"Doğu'nun savaşa değil, spora ihtiyacı var"

Cizrespor Kulübü Başkanı Sefinç, ligden çekilme kararını Futbol Federasyonu’na bildirdiklerini belirterek “Herhangi bir dönüş olmadı. Demek ki bu bölgede sporun olmasını istemiyorlar” dedi.

Yayınlanma: 07.02.2020 - 02:00
Abone Ol google-news

Şırnak’ın Cizrespor takımı ile Diyarbakır’ın Amedspor takımı gittikleri yerlerde uğradıkları saldırılar ile hakem ve yöneticilerin tutumlarından şikayetçi. Saldırıların yanında sürekli cezalar da alan bu iki takımın yöneticileri tüm yaşanılanlara İçişleri Bakanlığı’nın, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kulaklarını tıkadığını belirtiyor. En son gelinen noktada ise Cizrespor baskılara dayanamayarak ligden çekilme kararı aldı. Amedspor Başkanı Metin Kılavuz, “Cizrespor’un yaklaşımı bir çığlıktır. Diyarbakır’a, Cizre’ye gelen bir hakemin düdüğünün sesi Ankara’da, Trabzon’da aynı değil” dedi. Cizrespor Başkanı Maruf Sefinç ise “Bu bölgede sporun olmasını istemiyorlar. Doğunun savaşa ihtiyacı yok. Doğunun güzel şeylere ihtiyacı var” diye konuştu. 

TFF 3. Lig 2. Grup’ta mücadele eden Cizrespor, federasyona başvurdu. 21 yaşından bu yana kulübün başkanlığını yapan Maruf Sefinç, kararlarının kesin olduğunu, futbolcularıyla da gözyaşları içerisinde vedalaştıklanı belirterek, “Bölge gençlerine öncülük yapmak için, çocukların hayalini gerçekleştirmek için bu işe girdik. Ama gerek geçmiş yıllarda gerek şimdi maalesef hakemlerin kesinlikle ve kesinlikle art niyetli olduğunu tespit ettik. Her yıl takım ne zaman iyiye gidiyorsa bizim önümüz kesiliyor. Bu sene iyi gidişimiz yine hakem kararlarıyla kesildi. Bizim puanlarımız bizim hakkımız gasp edildiği için haksız, hukuksuz, adaletsiz bir yarışta takımımı görmek istemedim artık. Federasyona başvurumuzu yaptık ama herhangi bir telefon bile gelmedi. Demek ki istiyorlar bunu. Bu bölgede sporun olmasını istemiyorlar. Türk sporunun gelişmesini istemiyorlar” dedi. 

"DOĞU'NUN DÜZEL ŞEYLERE İHTİYACI VAR"

Irkçı saldırılarla ilgili de konuşan Sefinç, “Doğu bölgesi olduğu için batıda bazı milliyetçi zihniyette olan kişilerin saldırıları oluyor. Biz de bu ülkenin vatandaşıyız biz de ülkemizi çok seviyoruz. Ama bunların da önüne bir türlü geçilmedi. Devlet büyüklerimizin bu konunun önünde bir dur demesi lazım. Daha önce defalarca federasyona dilekçe yazdık ancak dilekçelere hiçbir yanıt olmadı. Bunun için hiç kimse kılını dahi kıpırdatmadı. Doğunun zaten spora bu tür şeylere ihtiyacı var. Doğunun savaşa ihtiyacı yok. Doğunun güzel şeylere ihtiyacı var” diye konuştu. 

Amedsporun daha fazla saldırıya maruz kaldığını belirten Sefinç,“Amedsporun yerinde olsam 1 dakika durmam ligde. Onlar kadar incinmedik ama biz haksızlığa gelemiyoruz” ifadelerini kullandı.

TFF 2. Lig Beyaz Grup’ta yer alan Amedspor Başkanı Metin Kılavuz ise Türkiye’de son 5 yıldır güvenlik endeksli bir politika olduğunu ve yaşananların bundan bağımsız olmadığını belirterek, “Spor nedir ? Evrensel barışa hizmet eden etkinlikler bütünüdür. Bugün Türkiye’nin kendi iç barışına yönelik bir sorunsalı var. Bu ülke sadece birilerinin değildir. Türkiye bu ülkede yaşayan bütün renklerin eşitlik, dostluk temelinde vatan olarak gördüğü bir coğrafyadır” dedi. 

“CİZRESPOR'UN BU ÇIĞLIĞINA KULAK VERMEK LAZIM" 

“Cizrespor’un yaklaşımı bir çığlıktır” diyen Kılavuz, “Ne diyor Cizrespor ‘hakem taraflı, gözlemci ve temsilciler taraflı’ Bununla da yetinmiyor bütün deplasmanlarda ırkçı, şovanist yaklaşımlara, hakaretlere hatta şiddete uğradıklarını söylüyorlar. Burada bunu dinlemesi gereken İçişleri Bakanlığı’dır. En önemlisi Futbol Federasyonu’dur. Futbol Federasyonu Cizrespor’un bu çığlığına ne tür bir yaklaşım sergiledi. Spor Bakanlığı mesela. Cizrespor’un bu çığlığına kulak vermek lazım” diye konuştu. 

Diyarbakır’a, Cizre’ye gelen bir hakemin düdüğünün sesinin Ankara’da, Trabzon’da aynı olmadığın ifade eden Kılavuz, “Bunu görüyoruz, biliyoruz, yaşıyoruz. Gözlemci ve temsilci raporları burada aynı değil. Sporda önemli olan rekabbette eşitlik koşullarını yaratabilmektir. Bakıyorsunuz bu  koşulları yaratmakla sorumlu kurumlar bizim aleyhimize bir işleyişe dönüşmüş. Mesela Amedspor futbolda 12. adam olarak bilinen taraftardan yoksun maçlara çıkıyor. Neden, güvenlik kurulu kararı. Hangi deplasman maçında Amedspor taraftarı bir olay yarattı...” ifadelerini kullandı.

Cizrespor gibi ligden çekilme durumunu sorduğumuz Kılavuz, “Bütün bu baskılara, yaşanılanlara rağmen sonucu ne olursa olsun mücadelemize, doğruyu söylemeye devam edeceğiz” yanıtını verdi. 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler