Brezilya'ya ilk altını ırkçılık kurbanı judocu getirdi

Brezilya gündemi siyah, yoksul ve genç bir kadına kilitlendi. Ev sahibi Brezilya, nihayet olimpiyat oyunlarının ilk altın madalyasını kazandı. Judo'da 57 kiloda yarışan Rafaela Silva'nın kazandığı bu madalya aynı zamanda ırkçılığa karşı da büyük bir zafer niteliğinde.

Yayınlanma: 09.08.2016 - 10:52
Abone Ol google-news

2012 Londra olimpiyatlarında Brezilya'nın en büyük madalya umutlarından Rafaela Silva, Macar rakibi Hedvig Karakas'ın kural dışı bir tekmesiyle yarış dışı kalmıştı. Silva'nın madalyayı kaybetmesinin ardından Brezilya'da sosyal medya üzerinden kişiliğine yönelik hakaretlerin yanında siyahi olması nedeniyle "macaca-maymun" denilerek hakaretler edilmişti.

Yoksul bir aileden gelen Rafaela Silva, Cidade de Deus yani Tanrıkent favelası doğumlu. Fernando Mereilles'in aynı isimli filmiyle dünya çapında tanınan bu Favela, Rio de Janeiro'nun en yoksul ve ten rengi en siyahi olanlarının yaşadığı bir bölge. Mereilles'in olimpiyat oyunlarının açılış serenomisinin fikri tasarımcı olması ve Brezilya'nın ilk altın madalyasını bu Favela'dan çıkan bir atletin alması talihin baska bir cilvesi.

Dört yıl sonra yeniden Lonradaki rakibi Karakas'ın karşısına çıkarak rövanşını alan Rafaela Silva'nın zaferinden sonra ülkedeki tüm yayın organları ırkılık konusu yeniden işlenmeye başlandı. Instagram'da ülkenin ünlü sanatçıları Silva fotoğraflarını paylaşıyor. Silva'yı ilk tebrik eden Neymar oldu. Neymar 2012'de yaşananların ardından "nasıl hissettiğini biliyorum. Şimdi seni gerçekten sevenlerin yanında olma ve Rio 2016 hayallerini gerçekleştirmek için motive olma zamanı" sözleriyle destek verdiği tweetini hatırlatarak, "tıpkı 2012'de dediğim gibi... Madalya ve rüyanı gerçekleştirdiğin için tebrikler" mesajını yayınladı.

Silva ise zaferi sonrası Globo TV'ye "Londra hayvanat bahçesine kapatılması gereken maymun bugün evinde şampiyon oldu" açıklamasında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler