Satranç ile gelen yeni hayat: Hem veli hem antrenör

Türkiye Satranç Federasyonu tarafından Antalya’da 2 bin 663 sporcunun katılımıyla düzenlenen 2019 Türkiye Küçükler, Yıldızlar ve Emektar Satranç Şampiyonaları sona erdi. Şampiyona, satrancın dokunduğu hayatları nasıl değiştirdiğini ortaya koydu. Rakip bulamadığı için annesine zorla satranç öğreten Darüşşafaka öğrencisi Ceylan Eroltu (15) ve şampiyonaya hem veli hem de antrenör olarak katılan Gülşah Eroltu gibi...

Yayınlanma: 28.01.2019 - 09:58
Abone Ol google-news

Türkiye İş Bankası’nın ana sponsoru olduğu Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) tarafından Antalya Belek’te düzenlenen 2019 Türkiye Küçükler Yıldızlar ve Emektarlar Satranç Şampiyonası sona erdi. Bir hafta süren mücadelede küçükler kategorisinde bin 920, yıldızlar kategorisinde 661, emektarlar kategorisinde 82 olmak üzere 2 bin 663 sporcu şampiyonluk için hamle yaptı. Dünyanın en büyük satranç turnuvası olan organizasyonda 26 kategoride 7 yaşından 77 yaşına her yaştan sporcu yarıştı. 

Türkiye'nin dört bir yanından sporcuları buluşturan şampiyona satrancın yeni bir hayat demek olduğunu da gösterdi. İşte turnuvada kalpleriyle hamlelerini birleştiren küçüklerin ilham veren hikayeleri: 

ANNESİNE MESLEK KAZANDIRAN CEYLAN 

Ceylan Eroltu: Darüşşafaka'da okuyan Ceylan, annesine satranç öğretmiş ve annesinin antrenörlük belgesi almasını sağlamış. Annesi şu anda satranç sayesinde hayatını kazanıyor. Eroltu, aynı zamanda lisanslı voleybolcu ve gitar da çalıyor.  Ceylan, ''Bu sporu sadece erkeklerin değil kızların da yapabileceğini göstermek istiyorum. Satranç aslında hayat gibi, bugün yaptığın hamlenin oyun sonunda ne getireceğini düşünmen lazım. Biz de bunu önceden düşündük ve annem beni Darüşşafaka'ya gönderdi. Akrabalarım o zamanlar küsse de şimdi anneme 'İyi ki Ceylan'ı Darüşşafka'ya göndermişsin' diyorlar. Aslında onlar bunu yeni öğreniyorken biz bunu önceden hesaplamıştık. O yüzden ben satrancı kendi hayatımla da bağdaştırıyorum. 

HEM VELİ HEM ANTRENÖR 

Gülşah Eroltu  (Ceylan Eroltu’nun annesi): Hatay’da yaşayan 3 çocuk annesi Gülşah Eroltu 2014’te eşini kaybetti. Eroltu, “Kızım ilkokula başladığında satrançla tanıştı. Zorla bana da öğretti evde oynayacak rakibi olsun diye. İlk maçımızda kızımı mat ettim ve çok ağladı. Çalışmalarla kızımı destekleyerek kendim de geliştim. Antrenörlük seminerine katılarak eğitim aldım, sınavı kazandım. Eşimi kaybettikten sonra antrenörlük yaparak geçiniyorum. Kızım Darüşşafaka sınavına babasını kaybettikten 3 ay sonra katıldı. Sağlam duruşu, o yaşta ne istediğini bilmesi ve satranç başarısından kaynaklı özel hoca tutulacağını öğrenince 'Ben bu okulu kazanmalıyım' dedi. Çevre, aile, mahalle baskılarına rağmen kızımı destekledim. 'Kızına yedirecek ekmeğin mi yok?' dediler. İyi ki kimseyi dinlememişim kızımı sınva götürmüşüm. 11 yaşında tek başına İstanbul’da okumaya başladı. Satranç, sağlam karakter ve cesaret öngörüsüne katkı sağladı. Satranç benim hayat felsefem oldu. 3-4 hamle sonrasını hesaplayıp adım atıyorum, kimseye eyvallah etmeden, çocuklarımı kimseye ezdirmeden ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorum. Satrancı sadece bir oyun değil, bir hayat olarak görüyorum” diyor. 

Yaprak Şeb, Damla Şeb, Ceylan Eroltu, Gülşah Eroltu

Gülşah Eroltu, bu seneki şampiyonaya hem veli hem de antrenör olarak katıldı. Eroltu, kızı Ceylan'a destek olurken öğrencisi Damla Şeb ile turnuvada mücadele etti.


CENTİLMENLİK ÖDÜLÜNÜN OLUŞMASINI SAĞLAYAN NİL  

Nil Çokgezen: Temmuz 2010 doğumlu Nil Çokgezen, 2017 İstanbul Küçükler Satranç İl Birinciliği finallerinde, kale üstünlüğü ile maçı kazanmak üzereyken bir önceki hamlesinde rakibinin şah çektiğini fark edip, rakibi hakemlerin farkında olmamasına rağmen hakemi çağırıp hatalı hamle yaptığını söyleyerek maçı kaybetmiş. Bu örnek davranışından dolayı finallerde olmayan Centilmenlik Ödülünün oluşmasına ve sahibi olmaya hak kazanmış. Finalleri izleyen Bahçelievler Belediye Spor Kulübü Başkanı Yusuf Yıldırım’ın yönlendirmesi sonucu Türkiye Olimpiyat Komitesi tarafından Fair Play ödülüne aday gösterilmiş ve 2017 Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Kutlama Mektubu’na layık görülerek bu ödülün sahibi olmuş. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi Spor Kurulu tarafından Boğaziçi Üniversitesi Spor Ödülleri 2018 töreninde Fair Play ödülüne layık görülmüş. 

Nil Çokgezen ve annesi Zeynep Çokgezen

''SENİ YENSEM ÜZÜLÜR MÜSÜN?''

Nil, oyuna başlamadan önce ''Seni yensem üzülür müsün?'' diye soruyor ve rakibi üzüleceğini söylerse onu beraberliğe ikna ediyor.  Derece yapmadığında üzülmediğini söyleyen Nil, ''Benim için dürüst olmak ve adilce yarışmak önemli'' diyor.  

SEVGİ EVLERİ'NDEN ŞAMPİYONAYA

Türkiye Satranç Federasyonu'nun Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile yaptığı proje kapsamında Türkiye'de bulunan tüm Sevgi ve Çocuk Evleri'ne İş Bankası Satranç Sınıfları açıldı. Miraç da Elazığ Sevgi Evleri'nden şampiyonaya katılan yetenekli bir sporcu. 

11 yaşındaki Miraç, satranca Elazığ Sevgi Evleri’nde 10 ay önce başlamış. Satranca yakın zamanda başlamasına rağmen UKD’si* oldukça yüksek (Bin 400’lerin üzerinde). Satrancı öğretmeni Oğuzhan Deniz sayesinde öğrendiğini söyleyen Miraç, 'Satranç sayesinde çok geniş bir ailem oldu. Kendime güvenim arttı, ders notlarım da artık daha iyi' diyor. 

*UKD nedir?

UKD, açılımı Ulusal Kuvvet Derecesi olan ve sporcuların UKD hesaplamalarına alınan yarışmalarda gösterdikleri performansa göre ya da satranç akademisindeki adımları başarılı olarak tamamlayarak sahip oldukları dört basamaklı bir puan sistemidir.


6 AYLIK DOĞAN YUSUF: ARTIK ARKADAŞLARIM BENİ İZLİYOR 
  
Yusuf Kaya: 2005 yılında 6 aylıkken prematüre doğan Yusuf 8 yıldır satranç oynuyor. Satranca başladığından beri yaş grupları turnuvalarında her yıl birinci olan Yusuf, erken doğum nedeniyle yürüme sorunu yaşamış. Satrançtaki başarısı sonrası özgüveninin arttığını söyleyen Yusuf, bu sayede fizik tedaviye başlamış ve artık iki yıldır turnuvalara yürüyerek katılıyor.

Yusuf Kaya ve babası Osman Kaya 

''Satranç sayesinde hiç tanıyamayacağım insanları tanıdım'' diyen Yusuf hikayesini şöyle anlatıyor: ''Arkadaşlarım dışarıda oyun oynarken ben onları evde izliyordum. Satranca başladıktan sonra artık arkadaşlarım beni izlemeye başladı. Ben onların oynadığı sporları satranç tahtasında yapabiliyorum. Sonunda arkadaşlarım da satranca başladı ve onlarla daha çok kaynaştık.''

'YUSUF'UN BABASI OSMAN'

Osman Kaya (Yusuf Kaya’nın Babası) satranca bakışını şöyle anlatıyor: Ben aslında sağlık personeliyim. Bize ilk öğretilen şey şuydu, 'Hastaya dokunun. Önce hasta size güvensin. Hasta size güvenince siz ona hangi ilacı yazarsanız yazın, hasta yüzde 50 iyileşmiştir zaten.'

Fizik tedavide Yusuf'tan daha iyi olan çocuklar vardı. Onlar hayata küstüler, bıraktılar kendilerini. Yusuf satrançta başarılı olunca 'Satraçta başarılı olduğun gibi bu hareketleri de yapabilirsin' diyerek Yusuf çok daha iyi tepki vermeye başladı. Katkım olabilsin diye ben de satrancı öğrendim. Başlarda Yusuf'u yeniyordum ağlıyordu artık Yusuf beni yeniyor ama ben ağlamıyorum. Gurur duyuyorum oğlumla. Artık beni 'Yusuf'un babası Osman' diye tanıtıyorlar, bundan da gurur duyuyorum. 


‘’YENİLMEYİ ÖĞRENDİM’’

TALHA KEMAL KARADAĞ: Darüşşafaka sınavını 11. olarak kazanan Talha satranç sayesinde yenilmeyi öğrendiğini söylüyor. ''Yenilmeyi bilmiyordum, satranca başladığımdan beri yenmeyi ve yenilmeyi öğrendim. İyi dostluklar kurmaya başladım'' diyor. 

ZEYNEP ACAR: 2010 İzmir doğumlu Acar, 2017’de Karadağ Budva’da düzenlenen Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası’nda beşinci, 2018 Türkiye Şampiyonası’nda 8 yaş kızlarda birinci, 2017 Avrupa Okullar 7 yaş kızlar kategorisinde beşinci olmuş. Zeynep'in şimdiki hedefi Türkiye şampiyonu olmak.

ELA KESKİNLER: 3 yıldır milli sporcu olan 2009 İzmir doğumlu Ela Keskinler, 2018 Dünya Okullar Satranç Şampiyonası 9 yaş kızlar kategorisinde ve 2017 Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası’nda 8 yaş kızlar kategorisinde beşinci olmuş. Ela, kızlar kategorisinde daha çok katılım olmasını istiyor. 

 Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay ve Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Bülent Yumuşaker 

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay, şampiyonanın aynı zamanda bir Türkiye buluşması olduğunu belirterek, sporun ve dostluğun kazandığını belirtti.  ''Masa başında herkes eşit'' diyen Tülay, şunları kaydetti: ''Bu sporun kazandırdıkları bambaşka. Sadece spor değil, yeni bir hayat demek. Sporcularımızın buradaki heyecanı, dostluğu görülmeye değerdi''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler