam etti. 3 römorkörümüz çalışmalarını sürdürdü. Mayın Filo Komutanlığımıza ait gemimiz şu anda limanda, diğer gemiler eşlik ediyor. Bursa'dan gelen Sivil Savunma arama kurtarma dalış ekibi, Balıkesir Belediyesine ait balık adamlar da şu anda gemideler. Bunlar dalış yapacaklar. Tekrar temenni ediyorum; inşallah... vatandaşlarımızın bir kısmı bize belki müracaat etmemiş olabilir. Müracaat etmeyen vatandaşlarımız varsa kurtulup, bu sayıyı ona göre tespite çalışacağız. Çünkü biz yolcuları mürettebatla beraber 100 civarında tahmin ediyoruz. Bu aşağıda da olabilir, belki bir miktar yukarıda da olabilir. Bunu da tespite çalışıyoruz.''

Hatipoğlu, yolcu sayısı tespitinin neden yapılamadığına ilişkin bir soruya, ''Tabi gece olduğu için kamyonların şoförleri tespitli, ama yanlarında muavinleri varsa, bunlardan kaç kişi var, bunu da tespite çalışıyoruz'' cevabını verdi.

Vali Hatipoğlu, olayla ilgili şu anda gemi kaptanı ile birlikte 2 kişinin gözaltında olduğunu bildirdi.

 

Denizcilik Müsteşar Vekili Mehmet Soygun'un açıklamaları

Bu arada; açıklama yapan Denizcilik Müsteşar Vekili Mehmet Soygun, gemide bulunan 27 personelin ve 61 kamyon şöförünün kurtarıldığını belirtti.

Soygun açıklamalarında gemide bulunan 106 kişiden; 89'unun sağ olarak, 34'ünün de yaralı olarak kurtarıldığı açıkladı. 4 kişinin kayıp olduğunu belirten Soygun, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Soygun; bir gazetecinin 'Gemiye bilet almadan kaçak binenlerin olup olmadığı' sorusuna ise  "umuyoruz yoktur" yanıtını verdi.

 

Arama kurtarma çalışmaları

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Bandırma'da batan Ro-Ro gemisindeki kaybolan yolcuları arama faaliyetinin dün saat 23.59'dan itibaren 1 firkateyn, 1 mayın avlama gemisi, 4 sahil güvenlik botu, 2 helikopter ve 21 dalgıcın katılımıyla sürdüğünü bildirdi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreterliği'nden yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:
''Bandırma açıklarında 14 Eylül 2008 tarihinde saat 23.34 sularında batan HAYAT-N isimli RO-RO gemisinde kaybolan yolcuların aranması faaliyetlerine saat 23.59'dan itibaren 1 firkateyn, 1 mayın avlama gemisi, 4 sahil güvenlik botu, 2 helikopter ve 21 dalgıç ile başlanmıştır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarınca arama kurtarma faaliyetlerine devam edilmektedir.''

 

'Can yeleği istedik yamurluk verdiler' iddiası

Gemiden kurtulan kamyon şoförü Kadir Kalın, geminin battığını görünce can yeleği istediklerini, ancak kendilerine yağmurluk verildiğini öne sürdü.

Bandırma Limanı'nda ''Hayat-N'' adlı Ro-Ro gemisinin battığı bölgedeki arama çalışmalarını endişeli bakışlarla izleyen Kalın, yaptığı açıklamada, kendisi gibi kamyon şoförü olan amcası ile Balıkesir'in Bigadiç ilçesinden bor madeni yükledikleri kamyonlarıyla İstanbul'a gitmek üzere gemiye bindiklerini bildirdi.

Kalın, amcasının olay sırasında geminin üst bölümündeki kafeteryada çay içtiğini, kendisinin ise aşağıda kamyonunda olduğunu söyledi. Geminin, kapaklarının kapanmasının ardından yan yatmaya başladığını anlatan Kalın, şöyle konuştu:
''Halatlar serbest bırakılınca gemi bir sağ bir sol yaptı, o anda olanlar oldu. Millet feryat ediyordu o sırada ne Sahil Güvenlik geldi ne jandarma geldi. Sağ olsun limanın botlarını gönderdiler, bizleri öyle kurtardılar. Olay anının vahametini ancak yaşayan bilir. Bağıran, çağıran, salavat getiren, telefonla çoluk çocuğuyla helalleşen feryat eden insanlar vardı, Geminin battığını görünce can yeleği istedik, bize yağmurluk verdiler. Böyle bir şey var mı?''

 

''Ben de eşimle helalleştim"

Kendisinin de kurtulamayacağı düşüncesiyle ilk aklına gelenin eşini arayarak helalleşmek olduğunu ifade eden Kalın, şunları söyledi: ''Ben de eşimi arayarak 'Hakkını helal et, biz gidiyoruz, çocuklara iyi bak' dedim. Hanım da 'sen ne diyorsun ya' diye bağırdı. Ben de 'Vallahi gidiyoruz. Annemi, babamı da ara, onlara da söyle, onlar da hakkını helal etsin' dedim. Biz kurtulduktan sonra çocuklar Bandırma Limanı'na geldiler.''

Konuşması sırasında zaman zaman gözleri dolan Kalın, kendisinin kurtulmasına rağmen amcasının kayıp olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ''Amcam da kamyonuyla gemideydi. Olaydan kısa süre önce kafeteryada onunla konuşmuştuk. Ben kurtuldum ama o gemiden çıkamadı. Akşamdan beri arama çalışmaları sürüyor. Ben de merakla amcamı bekliyorum. Amcamın hayatta olma ihtimali ne durumda bilemiyorum ama eşi ve çocukları da durumdan haberdar olup geldiler. Onlar da benim gibi endişeyle bekliyorlar.''

Bu arada, Bandırma Limanı'ndaki yürüyüş yolunda toplanan vatandaşların endişeli bekleyişleri sürüyor.

 

Seferler İptal

Olayla ilgili kaptan ve yardımcıları gözaltına alınırken, İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ (İDO), bugün yapılması gereken İstanbul Yenikapı-Bandırma arasındaki hızlı feribot seferlerini iptal ettiğini açıkladı.

İDO'dan alınan bilgiye göre, Yenikapı - Bandırma 07.00 ve Bandırma-Yenikapı 21.30 feribot seferleri ile Bandırma - Yenikapı arasındaki 07.30 deniz otobüsü seferi iptal edildi.

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde batan Ro-Ro gemisinin ait olduğu Marmara N Denizcilik A.Ş, geminin batış sebebiyle ilgili çalışmaların büyük bir titizlikle yürütüldüğünü bildirdi.

Kriz masasının koordinasyonu sonucu tüm kazazedelere tek tek ulaşıldığına değinilen açıklamada, şöyle denildi:
''Halihazırda 4 kişiden haber alınamamaktadır. Yaralı olarak hastaneye kaldırılan 34 kişiden 31'i bu sabah itibarıyla taburcu olmuştur. Halihazırda hastanede tedavisi süren 3 kişi gemi mürettebatıdır. Kazadan kurtulup hayati tehlikesi olan yoktur. Şoförlerden hastanede olan bulunmamaktadır. Kaza sonucu vefat eden kişi 41 yaşındaki kamyon sürücüsü Özer Erdoğan'dır.''

Öte yandan, geminin 3. kaptanı Hüseyin İncereis, tedavisinin ardından ifadesi alınmak üzere Bandırma Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Olayla ilgili gözaltına alınan gemi kaptanının da aralarında bulunduğu üç kişinin sorgulamalarının ise devam ettiği öğrenildi.

Marmara Denizcilik: Bandırma'da batan hayat n gemisinin tüm kurtarma donanımı mevcuttu

Hayat N Ro-ro gemisinin sahibi Marmara N Denizcilik A.Ş geminin gerekli tüm kurtarma donanımının mevcut olduğunu bildirdi.

Marmara N Denizcilik A.Ş’den yapılan yazılı açıklamada, geminin terk edilmesi esnasında bası şoförlere can yeleği verilmediği, iddia edilenin aksine geminin tonaj kapasitesinin altında bir yükle yola çıktığı ve gerekli tüm kurtarma donanımının mevcut olduğu vurgulanarak, şöyle denildi:

“Yağmurluk değil ısı koruyucu giysi: Gemiyi terk esnasında bazı şoförlere can yeleği yerine yağmurluk verildiği bilgisi gerçeği yansıtmamaktadır. Kazazedelere dağıtılan giysi kişiyi hipodermiden koruyan yağmurluğa benzeyen ısı koruyucu elbisedir. Gemimizin gerekli tüm kurtarma donanımı mevcuttur: Gemimiz 5 Ağustos’ta yapılan survey denetiminde seyahat edebilme yeterliliğini almış tüm güvenlik önlemleri ve kurtarma teçhizatları bulunduğu tescil edilmiş halde seyahat etmektedir. Gemimiz tonaj kapasitesinin altında bir yükle yola çıkmıştır: Gemimizin aşırı yükleme sebebiyle yan yattığı bilgisi gerçeği yansıtmamaktadır. 5 bin 327 ton kapasiteli gemimiz 2400 ton ile hareket etmiştir. Kamyonların çoğunun ağır tonajlı olduğu iddiası doğru değildir: Gemide ETİBOR’a ait ihraç malzemesi taşıyan 34 araç mevcuttu. Ayrıca Petkim’e ait malzeme taşıyan araçların yanı sıra ihraç amaçlı konteynır taşıyan dorseler ile çeşitli kurumlara ait yükleri taşıyan araçlar mevcuttur. Bu kurumların taşıma kapasitesi üzerinde araçlara yük vermesi mümkün değildir.”

Bandırma Kaymakamı Salih Keser, gemisinin batması sonucu kaybolan 4 kişiyi arama çalışmalarının aralıksız devam ettiğini bildirdi. Keser, yaptığı açıklamada, 1 kişinin öldüğü, 101 kişinin kurtarıldığı ve 4 kişinin kaybolduğu kazayla ilgili dünden bu yana farklı bir gelişme yaşanmadığını söyledi. ''Kayıpları arama çalışmaları aralıksız devam ediyor'' diyen Keser, dalgıçların da gece bir süre ara verdikleri arama çalışmalarına günün ilk saatleriyle birlikte yeniden katıldıklarını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler