Diyanet personeli, Arap sermayesine mecbur kaldı

Yaklaşık 150 bin din görevlisi bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı, 12 Kasım 2019 tarihinde, kısa adı Türk Diyanet Vakıf-Sen olan Türkiye Diyanet ve Vakıf Hizmetleri Kolu Kamu Görevlileri Sendikası’na “Promosyon işlemleri” başlıklı bir yazı gönderdi

Yayınlanma: 19.12.2019 - 02:00
Diyanet personeli, Arap sermayesine mecbur kaldı
Abone Ol google-news

. Gönderilen yazıda sendika üyelerine yönelik banka özendirme işlemleri hakkında uyarılar yer aldı. Yandaş sendika, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan gelen yazı uyarınca, üyelerine bir bildiri gönderdi. Gönderilen bildiride, banka promosyon işlemleri konusunda atılması gereken adımlar sıralandı. 

Kuruluş nedenini “Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışanlarının ortak ekonomik, sosyal ve mesleki hak ve menfaatlarının korunması ve geliştirilmesi” olarak belirten Türk Diyanet Vakıf-Sen, kuruluş amacının tersi yönünde hareket etti. 10 binden fazla üyesi bulunan sendika; üyelerinden banka promosyonu seçiminde katılım bankalarını tercih etmelerini istedi.

Üyelerden istenenlerin yer aldığı bir yazı, Genel Başkan Nuri Ünal imzasıyla 3 Aralık 2019 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı’na da gönderildi. Gönderilen yazıda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın banka promosyon önerisinin desteklendiği, bu sonuçla üyelerinin katılım bankalarına yönlendirildiği belirtildi.

Yandaş sendikanın buraya kadar attığı adımlar kimilerine göre normal karşılanabilir. Ancak bundan sonrası, sendika üyeleri için hiç de iç açıcı değil. BDDK’nin verilerine göre, Türkiye’de 6 katılım bankası var. Bu bankalardan üçü kamuya ait. Diğer üçü ise Arap sermayesi ile ilişkili. Sendike üyelerinin verdiği bilgiye göre banka promosyon anlaşması en son üç yıl önce yapıldı. O zaman 600 TL karşılığında yapılan maaş promosyonu şimdi yeniden yapılacak. Ancak ortada büyük bir haksızlık var. 

Türk Diyanet Vakıf-Sen üyelerine, maaş promosyonu için Arap sermayeli katılım bankalarına gittiklerinde üç yıl için 300 TL ile 400 TL arasında değişen rakamlar önerildi. Kamuya ait katılım bankaları ise sanki sözleşmiş gibi Diyanet çalışanlarına promosyon ücreti verilemeyeceğini belirtti. Yani 150 bine yakın Diyanet çalışanı, Arap sermayeli katılım bankalarına adeta mecbur bırakıldı. Oysa sendika üyelerine göre başka kurumlar, kamu bankaları ile 2 bin 100 TL karşılığında anlaşma imzaladı. Bazı sendika üyeleri, kendilerinin hem Diyanet İşleri Başkanlığı, hem de yandaş sendika tarafından Arap sermayeli katılım bankalarına zorla yönlendirildiklerini belirtiyor. Üstelik üç yıl önce aldıkları promosyon ücretinin yarı fiyatına.

‘BAŞKA DİNLERİ HATIRLATIYOR’

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, cami ile mescitlerde tabure ve sandalye üzerinde namaz kılınmasına ilişkin yayınlanan genelgeyle ilgili şunları söyledi: “ Camiye uymayan, başka dinlerin ibadet alanlarını hatırlatan ve ona benzeyen birtakım görüntüler ortaya çıkıyor. Bunlara engel olmamız gerekiyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler