#direnbarış

Diyarbakır'da HDP mitinginin yapıldığı alanda iki ayrı patlama oldu. İstasyon Meydanı'ndaki patlamanın ardından yaralanan 100'ün üzerindeki kişi hastanelere kaldırıldı. 16 ve 17 yaşında iki çocuk yaşamını yitirdi.

Yayınlanma: 05.06.2015 - 18:07
Abone Ol google-news

<video:292573>

HDP’nin Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği miting sırasında HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş konuşma yapmaya hazırlandığı sırada, önce bir çöp kutusunda ardından Demirtaş’ın konuşacağı platformun 30 metre yakınındaki trafonda 3 dakika arayla 2 patlama meydana geldi. Patlamada ağır yaralanan 16 yaşındaki Ramazan Yıldız ve 17 yaşındaki Rıdvan Şahin kurtarılamadı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ölü sayısını 2 olarak açıklarken, Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Cengiz Günay, hastanelerden aldıkları bilgilere göre 4 kişinin yaşamını yitirdiğini 100’den fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

Demirtaş: Saldırılara rağmen barıştan vazgeçmeyeceğiz

Diyarbakır'daki patlama sonrası ilk fotoğraflar

Taner Yıldız'dan ilk açıklama: Patlama trafodan kaynaklı değil

Kılıçdaroğlu'ndan Diyarbakır'daki patlama için açıklama

Diyarbakır'daki patlamada korkunç şüphe

Erdoğan'dan Diyarbakır'daki patlamaya ilgili ilk açıklama

Sağlık Bakanı'ndan yaralı açıklaması

Patlama ile ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın konuşmasından hemen önce HDP Grupbaşkanvekili İdris Baluken sahneden indiği sırada saat 17.50 sıralarında peş peşe iki patlama sesi duyuldu. İlk patlama platformun 70 metre ilerisindebir çöp kutusunda meydana geldi. Ufak çaplı patlamının ardından kısa süreli panik yaşandığı anlanda ilk patlamadan 3 dakika sonra alanda bulunan trafonun hemen yanında, konuşmaların yapıldığı platformun yaklaşık 30 metre ilerisinde büyük bir patlama sesi duyuldu ve çevreye siyah dumanlar yükseldi. Patlamının ilk bilgilere trafo patlamasından kaynaklandığı iddia edilirken, miting alanında büyük panik yaşandı. Yaralıların bulunduğu bölümün açılması için anonslar yapılırken, miting alanda büyük kargaşa yaşandı. Polisin alana gaz bombası atması ile platform arkasındaki bariyerlerdeki izdiham neden oldu. Görgü tanıkları, ilk patlamanın daha hafif olduğunu ancak ikinci patlamanın büyük şiddetle meydana geldiğini, trafo kapaklarının havalanarak uçtuğunu belirtti.

Kan gölüne döndü

Görgü tanıkları birçok kişinin bacaklarından yaralandığı, kolları ve bacakları kopan yaralılar olduğunu, kopan parmakların etrafa saçıldığını, olay yerinin kan gölüne döndüğünü belirtti.

Kargaşanın ardından halkta büyük öfke meydana gelirken, koşarak miting alanından dağılan kalabalık polise tepki gösterdi. Olaya tepki gösteren binler Ofis Semti’ne yürüdü. Polisle bu gruplar arasında yer yer olaylar çıktı.

Bakan Eker, beraberinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Vali Hüseyin Aksoy ile basın toplantısı düzenledi. Eker, “2 vatandaşımız, hayatını kaybetmiştir. 100’ün üzerinde yaralı var. Trafo binasının önündeki patlamanın bir tüpten kaynaklandığına dair ilk bilgiler var” dedi. Demirtaş’ın sağduyu çağrısından sonra Diyarbakırlılar demokratik eylemlerle bombalı saldırıyı protesto etti. Kentin birçok yerinde araç konvoyu oluşturuldu, evlerde ışıklar söndürüldü ve tencere tava eylemi yapıldı. DİHA’nın haberine göre Diyarbakır Valiliği, 3 Haziran’da yaralanma ve can kaybına karşı birimleri uyardığı iddia edildi. İçişleri Bakanlığı, olay yerine uzman ekip yollandığını açıkladı.

Parça tesirli bomba

Güvenlik güçlerinin olay yerinde yaptığı ilk incelemede bombanın piknik tüpünün içine yerleştirilmiş bir düzenek ile patlatıldığı tespit edildi. Yetkililer, patlayan tüpün içinde yüzlerce metal bilye bulunduğunu ve güçlendirilmiş bir patlayıcı madde kullanıldığını söyledi. Güvenlik güçleri olayla ilgili şu ana kadar herhangi bir şüpheli tespit edemezken, terör ve istihbarat uzmanlarının bölgedeki tüm MOBESE kayıtlarını incelemeye başladığı belirtildi. Olay yeri inceleme uzmanlarının patlayan tüpün parçaları üzerinde bazı parmak izleri tespit ettiği belirtildi. İkinci patlamanın yaşandığı yerde bir adet parçalanmış cep telefonu ve batarya bulan uzmanlar, telefonun patlamada kullanılmış olma ihtimalini araştırıyor. Yetkililer, patlamada 150’den fazla yaralı bulunduğunu ve 20'sinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu belirtti. 23 yaralının ameliyatının tamamlandığını söyleyen yetkililer, yaralıların bir kısmının vücudundan metal bilyeler çıktığını bildirdi.

 

Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı'ından gelen açıklama bu şekildeydi:

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Cengiz Günay, Diyarbakır HDP mitinginde yaşanan patlamada yaralanan 4 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Yüzbinlerin katıldığı HDP mitinginde peş peşe gerçekleşen bombalı saldırıda yaralanan yüzlerce kişiden bazılarının yaşamını yitirdiği bildirildi. Yaralılara dair görüştüğümüz Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Cengiz Günay, patlamada yaralanan 4 yurttaşın yaşamını yitirdiğini açıkladı. Günay, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören 3 kişinin ve Veni Vidi Hastanesi'nde de 1 yurttaşın yaşamını yitirdiğini söyledi.

Öte yandan kenttin çeşitli hastanelerinde tedavi altına alınan yüzlerce yurttaştan durumu ağır olanların ameliyata alındığı bildirildi.

DİHA'nın haberine göre ise yaralı sayısı 350'yi buldu:

Habere göre yaralılar arasında çok sayıda ağır yaralının bulunduğu ve bazı yaralıların da yaşamını yitirdiği bildirildi. Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi'ne 40 yaralı, Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi'ne 140 yaralı, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne 25'i acil ameliyata alınan 75 yaralı, Veni Vidi Hastanesi'nde 5'i ağır 35 yaralı ve Bağlar Özel Hastanesi'ne 60 yaralının kaldırıldığı belirtildi. Bunun yanı sıra kentte bulunan diğer özel hastanelere de çok sayıda yaralının sevk edildiği bildirildi.

Diyarbakır Emniyet Müdürü'nden açıklama:

Diyarbakır Emniyet Müdürü patlamayla ilgili bir açıklama yaptı. Patlamanın trafodan kaynaklandığını ve 1'i polis 10 yaralı var. Miting alanından dağılan ve ofis  yemtine giden kalabalığın polisle karşı karşıya gelmemesi için HDP görevlileri araya tampon oluşturdu. Miting alanında görevli HDP'li parti yetkilileri de trafoda iki patlamanın meydana geldiğini söyledi. Son gelen bilgiye göre mitingi iptal edildi.

VİDEO- Diyarbakır'daki patlama sonrası ilk görüntüler


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler