Doğru tercih için 11 öneri

Üniversite adayları tercihlerini 7-17 Temmuz tarihlerinde yapacak.

Yayınlanma: 07.07.2014 - 13:10
Abone Ol google-news

Üniversite sınav sonuçları açıklandı. Sıra tercih listelerini hazırlamaya geldi. Üniversite adaylarının, tercih listesini hazırlamaya başlamadan önce mutlaka bölümler hakkında bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Bölümün ilgi alanına girip girmediği, beklentilere ve planlanan yaşam biçimine uygun olup olmadığı gibi noktaların araştırılması çok önemli.

Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, tercih yapacak adaylara şu önerilerde bulundu:

- Tercih Listesi Nasıl Hazırlanmalı?

- Bölümleri kılavuzdan seçerken özel koşullar ve açıklamalar bölümünü dikkatlice inceleyin

- Tercih listesini oluştururken dikkate alacağınız verilerin, bilgilerin en güncel halini 2014 ÖSYS Tercih Kılavuzunda bulabilirsiniz.

- Doğru bir tercih yapabilmek için Kılavuzdaki taban puanlar değil, başarı sıraları dikkate alınarak tercih listesi oluşturulmalıdır.

- Yükseköğretim programlarına en son yerleşenlerin başarı sıraları, yerleşme olasılığı hakkında fikir edinmek için doğru bir göstergedir. Bu nedenle tercih listesi hazırlanırken, ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yayınlanan yükseköğretim programlarının başarı sıraları dikkate alınmalıdır.

- Yeni açılmış bölümler ise tercih listesinde adayın istek sırasına göre yazılmalıdır. Bölümün puanının ne olabileceği konusunda fikir yürütebilmek için eşdeğer bir programla kıyaslama yapılabilir.

- Seçtiğiniz bölümleri isteklerinize uygun olarak sıralayın. Kaç bölüm olursa olsun en çok istediğinizden en az istediğinize doğru bir sıralama yapın.

- İsteklerinize göre sıraladığınız bölümler 30’dan çok ise çıkarılacak tercihlerin hangileri olduğunu belirlemek gerekir. Bunun için bölümlerin taban puanlarını ve başarı sıraları ile kontenjanlarını yanlarına yazınız. Size göre dezavantajı fazla olan bölümleri elemeniz doğru olacaktır.

- Açıköğretim Fakültesi’nin kontenjansız programları dışında herhangi bir programa yerleşen adayın OBP’si bir sonraki yıl düşecek ve aday puan kaybına uğrayacaktır. Bu yüzden okumayı düşünmediğiniz bir programı kesinlikle listenizde bulundurmayınız.

- Okul birinciliği hakkı sadece 12. sınıfta kullanılır. Üniversitelerin okul birinciliği kontenjanı sınırlıdır. Bu yüzden sıralamanın çok üstünde olan bölümleri yazmak risklidir.

- Kontenjanı dolmayan bölümlerin başarı sıraları veya puanları kılavuzda yer almayacaktır. Bu bölümlerle ilgili olarak, bu bölümlere olan talebin düşük olduğu yorumu yapılabilir.

- Adaylar tercih etmek istedikleri yükseköğretim programlarının özel koşullarını mutlaka 2014 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları kılavuzundan okumalıdır. Koşullarını taşımadıkları programlara yerleşseler bile devam edemeyeceklerini unutmamalıdır.

- Özel Yetenek Sınavı ile yerleştirme nasıl olacak?

Özel yetenek gerektiren programların seçme ve yerleştirme işlemleri ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yapılmaktadır. Bu sınavlara başvuru doğrudan ilgili yükseköğretim kurumuna yapılacaktır. İlgili yükseköğretim kurumları, ön kayıt için en az kaç puan gerektiğini, başvurudan önce basın-yayın organları ile kendi web sitelerinde duyurmaktadır. Başvurular üniversiteler tarafından alınacağından, başvuru koşul ve ayrıntılar için ilgili üniversitelerin web siteleri takip edilmelidir.

 

Sık sorulan sorular...

- Kaç tercih yapma hakkım var?

Toplamda 30 tercih hakkı vardır. Ama tamamını kullanmak zorunlu değildir. 30’u aşmamak kaydıyla istediğiniz sayıda tercih yapabilirsiniz.

- Tercih işlemlerini internetten bireysel olarak mı yoksa başvuru merkezlerine müracaat ederek mi yapmak daha sağlıklıdır?

ÖSYM’nin de kılavuzda açıkladığı gibi internet kullanımında deneyimi bulunmayan ve yanlışlık yapmaktan çekinen adayların tercihlerini başvuru merkezleri aracılığı ile yapmaları daha doğru olacaktır. Tercihlerin internet üzerinden aday tarafından gönderilmesi durumunda yapılabilecek yanlışların sorumluluğu adaya ait olacaktır.

- Tercihlerimi ÖSYM’ye gönderdikten sonra değişiklik yapmak mümkün mü?

Tercih işlemi için belirtilen son gün-saate kadar, internet ortamında tercih listesinde değişiklik yapılabilir.

- Tercih listemde son sıraya yazdığım bir bölümü benden daha düşük puanlı birisi ilk sıraya yazarsa kim daha avantajlıdır? Tercih sıralaması bu anlamda önemli midir?

Puanı yüksek olan bir aday son tercihine daha önce yerleştirilir. Burada önemli olan puanın yüksek olmasıdır. Bir adayın puanının diğerine göre yüksek olması demek sıralama olarak önde olması demektir.

- Genel lise mezunuyum. 2 yıllık bir bölüme yerleştiğimde bir sonraki yıl puanım düşer mi?

2 ya da 4 yıllık herhangi bir bölüme yerleştirildiğinizde (Açıköğretimin kontenjansız programları hariç) bir sonraki yıl OBP’niz yarı yarıya düşer.

- 2013 yılında Açıköğretim Fakültesi’nin iki yıllık bölümlerinden birini kazandım ancak kayıt olmadım. Bu yıl puanım düşer mi?

Açıköğretim Fakültesi’nin kontenjansız bölümlerini kazanan öğrenciler, kayıt yaptırsalar bile, puanlarında düşme olmamaktadır. Dolayısıyla sizin de OBP katkınız azalmayacak, puanınız düşmeyecektir.

- Açıköğretim Fakültesi’nde bir bölüm kazananlar ek yerleştirmeye başvurabilir mi?

Açıköğretim Fakültesi’nin kontenjansız bölümlerini kazananlar, ek yerleştirmeye de başvurabilirler.

- Tercih yaptığım halde yerleştirilmezsem puanım düşer mi?

Tercih yapmak puanı düşürmez. Burada önemli olan bir yükseköğretim programına yerleştirilmektir. Açıköğretim Fakültesi’nin kontenjansız bölümleri hariç bir yükseköğretim programına yerleştirildiğinizde, ister kayıt yaptırın ister yaptırmayın, OBP katkınız yarı yarıya azalacaktır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler