Eskrimde Türk işi rekor... 678 maçta 678 yenilgi

Eskrimde Dünya Kupası adı altındaki organizasyonlara götürülen 113 sporcunun 678 karşılaşmada 678 yenilgi aldıkları iddia edilirken, bu sporcuların sınavsız BESYO hakkından yararlandığı öne sürüldü.

Yayınlanma: 20.01.2017 - 22:07
Abone Ol google-news

Eskrim dünyası, ‘çakma millilik’ iddiaları ile çalkalanırken, eski federasyon yöneticisi Haluk Yamaç’ın uluslararası müsabakalarda 678 müsabakada 678 yenilgi alındığı şeklindeki açıklaması ortalığı karıştırdı.

Eskrim Federasyonu bünyesinde Olimpik barajı zorlayacak kapasitede 50 civarında elit sporcu varken, Dünya Kupaları adı altında düzenlenen az katılımlı uluslararası organizasyonlara 113 sporcunun götürüldüğü ve bu “sözde sporcular”ın da Ay-Yıldızlı milli forma ile yaptığı tam 678 müsabakada, tek bir maç dahi kazanılamadığı iddia edildi.

678 mağlubiyet

Söz konusu şampiyonalara katılan sporcuların müsabaka sonuçlarını derleyen eski eskrimci Haluk Yamaç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Eskrim federasyonu bünyesinde, ‘millilik belgesi’ dağıtan özel bir yapılanma mevcut. Bu işler için bir firma kurulmuş ve bir takım gençler, bu oluşum tarafından ‘eskrimci’ sıfatıyla çeşitli uluslararası organizasyonlara götürülüyorlar. Ay-Yıldızlı forma altında müsabakalara katılıp, hak ettikleri (!) millilik belgesini alanlar da katıldıkları organizasyondan sonra ortadan kayboluyor! İşte bunun doğal sonucu da 678 müsabakada 678 mağlubiyet oluyor” ifadesini kullandı.

Gazeteci Altuğ İstanbulluoğlu’nun yayın yönetmenliğini yaptığı www.ikincibeyin.com adlı internet sitesinin de ayrıntılarıyla gündeme taşıdığı haberde, milli olan eskrimcilerin sınavsız BESYO’lara (Beden Eğitim Spor Yüksek Okulu) kayıt ettirdiği belirtildi.

Futbolcuya bile belge veriliyor

Eskrimdeki millilik skandalıyla ilgili ayrıntılar şöyle: “Eski milli eskrimci ve federasyonun eski yöneticisi Haluk Yamaç’ın iddialarına göre, eskrimde uluslararası nitelikteki bir dünya kupasına katılabilmek için, Türkiye eskrim klasmanında yer alıyor olmak gerekiyor. Dolayısıyla sözkonusu kişi önce usulen Türkiye’deki bir müsabakaya sokuluyor ve ancak ondan sonra uluslararası bir müsabakaya katılım başvurusu yapılabiliyor. Örneğin S. B. adında eskrimle uzak yakın hiçbir ilişkisi olmayan Balıkesirli bir kızımız... Kendisinin (prosedür gereği) Türkiye’de katıldığı ilk ve son müsabaka, Aralık 2015 tarihindeki Kocaeli Açık Turnuvası. Kızımız bu turnuvada, haliyle galibiyet almadan ve tuş dahi yapamadan sonuncu olmuş. Sonraki istikamet ise Slovenya FIE Satelit Turnuvası. Sonuç mu? Haliyle 6 maçta 6 yenilgi, toplam 1 tuş! Sporcumuz Balıkesirli dedim de çağrışım yaptı. Örneğin Balıkesirspor U21 Takımı’nın İ.I. isimli futbolcusu da bu yöntemle eskrim milli takımına alınıp millilik belgesi verilen yüzlerce isimden biri...

Tek galibiyet yok

Örneğin M.M.K. isimli kişi, Ocak 2016’da Almanya’da Dünya Epe Kupasına götürülmüş ve yarışmadan tek galibiyet alamadan ve tuş dahi yapamadan dönmüş. Bu sporcunun federasyondan aldığı millilik belgesi ile Balıkesir Üniversitesi Spor Yüksek Okulu’na girdiği görülüyor” Bu “skandal” üzerine Spor Genel Müdürlüğü’nün (SGM) soruşturma açması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler