655. Tarihi Kırkpınar'da Cumhuriyet rekoru kırıldı

Olimpiyatlardan sonra dünyanın en eski spor organizasyonu olarak kabul edilen ve bu yıl 655. düzenlenen tarihi Kırkpınar yağlı güreşleri başladı. Bu yıl Kırkpınar'da Cumhuriyet rekoru kırılarak bin 969 pehlivan er meydanına çıkıyor.

Yayınlanma: 22.07.2016 - 15:25
Abone Ol google-news

Edirne Sarayiçi Er Meydanı'nda düzenlenen 655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, SABAH saat 10.00'da Minik-1, Minik-2, Teşvik-1, Teşvik-2, Tozkoparan, Ayak Boy kategorilerinde başladı. Bu kategorilerdeki yüzlerce pehlivan sahada yağlanarak, 50 yılı aşkın süredir tarihi Kırkpınar Er Meydanı'nda cazgırlık yapan başcazgır Şükrü Kayabaş'ın manileriyle peşrev çekti.

BU YIL KATILIMDA REKOR KIRILDI

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne bu yıl rekor düzeyde güreşçi kayıt yaptırdı. Geçen yıl bin 969 pehlivan kayıt yaptırırken bu yıl bin 969 pehlivan kayıt yaptırarak Cumhuriyet rekoru yeniden kırılmış oldu.
Kırkpınar Minik pehlivanların müsabakaları çok çekişmeli geçerken, aylar öncesinden Kırkpınar'a hazırlanan güreşçiler zorlu maçlar çıkardı. Öte yandan Başpehlivanların güreşleri ise 23 Temmuz Cumartesi günü öğle saatlerinde başlayacak.

YABANCI BASINDAN BÜYÜK İLGİ

Ayrıca Tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerine Türk medyasının yanı sıra dünya basınından da ilgi büyük. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen yaklaşık 200'e yakın basın kuruluşu, fotoğraf sanatçıları ve gazetelerin fotomuhabirleri maçları yakından takip ediyor. 

655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başladı

655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri gelenekleri gereği, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın ile Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim'i kent girişinde karşıladı.

Belediye önünden davul ve zurnayla Başkan Gürkan önderliğinde hareket eden, aralarında milletvekilleri, siyasetçiler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve eski Kırkpınar ağalarının da bulunduğu kortej, ağayı karşılamak üzere Talatpaşa Asfaltı'na kadar yürüdü.

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın burada yaptığı konuşmada askerin içerisinde bir grup cuntanın darbe girişiminde bulunduğunu, Türk milletinin dünyaya örnek olacak şekilde darbeye "dur" dediğini anlattı.

Güreşlerin neden iptal edilemediği konusuna değinen Başkan Aydın, "Sayın başkanı kutluyorum, Kırkpınar'da yapılması düşünülen eğlenceleri iptal ettiler. Sadece güreşlerin yapılması kararı alınmıştır. Doğru karar vermişlerdir. Üç, beş çapulcu yüzünden 655 yıllık geleneğe ara vermek bize yakışmazdı. Aziz milletimize yakışmazdı." diye konuştu.

Edirne Belediye Başkan Recep Gürkan ise bir grup askerin yaptığı kalkışmaya Türk halkının tek vücut ve tek yürek olarak karşı geldiğini belirtti.

Ağa Selim ise Kırkpınar güreşlerinin hayırlı olması temennisinde bulunarak, "655 yıldan beri devam eden Kırkpınar Yağlı Güreşleri 3-5 tane cuntacı yüzünden kalamazdı, devam edecek" dedi.
Ağanın da katıldığı kortej, belediye binası önüne geçip, Edirne Valisi Günay Özdemir'i karşıladı. Atatürk Anıtı'na kadar yürüyen kortejin, anıta Kırkpınar çelengini koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Bu arada kortej, Pehlivan Mezarlığı'nda, pehlivanların kabri başında dua etti. 655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin resmi açılışı, bu akşam Sarayiçi Er Meydanı'nda yapılacak.

Sıcak hava pehlivanları zorluyor

655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde pehlivanlar rakipleriyle olduğu kadar sıcak havayla da mücadele ediyor.

"Güreşin olimpiyatı" olarak gösterilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yaz aylarında yapılması nedeniyle pehlivanların vücutlarındaki yağ sıcağı daha fazla çekiyor. Bu nedenle özellikle başaltı ve başpehlivanlık güreşlerinde zaman zaman bir saati aşan güreşlerde pehlivanlar oldukça zorlanıyor.

Meteorolojinin tahminlerine göre, Edirne'de hava sıcaklığı, başpehlivanın da seçileceği 24 Temmuz Pazar günü 36 derece olacak.

Bu arada, bu yıl ilk kez çayırdaki sağlık hekimlerine spor hekimi de eşlik edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler