Ödül iadesi Saray'dan mı döndü?

Adı dopinge karışan atletlere tebligat yapılmadı, CAS sporculardan yana tavır belirledi.

Yayınlanma: 21.10.2015 - 07:20
Abone Ol google-news

Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonalarında dereceye girip, yüksek miktarlarda para ödülü alan ancak doping yaptıkları belirlenen elit sporculara, bugüne kadar ‘ödüllerinizi iade edin’ türünde bir tebligat yapılmadığı ortaya çıktı. Gazetelerde yer alan, “Bakanlık ve SGM, atletlerle antrenörlerinden ödülleri geri vermesini istedi” şeklindeki haberler, havada kaldı.

Son 10 yıl içinde, uluslararası anti doping ajansı WADA ve Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu IAFF’ten çeşitli cezalar alan Süreyya Ayhan, Nevin Yanıt, Elvan Abeylegesse, Aslı Çakır Alptekin, Binnaz Uslu, Almitu Bekele, Meryem Erdoğan, Karin Melis Mey ve Eşref Apak’a kazandıkları ödüllerle ilgili bir iade talebinde bulunulmadı. Sadece, adı doping olayına karışan Tezeta Sürekli’ye Türkiye Atletizm Federasyonu’ndan bir çağrı pusulası gittiği, ancak Etiyopya asıllı atletin Türkiye’deki adresinde bulunamaması nedeniyle konunun kapandığı ortaya çıktı.

CAS’lı önlem!

Adı ‘ödülleri geri istenen atletler’ listesinde yer alan ve 270 bin TLyi iade edeceği vurgulanan 100 metre engelli Avrupa Şampiyonu atlet Nevin Yanıt, yakın çevresine bugüne kadar ne atletizm federasyonundan, ne de bakanlıktan ödüllerle ilgili bir uyarı almadığını açıkladı. Biyolojik pasaporttaki sıkıntı nedeniyle cezaya çarptırılan Yanıt’ın, bu süre içinde Bakanlık ve Genel Müdürlük tarafından, telefonla arandığı ancak bu görüşmelerin tamamen, ‘moral ve destek’ amaçlı olduğu öğrenildi. Bu gelişmelere karşın Nevin Yanıt’ın, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne başvurduğu ve CAS’tan “Avrupa şampiyonalarındaki başarılı performansları sırasında doping yapmadığı için madalyalarının geri alınması mümkün gözükmemektedir” yazısı aldığı da ortaya çıktı. Yine Fenerbahçe Kulübü’ne yakın kaynaklar, Nevin Yanıt’ın ödüllerinin iadesi ile ilgili olarak atletizm şubesine herhangi bir tebligat gelmediğini belirttiler. Kulüpten “Ne atlete, ne kulübe böyle bir yazı gelmiştir” şeklinde gayri resmi bir açıklama da yapıldı.

Sonradan Türk vatandaşlığına geçen şampiyon atletlerin ise kazandıkları ödülleri, doğum yerleri başta olmak üzere, Avrupa ülkelerinde değerlendirdikleri, ödül iadesi gündeme gelse bile paranın tahsil edilemeyeceği de öğrenildi. Ödül iadesi sistemi devreye girse bile Elvan, Karin, Bekele gibi isimler bu parayı geri vermeyecekler.

Erdoğan mı durdurdu?

Doping yapan sporcuların ödüllerinin alınmamasının perde arkasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2013 yılında verdiği bir demecin yattığı öne sürüldü. Erdoğan, Başbakanlık makamında otururken Buenos Aires’teki olimpiyat seçmeleri sonrası gazetecilerle sohbet etmiş ve sorulan, “Doping çıktıktan sonra bile sporcuya verilen ödül geri alınmıyor, geri almak gerekmez mi” sorusuna şu yanıtı vermişti: “Biz almıyoruz. Bir de atletizmde mesela 15 günde çıkması gereken testleri 3 ay sonra açıklayıp, biyometrik pasaport gibi yeni uygulamalarla çocukları yakıyorlar” olmuştu.

İşte o atletler

Aslı Çakır Alptekin: 2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda altın madalya kazandı. Dopingli olduğunun anlaşılmasının ardından 8 yıl bütün müsabakalardan men edildi. Özel sektör hariç 1.6 milyon TL ödül kazandı.

Nevin Yanıt: 2012 Avrupa Şampiyonluğu, 2013 Avrupa Salon Şampiyonası altın madalyası olan Yanıt, doping kullandığı gerekçesiyle 2 yıl men cezasına çarptırıldı. 270 bin lira ödül aldı.

Elvan Abeylegesse: Türkiye ve Avrupa rekortmeni, olimpiyat gümüş madalyası sahibi Elvan Abeylegesse’nin geçmişe yönelik incelemelerde doping yaptığı ortaya çıktı. Bugüne kadar 1.5 milyon TL ödül kazandı.

Süreyya Ayhan Kop: 2007’deki kontrollerde 2 yasaklı madde kullandığı ortaya çıktı. Ömür boyu men cezası aldı. Ayhan toplam 1.5 milyon TL kazandı.

Binnaz Uslu: 2005’te İspanya’daki Akdeniz Oyunları’nda bronz madalya kazanan Binnaz Uslu’nun doping yaptığı ortaya çıktı ve Uslu atletizmi bıraktı.

Alemitu Bekele: 2010 Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda altın madalya kazandı. 2015 yılında yapılan incelemede dopingli olduğu ortaya çıktı. Altın madalyası elinden alındı.

Meryem Erdoğan: Etiyopya asıllı sporcunun biyolojik pasaportunda 2012 yılında dopinge rastlandı. 

Karin Melis Mey: 2012’deki Londra Olimpiyat Oyunları’ndan sakatlık bahanesi ile çekilen Mey’de doping tespit edilmesi üzerine 2 yıl ceza aldı.

Eşref Apak: Olimpiyat madalyasına sahip Eşref Apak, 2013 yılında Türkiye Atletizm Federasyonu Disiplin Kurulu tarafından 2 yıl men cezası aldı. İadesi söz konusu para ödülü 350 bin TL.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler