Gazi 90 yaşında

22 safkanın mücadele edeceği 2400 metre mesafeli büyük koşunun ikramiyesi tam 1.350.000 TL

Yayınlanma: 25.06.2016 - 17:43
Abone Ol google-news

En büyük gün yine geldi. Yarış saati olan 17.15'de nefesler tutulacak, heyecan tavan yapacak. Veliefendi erken saatlerinde her zaman olduğu gibi dolmaya başlayacak. Öyle bir an olacak ki iğne atılsa yere düşmeyecek. Bunun geçmişte örnekleri çoktur. Görüntü futbolda bir derbi maçın kalabalığını andırır. Çocuklar için yine çok sayıda etkinlikler var. Aileler kendilerine ayrılan bölgelerde pikniklerini yapacaklar. Yine tüpler yanacak etler kavrulacak. Yarışsever, bir elinde bülten, bir elinde kalem önündeki kupona atacağı çarpıyla şansını arayacak. Hep güzel geçmiştir Gazi Koşuları. Yine aynı güzelliğin olacağından hiç kuşkumuz yok. Gazi Koşusunun startı verildiğinde at sahibinin, yakınlarının, seyislerin yaşadığı o heyecana yakından tanıklık etmenizi isterim. Bu heyecan bambaşka bir heyecan. Atları pistte, onlarda pistin kenarında koşuyorlar. Kolay bir iş değil. Bu yarış her at sahibine nasip olmaz. Bu nedenle her at sahibinin gönlünde Gazi Koşusu`na katılabilmek ve kazanabilmek yatmaktadır. Bir de ikramiyesi çok yüksektir. Bizim bu önemli günde en büyük temennimiz atların ayaklarının yere düz basmalarıdır.

22 safkan arasında en şanslısı Temsil

Mustafa Kemal Atatürk adına 90 yıldır kesintisiz düzenlenen, Türk yarışçılığının derbisi Gazi Koşusu, 22 safkanın katılımıyla çim pistte gerçekleşecek. 2400 metre mesafeli bu önemli koşunun birincilik ikramiyesi 1.350.000 TL olarak belirlendi. Bildiğiniz üzere geçen yıl koşuyu Gülçin Kundakçı'nın sahibi olduğu Renk isimli safkan jokeyi Ahmet Çelik'le kazanmıştı. Bu yıl Akın Sözen'in bineceği Temsil yarışın favorisi olarak gösteriliyor. Graystorm, Cooger ve Victory is Ours koşuda diğer şanslı isimler.

 

Gazi Koşusu'nun tarihçesi

Gazi Koşusu'nun tarihçesi Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara'daki at yarışlarını kendi himayesinde yaptıran Mustafa Kemal Atatürk, 1927'de emir vererek Gazi Koşusu'nun düzenlenmesini istedi. At yarışlarının modern toplumlar için sosyal bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Atatürk, fırsat buldukça hipodroma gelmekten büyük mutluluk duyuyordu. Ali Muhiddin Hacıbekir'in sahibi olduğu “Neriman”ın 1927 yılında kazandığı ilk Gazi Koşusu'nu da Atatürk ile İsmet İnönü birlikte izledi. Birincilik ikramiyesi 2 bin liraydı. İlerleyen yıllarda bu önemli koşuyu Cumhurbaşkanları İsmet İnönü "Olgo", Celal Bayar ise "Cap Gris Nez" isimli safkanlarıyla kazandı. İstanbul'da ilk kez 1968'de düzenlenen Gazi Koşusu'nda ise birinciliği Burhan Karamehmet'in "Asuvan" adlı safkanı elde etti. Türk yarışçılığının en büyük klasiği Gazi Koşusu'nun armağanı olan Atatürk'ün at üzerindeki som gümüşten heykeli, 1970 yılından beri "Gazi Koşusu" galiplerine verilmeye başlandı. Ünlü heykeltıraş Doç. Dr. Şadi Çalık'ın eseri olan bu heykeli ilk kez "Sadettin" adlı safkanın sahibi Sadun Atığ aldı.

İşte katılacak safkanlar ve jokeyleri

İşte bu yılki Gazi Koşusu'nda start alacak safkanlar ve jokeyleri: Abbas Yolcu ( Mickael Barzalona), Temsil ( Akın Sözen) Cooger ( Gökhan Kocakaya ) Graystorm (Ahmet Çelik), Rocket Man (Ömer Kaya) Ildır Beyi (Deniz Yıldız) Memedim ( Yücel Bilik) Wolf Prince (Halis Karataş), Yılmazhan (Tolga Yıldız), Foulita (Selim Kaya ) Radyocu ( Mustafa Çiçek) Impulsive (Ricardo Santana Jr.) Victory is Ours (Özcan Yıldırım) Serseri (Uğur Polat) İpsiz Kız (Erhan Yavuz ) The Last Legend (Ayhan Kurşun) Angel Horse (Murat Gündüzeli) War Legend (Gökhan Gökçe) Midnight Magic ( Barış Kurdu) Wiretop (Müslüm Çelik ) Fair Mount (İlker Soyad ) ,My Royal Sun (Kadir Tokaçoğlu)

En iyi dereceyi Bold Pilot yaptı

Gazi koşusu'nda en iyi dereceyi 1996 yılında Özdemir Atman'ın sahip olduğu Bold Pilot 2.26.22'lik derecesiyle yaptı. Özdemar Atman'a ait olan "Bold Pilot" yaptı Bu büyük koşuda en fazla kazanma başarısını gösteren eküri de "Darling" (1950), "Kusun" (1953), "Atlıhan" (1961), "Melikşah" (1963), "Kayarlı" (1964), "Minimo" (1971), "Akkor" (1972), "Karayel" (1973), "Buğra" (1976), "Toraman" (1982), "Cartagena" (1984), "Hafız" (1986), "Popular Demand" (2005) ile (toplam 13 kez) Eliyeşil ekürisi oldu. Mümin Çılgın en fazla kazanan jokey
Jokey Mümin Çılgın Gazi Koşusu'nu en fazla kazanan isim olarak kayıtlara geçti. Mümin Çılgın, "Helene De Troia" (1960), "Apaçi" (1965), "Nadas" (1974), "Dr. Seferof" (1979), "Dersim" (1981), "Uğurtay" (1985), "Hafız" (1986), "Top Image" (1988) ve "Abbas" (1991) ile tam 9 kez kazandı.

Özel yayın yapılacak

Gazi Koşusu ve diğer yarışların canlı yayını için Türkiye Jokey Kulübü televizyonu TJK TV tarafından geniş bir yayın ekibi görevlendirildi. Yarış dışında, jokey odası, padok ve hipodromun değişik yerlerinden röportajlarla bu özel günün tüm detayları, 2 süper motion kamera, 2 jimmy jip kamera, 1 hight speed kamera olmak üzere yaklaşık 20 kamera ve 70 kişilik ekiple canlı yayında ekranları başındakilere ulaştırılacak. Yarışseverler, bu büyük yarışı TJK TV, Tay TV ve Kanal D'den canlı olarak izleyebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler